Vispastei met zalm en witte wijnsaus. Een romige ovenschotel met vis, spinazie, prei en witte wijn. Dat klinkt als een heerlijk luxe hoofdgerecht voor de feestdagen, vind je ook niet! Deze ovenschotel met vis is een afgeleide van de Britse fish pie, en daarmee weer zo’n klassiek recept dat ik graag met je wil delen.
Een vispastei, of een fish pie, met zo’n prachtig dakje van bladerdeeg, is een feestelijk gerecht om met de Kerst te serveren. De romige witte wijnsaus maak je helemaal zelf en die zit zó boordevol smaak, dit is ultiem comfort food…. En dat kunnen we natuurlijk allemaal wel gebruiken!
Fish pie
Deze Kerst gaan we voor klassiekers! We maken er knusse feestdagen van en daar horen natuurlijk van die altijd goed – feel good recepten bij. Met deze vis pie zet je zo’n klassieker op tafel hoor! En ik weet zeker dat je hiervan zult smullen.
Fish pie – of te wel vis pie – is een hartig taartje waarbij vlees, groenten of vis garen in de oven en omhuld zijn met een deegkorst. Bij klassieke pie’s, oftewel pastei in goed Nederlands, heeft het taartje dus ook een bodem van deeg. In dit recept doe ik het net even anders… om het je gemakkelijk te maken!
Vispastei met zalm
In deze vispastei met zalm spátten de smaken uit de ovenschaal…. Je weet vast dat vis moet zwemmen, dus maak ik een heerlijke romige witte wijnsaus klaar met kruiden die altijd goed samengaan met zalm. Zalm en dille bijvoorbeeld, is altijd een gouden combinatie!
Vis hoofdgerechten
Oh ik begrijp het hoor, als er inmiddels zoveel inspiratie aan kerstrecepten is gedeeld… dat het lastig wordt om te kiezen. Ben je op zoek naar een hoofdgerecht met vis voor Kerst, dan is deze vispastei met zalm echt een aanrader.
Wat trouwens ook leuk is om te doen met de feestdagen, is om een heel kerstmenu met visrecepten te serveren. Wat dacht je van vooraf een zalmcarpaccio met honing-mosterd dressing? Of een salade met venkel, appel en gerookte forel?
In deze vispastei met zalm en witte wijnsaus heb ik al wat groenten verwerkt… deze geven de zalmpastei nog meer smaak en eigenlijk zet je met deze fish pie al een complete gang op tafel. Maar het is wel Kerst, dus dan pakken we nog even extra uit met wat feestelijke bijgerechten!
Welke bijgerechten bij vis goed combineren…. Ik deelde al eerder deze romige knolselderijpuree met je, dat is een top combinatie met de vispastei. Ook het recept voor geroosterde venkel uit de oven komt nog online.
Maar als we toch weer op de tour van de klassieke gerechten gaan, dan zouden geroosterde wortelen uit de oven ook heerlijk smaken bij deze fish pie. Of wat dacht van geroosterde pastinaak? Zo zet je de tafel lekker vol en dat hoort ook wel een beetje bij Kerst!
En uiteraard kun je deze vispastei al grotendeels voorbereiden. Je kent me inmiddels, ik hou van kerstrecepten die er indrukwekkend uitzien maar die eigenlijk heel makkelijk klaar te maken zijn! De vulling voor de pastei kun je al van tevoren klaarmaken. De fish pie afbakken doe je dan vlak voor serveren!
Nog een laatste tip voor het serveren…. je zou met dit recept ook mini pies kunnen maken. Gebruik dan kleine rameskin ovenschaaltjes en dek elk vispasteitje af met een dakje van bladerdeeg.
Nodig
Ingrediënten
- 500 gram zalmfilet
- 1 rol vers bladerdeeg
- 1 ui
- 1 prei
- 2 teentjes knoflook
- 100 gram bladspinazie
- 1 ei
- 300 ml vis fond
- 100 ml droge witte wijn
- 250 ml slagroom
- 75 ml creme fraiche
- 2 eetlepels bloem
- 2 laurierblaadjes
- 3 takjes verse peterselie
- 3 takjes verse dille
- 2 takjes tijm
- klontje boter
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Was de prei en snij in fijne ringen.
- Snij de zalmfilets in stukken van zo'n 2 x 2 cm. Snij de dille en peterselie fijn.
- Verwarm een klontje boter in de hapjespan en fruit de ui hierin aan. Pers de knoflook erbij uit en voeg de prei ook toe. Bak tot de ui glazig ziet.
- Voeg 2 eetlepels bloem toe aan de hapjespan en laat 2 minuten meebakken. Blijf omscheppen, zodat de bloem niet aanbakt.
- Blus de ui en prei nu af met de witte wijn en de vis fond. Blijf roeren om geen klontjes in de saus te krijgen.
- Schenk de slagroom in de hapjespan en voeg de laurierblaadjes en takjes tijm toe aan de pan. Laat zo'n 20 minuten zachtjes pruttelen.
- Verwijder dan de laurierblaadjes en takjes tijm en schep de creme fraiche bij de romige saus. Breng verder op smaak met peper en zout en voeg de fijngesneden dille, peterselie en de spinazie toe. Draai het vuur uit.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Voeg de zalm blokjes toe aan de hapjespan, schep goed door de saus. Schep dan de vulling voor de vispastei in een ovenschaal die ruim genoeg is voor alle vulling. Je wilt tussen de vulling en het bladerdeeg een ruimte van 5 cm hebben.
- Haal het bladerdeeg uit de koeling en snij op maat voor de ovenschaal. Maak een opening in het deeg zodat de stoom uit de vispastei straks kan ontsnappen.
- Kluts het ei en besmeer de randen van de ovenschaal met een beetje ei. Leg nu het dakje van de vispastei op de ovenschaal en druk de randen een beetje aan.
- Besmeer het bladerdeeg dubbel met het geklutste ei en schuif de fish pie dan voor 20 minuten de warme oven in. Serveer direct!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor vispastei met zalm en witte wijnsaus? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.