Vis ovenschotel met broccoli, roomsaus en een dakje van romige aardappelpuree met een krokant korstje! Het werd wel weer eens tijd voor wat meer recepten met vis en vandaag heb ik deze makkelijke, lekkere én snelle vis ovenschotel voor je klaar staan.
Zachte witvis, bijvoorbeeld kabeljauw of koolvis, in een kruidige roomsaus met broccoli en aardappels, dat klinkt niet alleen als ultiem comfort food. Dat is het ook! Deze snelle visovenschotel is perfect op een avond dat je niet te lang in de keuken wilt staan óf juist als je een etentje organiseert en net even wat anders op tafel wilt zetten! Door de zachte smaken van de witte vis is dit recept een echte allemansvriend.
Vis ovenschotel met broccoli
Ovenschotels zijn natuurlijk altijd goed. Ze vragen weinig voorbereiding en de oven doet het meeste werk, ik hou daar wel van. Voor deze ovenschotel ging ik aan de slag met vis. Welke vis je het beste kunt gebruiken voor deze makkelijke ovenschotel is een redelijk neutrale witte vissoort, bijvoorbeeld kabeljauw, koolvis of pangasius.
Of je verse vis of visfilets uit de diepvries gebruikt, is natuurlijk ook afhankelijk van je portemonnee en maakt verder voor dit recept niet heel erg veel uit. De smaak zit ‘m vooral in de kruidige roomsaus waarin de vis mag zwemmen, die maakt deze ovenschotel echt helemaal af.
Ovenschotel met vis en broccoli
Het fijne aan ovenschotel recepten vind ik altijd dat ze een hele maaltijd in slechts één schaal zijn. Compleet met groenten en bijvoorbeeld deze heerlijke zachte aardappelpuree zet je met deze vis ovenschotel dan ook een volledig gerecht op tafel. Wil je meer groenten toevoegen aan dit recept? Dan kun je bijvoorbeeld denken aan prei of doperwten, altijd goed in combinatie met vis.
De roomsaus in dit recept maak ik uiteraard zelf! Het is een licht gebonden saus op basis van melk en visbouillon, extra romig door het toevoegen van wat mozzarella en smaakvol door wat mosterd en verse peterselie toe te voegen. Je kunt de saus al van tevoren klaar maken, dan is dit helemaal een snelle vis ovenschotel!
Meer makkelijke vis recepten:
Mag er bij jou ook vaker vis op tafel komen en kun je nog wel wat inspiratie voor makkelijke en snelle vis recepten gebruiken? Ga dan ook zeker eens aan de slag met een van de volgende gerechten:
- Tagliatelle met spinazie en zalm
- Kabeljauw met pesto en krokante ham
- Vispastei met zalm en roomsaus
- Risotto met spinazie en kabeljauw
Ingrediënten
- 750 gram aardappelen (kruimig)
- 500 gram broccoli
- 400 gram witte vis (naar keuze, bijv. kabeljauw of koolvis, MSC)
- 1 blokje groentebouillon
- 2 eidooiers
- 50 ml melk
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 25 gram boter
- 4 takjes verse peterselie
Voor de roomsaus:
- 25 gram bloem
- 25 gram boter
- 100 ml melk
- 400 ml vis bouillon
- 50 gram mozzarella
- 2 theelepels mosterd
- 2 theelepels peterselie (gedroogd)
- peper
- zout
- 2 eetlepels olijfolie
Bereiden
- Begin met het maken van de aardappelpuree. Schil de aardappelen, doe ze in de pan, vul deze met water en voeg een groente bouillonblokje toe. Breng aan de kook en kook de aardappelen in zo'n 10 minuten gaar.
- Hak de verse peterselie fijn. Snij de roosjes broccoli van de stronk.
- Snij de witvis in stukjes van zo'n 2 x 2 cm. Doe de vis in een schaal, schenk hier wat olie bij en breng verder op smaak met de gedroogde peterselie en een snuf peper en zout.
- Voor het maken van de roomsaus smelt je de boter in een steelpan. Als de boter gesmolten is, voeg je de bloem toe. Laat even meebakken tot het iets gaat 'klonteren' en schenk dan de melk erbij en laat zachtjes koken. Roer met een garde tot een gladde saus en schenk dan de vis bouillon bij de saus. Breng de saus verder op smaak met mosterd en roer de mozzarella door de saus.
- Giet de aardappelen af maar vang wat van de bouillon op. Gebruik een pureestamper om de aardappelen tot een gladde puree te stampen. Voeg als de aardappels nog warm zijn de eidooiers, een klont boter, een scheut melk, de peterselie en de Parmezaanse kaas toe. Wil je de puree nog romiger, schenk dan nog wat van de bouillon erbij. Zet even apart.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Verdeel de broccoli roosjes over de bodem van de ovenschaal. Je hoeft de roosjes niet voor te koken, ze blijven nog een beetje een bite houden. Wil je echt zachte broccoli, kook de roosjes dan max. 5 minuten voor.
- Leg de witte vis tussen de broccoli roosjes en schenk dan de roomsaus over de broccoli en de vis.
- Schep de aardappelpuree over de broccoli en de vis en maak er een mooi dakje voor de vis ovenschotel van. Bestrooi eventueel nog met een beetje mozzarella en schuif de ovenschaal dan voor zo'n 25 minuten de warme oven in.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor vis ovenschotel met broccoli? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.
2 reacties
Een vraagje: wat doe je met de wat achtergehouden bouillon van de aardappelen?
Thanks voor je oplettendheid! Die hou ik apart om eventueel nog door de puree te roeren als de puree nog wat romiger mag. Ik ga het even aanpassen in het recept!