Venkel uit de oven, met salie en Parmezaanse kaas. Ben je nog op zoek naar een groente bijgerecht voor de feestdagen, dan is deze geroosterde venkel uit de oven misschien nog net waar je naar zocht! Een eenvoudige manier om toch nog extra groente op het kerstmenu te zetten….
We zijn er nu bijna, de Kerst staat echt wel voor de deur! Er gaan de komende dagen niet heel veel nieuwe recepten meer verschijnen, want ik mag toch hopen dat je ondertussen een heerlijk kerstmenu hebt samengesteld! Ga je voor een kerstmenu met vis recepten, dan wil ik je deze venkel uit de oven nog even tippen!
Gegratineerde venkel uit de oven
Wat een heerlijke maand is deze feestmaand tot nu toe al geweest…. al vanaf het begin deel ik bijna elke dag een nieuw recept voor Kerst met je en de magische dagen staan nu echt voor de deur…. Wat een fijn vooruitzicht om lekker met de liefsten aan tafel te schuiven en vooral te genieten samen!
Als het goed is, heb je het kerstmenu inmiddels rond en ben je klaar om de boodschappen te doen! Daarom vandaag een laatste recept, een makkelijk bijgerecht van gegratineerde venkel met Parmezaanse kaas. Perfect om bij vis gerechten op tafel te zetten! Gegratineerd betekent in dit geval met een krokant korstje van kaas, zo lekker!
Geroosterde groenten uit de oven zijn wat mij betreft de makkelijkste manier om met de feestdagen extra groenten toe te voegen aan het kerstmenu. Er zijn zoveel soorten groenten geschikt om in de oven te bereiden en door ze te roosteren, krijgen de groenten een nog intensere smaak!
Vandaag dus een eenvoudig bijgerecht, want groenten roosteren in de oven is echt zo gepiept. Het verschilt van soort tot soort hoe lang je de groenten roostert, maar meestal is 20 tot 30 minuten genoeg. Of je nou wortelen roostert, spruitjes, krieltjes of pompoen, zorg er wel voor dat de stukken groenten ongeveer even groot zijn!
Venkel heeft een licht anijs-achtige smaak en gaat wat mij betreft altijd goed samen met vis gerechten. En laat ik nou net vorige week een knaller van een vispastei met zalm en witte wijnsaus met je gedeeld hebben! Samen met de knolselderijpuree met oude kaas is dit wat mij betreft een volwaardig kerstmenu!
Venkel kun je rauw eten, lekker in een feestelijke salade met appel en gerookte forel. Maar je kunt venkel ook even blancheren of dus in de oven roosteren. Besprenkel met wat goede olijfolie en je hebt supersnel een groente bijgerecht op tafel.
Nodig
Ingrediënten
- 4 venkel
- 2 takjes verse salie
- 75 gram Parmezaanse kaas
- snuf grof zeezout
- snuf peper
- scheut olijfolie
Bereiden
- Zoals gezegd is dit een heel makkelijk bijgerecht, de oven doet het meeste werk. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed het ovenrooster met een vel bakpapier.
- Verwijder de harde onderkant van de venkel en snij de knollen daarna in kwarten. Het groen kun je eraan laten zitten maar ook wegsnijden. Bewaar dit dan zodat je het venkelgroen kunt gebruiken als garnering.
- Leg de venkel op het bakpapier en sprenkel een flinke scheut olijfolie over de groente. Bestrooi met een snuf zout en peper en leg de takjes salie tussen de venkel.
- Schuif de venkel voor 15 minuten de oven in. Haal daarna het rooster uit de oven en bestrooi de venkel met de Parmezaanse kaas.
- Schuif de venkel hierna nog weer voor zo'n 10-15 minuten terug in de warme oven. Controleer met een vork of de venkel gaar is. Serveer warm.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor venkel uit de oven? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.