Salade met venkel, appel en gerookte forel. Vandaag zetten we de kerstboom op, de kerstmuziek galmt door de speakers – vooral de foute nummers zing ik heel hard mee! – en de kaarsjes steek ik ook alvast maar aan, gewoon voor de gezelligheid!
It’s the most wonderful time of the year, en laat de Kerst maar komen! Vandaag deel ik ook weer een nieuw gerechtje uit het Mix & Match kerstmenu met je, een voorgerecht. En psst, deze week komt er zelfs nog een tweede voorgerecht online, stay tuned!
Heb je het MYF kerstmenu al goed bekeken? En, heb je er net zo’n zin in als ik? Met deze frisse venkel appel salade met gerookte forel maak je een mooie start voor een niet al te zwaar kerstdiner, en dat is best een goed idee want er gaat nog veel meer lekkers op tafel komen.
Ik hou ervan, mooi gedekte tafels, uitgebreid in de keuken staan en lekker uitpakken met het kerstmenu, de liefste mensen om me heen, samen urenlang aan tafel. Met Kerst mogen de recepten wel wat meer bijzonder zijn, maar ik vind altijd wel dat je het niet ál te ingewikkeld moet maken.
Salade met venkel en gerookte forel
Ik bedoel, ik ben dol op koken, maar ik ben geen chefkok, en dus ik ga me echt niet ineens wagen aan technieken die ik nog nooit gebruikt heb. Of ik zou het een keer oefenen, maar dan voordat het Kerst is. Het moet wel ontspannen blijven!
Je mag dan ook van alle kerstrecepten op de blog verwachten dat iedereen ze kan maken! En juist door pure en eenvoudige ingrediënten te gebruiken, heb je eigenlijk zonder al te veel gedoe al een prachtig gerechtje. Deze venkel appel salade met gerookte forel is daar het perfecte voorbeeld van!
Vorig jaar koos ik voor een pastinaaksoep met zalmsnippers als voorgerecht, en dat was een grote hit! Dit jaar wilde ik juist eens een salade klaar maken, eens een keer wat anders…. De frisse smaken van de appel en venkel combineren perfect met de gerookte forel.
En eigenlijk heb je verder weinig nodig om de salade af te maken. Deze week deel ik nog een voorgerechtje met je, het recept voor taartjes met pompoen en geitenkaas komt dan online!
Ga je voor de frisse salade, of toch voor het winterse taartje? Ik vind het leuk als je jouw foto’s met mij deelt via social media, gebruik de #MYFviertkerst of tag @MindYourFeedNL in je bericht!
Wat kun je alvast voorbereiden voor de salade?
- De dressing kun je al helemaal klaarmaken. Bewaar afgedekt in de koelkast.
- Venkel en appels zijn gevoelig voor verkleuring en dat ziet er natuurlijk niet mooi uit op je bord. Wil je de appels en venkel toch al van tevoren snijden, besprenkel ze dan met wat citroensap om het verkleuren tegen te gaan.
- De forel kun je alvast klein maken, bewaar ook afgedekt en gekoeld.
- Het samenstellen van de salade doe je vlak voor het opdienen.
Meer kerstrecepten vind je hier!
Ingrediënten
- 2 venkel
- 1 groene appel (fris)
- 1 rode appel (zoet)
- 1/2 komkommer
- 250 gram gerookte forel
- 3 eetlepels Griekse yoghurt
- 2 eetlepels creme fraiche
- 25 gram bieslook
- 1 citroen
- peper
- zout
Bereiden
- Eerst maken we de dressing klaar! Meng de Griekse yoghurt in een schaaltje met de crème fraîche. Snij de bieslook fijn (of gebruik een schaar) en voeg toe aan de yoghurt. Pers 1 citroen uit en giet het sap in de schaal. Meng nu de ingrediënten tot een dressing, breng op smaak met peper en zout.
- Snij van de venkel knollen de onderkant en de steeltjes af en halveer dan de knol. Snij er nu dunne plakjes van.
- Was de appels, dep ze droog, snij in kwarten en verwijder het klokhuis. Snij de appels in dunne plakken, net zo dun als bij de venkel.
- De komkommer heb ik gebruikt met schil, maar je kunt de komkommer uiteraard ook even schillen. Ga je voor de eerste optie, was de komkommer dan even en droog goed af. Snij hier ook plakjes van.
- Doe de venkel, de appels en de komkommer in een mengkom en hussel even goed door.
- De gerookte forel pluk je voorzichtig uit elkaar, zodat het kleine stukjes worden.
- Verdeel de salade over 4 borden en leg boven op elk bord wat van de gerookte forel. Maak de venkel appel salade met gerookte forel af met wat dressing.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerWil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram