Tijd voor een vegetarische linzen stoofpot! Ik roep het al maanden…. maar het kwam er maar steeds niet van. Niet om nou anderen de schuld te geven hoor, maar het wordt hier erg gewaardeerd als er toch vlees op tafel komt. Ook al is het maar een klein stukje, of verwerkt in een gerecht.
En toch, toch wilde ik echt eens aan de slag met vegetarische recepten. Want die staan bij mij te weinig op tafel vind ik. En dus ook te weinig op blog! Ze staan er wel hoor, maar het is goed zoeken…. Op zich logisch, want de recepten op de blog zijn de gerechten die ik zelf eet. En ik wil daar toch een beetje in gaan veranderen. Dat elke dag vlees helemaal niet nodig is, bewijst deze vegetarische linzen stoofpot met spinazie dan ook zeker. We hebben zitten smullen met z’n allen!
Linzen stoofpot met spinazie
In huize MYF doe ik meestal de boodschappen en bepaal ik dus uiteindelijk vaak wat er op tafel komt ’s avonds. En daarbij hou ik natuurlijk rekening met de smaken van het gezin. En met mijn eigen wensen. Zo staat er altijd veel groente op tafel, eten we gevarieerd en vers en probeer ik regelmatig wat nieuws.
Maar toch bleef het er maar inhangen dat er ook vlees op tafel zou staan. En daarvan roep ik al tijden dat ik echt vind dat dat niet altijd nodig is. Deze vegetarische linzen stoofpot met spinazie is daar een perfect voorbeeld van. In dit gerecht zijn alle ingrediënten voor een goede avondmaaltijd verwerkt, hier mis je echt geen vlees hoor!
Ingrediënten
- 250 gram linzen (gedroogd)
- 1 liter groentebouillon
- 1 ui
- 2 winterpeen
- 2 teentjes knoflook
- 400 gram tomatenblokjes (uit blik)
- 200 gram verse spinazie
- 2 blaadjes laurier
- 1 theelepel ras el hanout kruiden (Marokkaanse kruidenmix)
- snuf peper
- snuf zout
- scheutje olie om in te bakken
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon.
- Snij de uiteinden van de winterpeen en schrap de peen daarna. Snij eerst in lange repen, daarna in blokjes.
- Verwarm wat olie in de stoofpan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg de winterpeen toe. Bak even kort mee.
- Doe de gedroogde linzen bij de ui en winterpeen en schenk dan de groente bouillon in de pan. Breng de bouillon aan de kook, voeg de ras el hanout kruidenmix en de laurierblaadjes toe en laat de linzen zo’n 30 minuten zachtjes pruttelen. Roer wel regelmatig door.
- Controleer of de linzen gaar zijn door even voorzichtig te proeven.
- Schenk de tomatenblokjes bij de vegetarische linzen stoofpot en roer ook de spinazie er doorheen. Laat nog iets slinken. Breng de linzenstoof op smaak met wat peper en zout.
- Vergeet niet de laurierblaadjes uit de pan te vissen! Serveer deze vegetarische linzen stoofpot met wraps of zelfgemaakt naanbrood.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor vegetarische linzen stoofpot met spinazie? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube
Foto’s: Cooked by Renkse
25 reacties
Limzenstoof gemaakt maar golgens mij staat er ern fout in bij de groentebouillon geen hoeveelheid ( schenk)..dus zelf wat gedaan smaakte goed
In de lijst met ingrediënten staat 1 lt bouillon! Maar gelukkig is het bij jou goed gekomen 🙂
Moeten de gedroogde linzen niet eerst weken van te voren?
Hoe heb je dit opgelost?
Goedemiddag, wat voor soort linzen gebruik je bij dit gerecht? Groetjes, Hanne
Ik gebruik gedroogde blonde linzen!
Ik heb hem vandaag voor het eerst genaakt en hij was heerlijk. Deze gaan we zeker vaker eten.
Oooh, heerlijk! Je kunt er natuurlijk volop mee variëren, ga ik zeker ook nog doen!
Heerlijk gerecht, staat hier regelmatig op tafel. Ik vervang de helft van de linzen voor een blikje kikkererwten. Ook erg lekker.
Dank voor het recept.
We hebben zitten smullen!! Mijn zoon is sinds kort vegetarisch dus heel fijn dat we dit met zn allen konden eten
Ah, dat klinkt super! En je kunt met deze stoofpot ook nog lekker variëren door er andere groenten aan toe te voegen!
Kan ik ook linzen uit blik gebruiken?
Ja, dat kan wel, maar dan moet je de hoeveelheid vocht wel aanpassen.
goedendag mijn man mag geen wortel waardoor kan ik dit t beste vervangen in dit recept?
Heerlijk gerecht! Ik serveert er bruine rijst bij, groentjes uit de oven, hummus en soms wat falafelballetjes. Nog wat rauwe spinazie en klaar! Genoeg om twee dagen van te eten. Oh, ik doe bij de ui en knoflook nog een goede koffielepel tomatenpuree.
Heerlijke stoof! Wij zijn vegetariërs en aten hem met gedroogde biologische berglinzen, hiervoor moet de stoof wel iets langer opstaan (45 min) het had een lekkere bite! Lekker met koriander en limoen (zag ik op het plaatje 🙂 en naanbrood met yoghurtdip. Deze gaan we vaker maken. Bedankt voor het recept!
Oh en ik gebruikte 1 winterpeen (er staat 2 winterpeen…) en vind het gerecht voldoende voor 3 personen.
Het smaakt goed, het is alleen bij mij een soort pap geworden. Van de (rode) linzen is helemaal niks meer over… Te lang gekookt?
Oh no! ja, dan denk ik dat je de linzen wel te lang hebt laten koken, die vallen dan uit elkaar… Dit recept kan overigens prima met bruine/rode linzen, maar dan dus niet te lang laten pruttelen!
Rode linzen zijn meer geschikt voor soepen, want vallen inderdaad (net als spliterwten) helemaal uit elkaar. Voor een stoof kun je beter gedroogde groene, blonde of bv. berglinzen gebruiken. De natuurwinkel heeft veel keus in verschillende soorten linzen, maar de AH tegenwoordig ook!
Misschien voor nu wat meer bouillon erbij doen en/of kokosmelk? Dan heb je denk ik een heerlijke linzensoep! 😉 Succes!
Vanavond deze linzenstoofpot gegeten Heerlijk!! Echt even iets heel anders Houden deze lekkere stoofpot er in
Wat goed en wat super om te horen dat het zo in de smaak is gevallen!
Wat een heerlijk recept!
Heb alleen erg veel over.. is dit ook prima in te vriezen?
Ik zou denken van wel!
Dit was zoooo lekker! Ik had groene linzen gebruikt en nog wat komijnzaad toegevoegd. Echt een toppertje!