Een vegetarisch gehaktbrood van linzen, rode biet, kidneybonen, kastanjechampignons en walnoten! Een klapper van een vegetarisch hoofdgerecht voor op het kerstmenu. Dit waanzinnige ‘gehaktbrood’ zit zo boordevol smaken en lekkere ingrediënten dat je er bijna niet eens aan zou denken om een gerecht met vlees op tafel te zetten. Zeker geserveerd met zelfgemaakte cranberry compote is dit een perfect vegetarisch pronkstuk voor de feestdagen.
Heb je afgelopen weekend het recept voor mijn gehaktbrood met spek voorbij zien komen? Daar had ik bij bedacht dat ik ook een vegetarisch alternatief op tafel wilde zetten. Zodat iedereen met blije gezichten aan tafel zit, of je nou wel of geen vlees wilt eten. De geroosterde broccoli met balsamico en die heerlijke romige aardappelpuree maken dit kerstmenu helemaal af!
Vegetarisch gehaktbrood
Met dit vegetarische gehaktbrood – of eigenlijk linzenbrood – maak je gegarandeerd indruk tijdens de feestdagen. De smaak en ook de textuur van deze vegetarische meat loaf zorgen ervoor dat dit een perfect alternatief is voor een gewoon gehaktbrood. Het recept is net zo makkelijk als dat je altijd van me gewend bent en met alle lekkere smaakmakers in dit gerecht zet je echt een volwaardig vegetarisch alternatief voor het hoofdgerecht op tafel.
De basis voor dit gerecht zijn linzen. Daarnaast voeg ik ook nog kidneybonen toe, samen een lekkere stevige combinatie waardoor het ook echt een brood wordt. Natuurlijk gaan er nog veel meer lekkere groenten door het gehaktmengsel. Wat dacht je van rode biet, een gesnipperd uitje en kastanjechampignons. De keukenmachine doet het meeste werk en als je de ingrediënten niet helemaal fijn blend, dan hou je echt de structuur van een gehaktbrood!
Het vegetarisch gehaktbrood breng ik verder op smaak met cranberries, walnoten, verse kruiden, wat mosterd en onder andere gerookt paprikapoeder. Dat belooft al veel goeds en de zelfgemaakte cranberry compote maakt dit linzenbrood helemaal af! Je bakt het linzen gehaktbrood in de oven en serveert het met wat fijne bijgerechten met lekker veel groenten
Wil je trouwens een helemaal veganistische variant maken, vervang dan ook het ei in dit recept voor een mengseltje van lijnzaad en water. Je kunt het gehakt mengsel al helemaal van tevoren klaar maken en zelfs het gehaktbrood al bakken! Let er op dat je het brood na het bakken zo’n 10 – 15 minuten in de vorm laat rusten, zodat het zijn stevigheid kan krijgen!
Meer feestelijke vegetarische hoofdgerechten:
Op zoek naar meer feestelijke vegetarische hoofdgerechten? Kijk dan ook zeker eens naar de volgende recepten, allemaal inspiratie voor een vegetarisch kerstmenu:
- Italiaanse kaasfondue
- Truffel risotto met gemengde paddenstoelen
- Vegetarische Wellington met rode biet
- Champignon Bourguignon

Ingrediënten
- 130 gram linzen (voorgekookt)
- 100 gram rode biet (voorgekookt)
- 400 gram kidneybonen (voorgekookt)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 200 gram kastanjechampignons
- 50 gram walnoten
- 50 gram cranberry (gedroogd)
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 eetlepel mosterd
- 2 takjes verse tijm
- 2 takjes verse rozemarijn
- 2 takjes verse peterselie
- snuf zout
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 eidooier (of 2 el lijnzaad + water)
- 40 gram paneermeel
- olie (om te bakken)
- 1 portie cranberry compote
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Borstel de kastanjechampignons en snij in fijne plakjes.
- Haal de blaadjes tijm, rozemarijn en peterselie van de takjes.
- Verwarm een koekenpan op het vuur, voeg olie toe en fruit de ui aan. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg de champignons toe. Bak deze in 6 - 8 minuten mooi goudbruin en tot het meeste vocht is verdampt.
- Laat de linzen en kidneybonen uitlekken in een vergiet en spoel ze na met water. Doe ze in de mengkom van de foodprocessor.
- Snij de rode biet in fijne stukken en voeg samen met de champignons toe aan de mengkom van de foodprocessor. Voeg ook de walnoten, cranberries en verse kruiden toe en pulseer nu tot een glad mengsel. Er mag nog wel iets structuur in zitten!
- Schep het mengsel uit de mengkom van de foodprocessor in een schone mengkom en voeg nu de mosterd, tomatenpuree, een snuf zout en het paprikapoeder toe.
- Voeg een eidooier en wat paneermeel toe en meng met je handen tot een stevige bal.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de cakevorm met een vel bakpapier. Dit gaat het makkelijkst als je het bakpapier frommelt tot een prop en even onder de kraan houdt.
- Stort het mengsel voor het vegetarisch gehaktbrood in de cakevorm en spreid goed uit. Gebruik de bolle kant van een lepel om het mengsel goed aan te drukken.
- Schuif dan het vegetarisch gehaktbrood voor zo'n 40-45 minuten in de warme oven. Haal het brood uit de oven en laat 10 minuten rusten zodat het stevig kan worden.
- Maak in de tussentijd de cranberry compote klaar. Serveer het 'gehaktbrood' met de cranberry compote.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor vegetarisch gehaktbrood? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.
2 reacties
Hi goedemorgen,
Ik wil dit recept vandaag maken voor een etentje. vraagje is het gewicht van de linzen en bonen het uitlekgewicht?
alvast dankjewel! en dankjewel voor je heerlijke recepten!
lieve groet, Rosmarijn
Lieve Rosmarijn,
Ik hoop dat het je gelukt is en dat je hebt zitten smullen van het linzenbrood. De hoeveelheden zijn zoals op de blikjes staan vermeld. Liefs, Reny