Weet jij al wat je met kerst op tafel zet? Of ben je nog druk op zoek naar inspiratie? Het blijft lastig hè…. Ik heb je inmiddels al wat ideetjes gegeven voor makkelijke, pure en smaakvolle gerechten en vandaag ga ik nog weer een recept met je delen. Een echte kerstklassieker! Weet je nog dat ik werd uitgedaagd door chefkok Laurent Smallegange om aan de slag te gaan met zijn recept voor varkensrollade met gevulde portobello? Die uitdaging ging ik natuurlijk aan, ik wilde wel eens het recept van een echte chef bereiden! Wel gaf ik mijn eigen draai aan de bereiding van de rollade en deed ik ook net even wat anders met de portobello’s. Nieuwsgierig naar dit kerstrecept?
Laurent is chefkok bij restaurant Spetters in Breskens en ontwikkelde speciaal voor Jumbo een recept voor een klassiek kerstgerecht. Je kunt zijn recept – en het recept voor 4 andere heerlijke kerstgerechten – trouwens hier nalezen.
De rollade is een echt feestgerecht wat mij betreft. Ik heb fijne herinneringen aan de avonden waarop we bij mijn ouders gaan eten en mijn moeder een rollade klaar maakt. Heerlijk, dat zachte vlees, en dan het liefst niet helemaal warm meer. Stiekem vind ik trouwens de laatste kleine stukjes van de rollade het lekkerst… Mijn moeder maakt er vaak stoofpeertjes bij, ook een goed idee voor het kerstmenu!
Ik vind het fijn om met kerst al op tijd de keuken in te duiken, want ik sta niet graag last minute nog te kokkerellen. Ik wil namelijk graag bij mijn gasten zijn en ook even lekker bijpraten. Met een rollade als hoofdgerecht kan dat prima, want je kunt de rollade al in de ochtend, of zelfs de dag ervoor klaar maken. Ik koos ervoor om bij de rollade de bereidingswijze van Laurent te volgen, hij is ten slotte de chef! Ook de saus voor bij de rollade maakte ik al van tevoren klaar, die kun je op de dag zelf dan nog even opwarmen.
Met de portobello maakte ik 2 gerechten, waaronder dus de gevulde portobello. En voor de meisjes, die zo’n grote paddenstoel toch iets te indrukwekkend vonden, maakte ik een kleine portobello gratin klaar. Ik wil ze namelijk wel heel graag de smaak van de portobello laten proeven, maar door het in zo’n klein pannetje te serveren vinden zij het net even leuker…
Ik deel vandaag het recept van de chef met je, de varkensrollade met gevulde portobello. Maar natuurlijk vertel ik je ook hoe ik de portobello gratin klaar maakte!
Varkensrollade met trio van portobello
Voor 4 personen
Ingrediënten:
- 1 varkensrollade van 700 gr
- 125 gr gerookte spekblokjes
- 2 schalen portobello’s
- 1 sjalot
- 1 ui
- 1 courgette
- 1 bakje cherrytomaatjes (200 gr)
- 1 wortel
- 1 zak rucola
- 4 teentjes knoflook
- 2 blaadjes salie
- 2 takjes bladpeterselie
- 1 laurierblaadje
- 2 takjes tijm
- 75 gr roomboter
- 1 bol mozzarella
- 125 ml witte wijn
- Olijfolie
- Peper
- Zout
- Balsamico azijn
Nodig; braadpan, braadslede, koekenpan, bakplaat, aluminiumfolie
Bereiden: Zorg dat de rollade op kamertemperatuur is. Smelt in een braadpan met dikke bodem 25 gr boter en 2 el olijfolie. Bestrooi de rollade met zout en peper en bak de rollade rondom bruin aan. Schil 2 teentjes knoflook en hak ze grof, voeg samen met 2 salieblaadjes en 2 takjes peterselie toe aan de pan. Blijf de rollade regelmatig omdraaien in de pan en schep ook steeds wat van het braadvocht over de rollade heen. Braad de rollade in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar. Neem de rollade uit de pan en leg in de braadslede, dek af met een stuk aluminiumfolie. Giet het braadvocht nog niet weg!
Schep wel de kruiden en knoflook uit de pan. Schil en snipper de ui en snij de wortel in kleine blokjes. Fruit in het braadvet de ui met de wortel en voeg de laurier en tijm toe. Bak 2 minuten. Schenk het braadvet door een zeef en doe de groenten terug in de pan. Schenk de wijn erbij en roer de aanbaksels los, kook de wijn 1 minuut. Schenk de helft van de vrijgekomen vleessappen uit de braadslede erbij en kook de jus tot gewenste dikte in. Draai het vuur uit en roer de laatste 25 gr boter door de jus voor een lichtgebonden smaak. Haal nu wel de tijm en laurier uit de pan voordat je de jus gaat serveren.
Ik liet zowel de rollade als de jus volledig afkoelen. Op de avond van het diner kun je de rollade koud serveren, bewaar deze wel tot die tijd goed afgedekt op een koele plaats. De jus bewaarde ik in een kommetje in de koelkast en warmde ik vlak voor het serveren nog even op. Wil je zien hoe Laurent het recept bereidt, dan kun je zijn bereidingsvideo online terug zien. Handig!
Voor de gevulde portobello’s naar recept van Laurent (4 stuks)
Hak 2 teentjes knoflook grof en meng met 3 el olijfolie en zout en peper naar smaak. Verwijder de stelen van de portobello’s en wrijf de paddenstoelen in met de knoflookolie.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit in een koekenpan 1 el olijfolie en bak hier de spekreepjes 2 minuten in. Snipper de sjalot en voeg toe. Snij een halve courgette in kleine blokjes en doe ook in de pan, bak dit mengsel 2 minuten. Schep tenslotte wat gehalveerde cherrytomaatjes door het mengsel en bak nog weer 3 minuten mee. Breng op smaak met zout en peper.
Leg de portobello’s op de bakplaat en vul met het groenten-spekmengsel. Verdeel hier wat blokjes mozzarella over en besprenkel met wat extra olijfolie. Bak de portobello’s in 10 minuten in de voorverwarmde oven.
Maak de rucola aan met wat zout, peper, olijfolie en een drup balsamico azijn. Serveer deze frisse salade bij de portobello.
Portobello gratin (voor 2 stuks)
Ik hield 2 van de portobello’s apart en sneed deze in kleine stukken, daar maakte ik deze snelle gratin van.
Je hebt verder nodig;
- ½ courgette
- ¼ sjalot
- 5 cherrytomaatjes
- ½ bol mozzarella, in blokjes
- Olijfolie
Bereiden: Snij de courgette in blokjes, snipper de ui en halveer de tomaatjes. Verwarm een beetje olijfolie in een pan en fruit hierin de ui. Bak daarna de courgette, portobello en tomaatjes ongeveer 2 minuten mee. Schep dit mengsel in kleine ovenschaaltjes en bedek met wat mozzarella. Schuif nu voor 15 minuten de oven in.
Ben jij nog op zoek naar last minute kerstrecepten inspiratie? Dan kan ik je deze rollade zeker aanraden. Mijn vleeseter – Simon – bleef maar complimenten maken over het vlees! En dat terwijl ik dus nog nooit eerder een rollade had klaargemaakt. Ik steek die veren in mijn zak. Dank je wel Laurent voor het fijne recept!
Ik wens jullie allemaal heerlijke feestdagen! Meer kerstrecepten vind je hier!
Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
Deze blogpost betreft een samenwerking met Jumbo. Lees mijn disclaimer.