Truffel risotto met gemengde paddenstoelen, kappertjes en Parmezaanse kaas. Dat klinkt niet alleen fantastisch lekker, dat is het ook! Sowieso, truffel door de risotto, dat is een gouden combinatie. Zeker met de feestdagen voor de deur, is dit dit recept voor truffel risotto zo’n heerlijke luxe risotto die je graag met Kerst op tafel zet!
Het geheim van een goede risotto… dat ga ik je straks verklappen! Het geheim van een goede risotto is dat het gerecht heerlijk romig is. Hoe je dat precies voor elkaar krijgt? Het is niet ingewikkeld, eigenlijk doet 1 klein trucje het meeste werk. Wat wel belangrijk is, is dat je voor dit recept echte risotto rijst gebruikt!
Risotto met gemengde paddenstoelen
De rijst die je voor de risotto gebruikt, maakt het gerecht! Ik ga eigenlijk altijd voor de Arborio rijstkorrel. Dit is een stevige rijstkorrel, die wel zo heerlijk kleverig wordt als je van risottorijst gewend bent. Risotto met een kleine bite dus, en zo wil je het hebben.
Risotto, je kunt er alle kanten mee op! Er staan al heel wat heerlijke risotto recepten op de blog. Wat dacht je van een prachtige gele risotto alla Milanese, met saffraan? Of een risotto met prosecco en paddenstoelen? Vandaag voeg ik daar een heel feestelijk recept aan toe! Een paddenstoelen risotto met truffel!
Truffel risotto
Zeker met de feestdagen is het leuk om extra uit te pakken voor de liefste mensen om je heen. Luxe gerechten op tafel, boordevol luxe smaken. Nou, dan zit je met truffel zeker goed! Ik gebruik voor dit recept echter geen verse truffel… je kunt dit vast krijgen bij een goede delicatessenzaak. Maar een truffel tapenade werkt ook geweldig!
Truffels zijn onder de grond groeiende paddenstoelen die een hele typische smaak hebben. Ze combineren dan ook uitstekend met boven de grond groeiende paddenstoelen. Die ik dan dus ook zeker in dit recept gebruik!
Romige risotto met truffel
Risotto klaarmaken is geen hogere wiskunde, maar de perfecte bereiding vraag wel liefde, aandacht en deze handige tips… Risotto rijst bak je namelijk eerst even mee.
Hierdoor gaat de korrel als het ware open staan en neemt de rijst het kookvocht veel beter op. Gebruik ook een goede smaakvolle bouillon! In dit recept ging ik aan de slag met de heldere paddenstoelenbouillon waar ik eerder het recept al voor deelde. Je kunt zien of de rijst klaar is voor het koken doordat er dan een wit puntje op de korrel verschijnt.
Nog een tip is om de risotto echt tussendoor te blijven proeven… Je wilt een zachte risotto korrel, maar geen kleefrijst. Vlak voordat de risotto gaar is, stop je met het toevoegen van de bouillon. Het laatste stukje gaart de korrel van vanzelf. Voeg na het koken altijd een klontje boter of wat olie toe en tadaa! Kan niet meer fout gaan!
Vegetarisch hoofdgerecht
De komende dagen ga ik nog heel wat lekkere recepten voor de Kerst met je delen. Deze truffel risotto met paddenstoelen is wat mij betreft een heel feestelijk vegetarisch hoofdgerecht. Waar je echt je gasten blij mee kunt maken, zoveel smaak op een bordje!
Nog op zoek naar meer vegetarische hoofdgerechten? Dan is deze Wellington met champignons, rode biet en spinazie ook echt een aanrader. Als bijgerecht zou je dan een broccoli gratin met Parmezaanse kaas kunnen serveren.
Ingrediënten
- 250 gram risotto rijst (Arborio)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 250 gram gemengde paddenstoelen
- 3 takjes verse oregano
- 2 takjes verse tijm
- 100 ml witte wijn
- 4 eetlepels truffel tapenade
- 2 theelepels truffel olie
- Parmezaanse kaas
- kappertjes
- olijfolie (om in te bakken)
- klontje boter
Voor de paddenstoelenbouillon:
- 300 ml paddenstoelenfond
- 300 ml water
- 2 teentjes knoflook
- 1 blaadje laurier
- 2 takjes verse tijm
- 2 takjes verse oregano
- 2 takjes verse rozemarijn
Bereiden
- Begin met het maken van de bouillon. Plet de knoflook en verwijder daarna de schil. Maak een mooi boeket van 2 takjes tijm (1 takje hou je achter), oregano en rozemarijn door de takjes met een stukje bindtouw aan elkaar te binden.
- Schenk de paddenstoelen fond in de soeppan en voeg hier nog 300 ml water aan toe. Doe de knoflook, het boeketje verse kruiden en het laurierblad in de pan en breng aan de kook.
- Laat de heldere paddenstoelenbouillon zo'n 10 minuten zachtjes stoven.
- Schil en snipper de ui. Maak de teentjes knoflook voor de risotto schoon. Verwarm wat olie in een stoofpan met dikke bodem en fruit hier de ui in aan. Bak de knoflook even mee.
- Voeg de risotto rijst toe aan de pan en bak mee tot de korrel wat begint te kleuren en er een wit puntje op de rijstkorrel verschijnt.
- Blus de rijst af met de witte wijn en schep wat van de bouillon in de pan.
- Ris de blaadjes oregano van de takjes en voeg deze toe aan de stoofpan.
- Snij ondertussen de gemengde paddenstoelen in fijne plakjes, stukjes en reepjes. Verwarm wat olie in de hapjespan en voeg de blaadjes tijm toe. Bak de paddenstoelen een minuut of 8 mee, tot ze gaar zijn.
- Blijf bouillon bij de risotto scheppen tot de korrel bijna gaar is. Proef dus even tussendoor. Is de rijstkorrel beetgaar dan mag je het vuur uitdraaien. Voeg direct een klontje boter toe en roer deze door de risotto.
- Voeg de truffel tapenade toe aan de risotto en roer ook de gemengde paddenstoelen door de rijst. Maak de truffel risotto met gemengde paddenstoelen af met eventueel nog een druppel truffel olie, kappertjes en natuurlijk de Parmezaanse kaas.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor truffel risotto met gemengde paddenstoelen? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.