Tortellini Carbonara! Een klassieker uit de Italiaanse keuken, maar dan met een kleine twist! Oeh, dit is ultiem comfort food op z’n allerbest, genieten van deze smaakvolle pasta met heerlijke romige saus! De Carbonarasaus is een van mijn favoriete pastasauzen en een goede spaghetti Carbonara komt hier ook regelmatig op tafel. Maar bij dit recept vervang ik de spaghetti door tortellini en dan gaan we echt Carbonara 2.0 hoor!
Ik ben echt gek op de Italiaanse keuken en ik krijg maar niet genoeg van alle heerlijke Italiaanse recepten. Of je nu denkt aan pastagerechten, pizza’s of risotto’s, ik kan altijd wel weer iets lekkers bedenken. Eén van mijn absoluut favoriete gerechten uit de Italiaanse keuken is pasta Carbonara. Deze heerlijke pasta wordt geserveerd met een saus van ei, Parmezaanse kaas en peterselie en is een echte klassieker!
Carbonara saus
Dit is de hemel op een bord, van dit gerecht word ik zo gelukkig! Maar alleen als je het écht zelf maakt natuurlijk, want deze romige saus komt niet uit een pakje, zakje of potje. Nee, ik zou niet weten wie dat ooit heeft bedacht! De allerlekkerste Carbonarasaus maak je namelijk makkelijk zelf, slechts met een handjevol ingrediënten zet je dit traditionele pasta recept op tafel.
Het recept is ontzettend eenvoudig en bevat slechts een paar ingrediënten die je net zo makkelijk zelf door elkaar roert en waarmee je de lekkerste saus éver maakt. Ja, echt! Spek, ui, knoflook, ei, Parmezaanse kaas en peterselie. That’s it….
Nope, in dit gerecht gaat bij mij geen room! Dat vind ik echt niet nodig, want je kunt de saus ook romig maken zónder room toe te voegen…. Er is nog wel 1 ding heel belangrijk bij het maken van deze Carbonarasaus en dat geheim deel ik natuurlijk met je!
Tortellini Carbonara
Tortellini Carbonara is een twist op het klassieke recept, ik vervang de spaghetti namelijk door… tortellini! Je weet wel, die gevulde pasta deegringetjes, met verschillende vullingen. Ik koos in mijn recept voor tortellini a formaggio. Oftewel, gevuld met romige kaas…. Dat maakt deze tortellini Carbonara ultiem comfort food, want zo’n romig pasta schelpje ook nog eens voorzien van heerlijke romige Carbonara saus… je weet niet wat je proef!
Het is dus een eenvoudig recept, maar een ding is echt vrij essentieel voor een goede romige saus. Ik voeg namelijk geen room toe aan de saus, maar wil natuurlijk wel een echte goede Carbonarasaus op tafel zetten. Het geheim? Timing!
Zonder de juiste timing wordt de saus namelijk te droog. De truc is om in de warme pan de eieren te laten stollen, maar nét zo ver dat je een heerlijke romige Carbonara saus krijgt. Bij ons thuis roep ik dan ook altijd iedereen al aan tafel vóórdat ik de eieren toevoeg aan de pan, zo weet ik dat mijn tortellini Carbonara het aller lekkerst is!…..
Mocht je nog een eigen draai willen geven aan dit recept voor tortellini Carbonara en bijvoorbeeld extra groenten willen toevoegen… Dan kun je wat courgette of spinazie mee bakken. Ook champignons passen goed in dit gerecht, ook wanneer je een vegetarische saus wilt maken. Dan kun je de spekreepjes uitstekend vervangen door gemengde paddenstoelen.
Meer klassieke pasta recepten:
Wat mij betreft zijn de klassieke pasta recepten niet voor niets klassiekers… ze zijn namelijk altijd goed! Ben je naast deze tortellini Carbonara op zoek naar meer traditionele pasta’s, probeer dan zeker een van deze recepten ook eens:
- Spaghetti Carbonara
- Pasta Bolognese
- Penne all’Arrabiata
- Spaghetti cacio è pepe
- Pappardelle met salie en Parmezaanse kaas
- Lasagne Bolognese
Ingrediënten
- 250 gram tortellini (a formaggi)
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 250 gram spekreepjes
- 4 eieren (L)
- 100 gram Parmezaanse kaas
- 4 takjes verse peterselie
- snuf peper
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon.
- Zet een pan water op het vuur voor de tortellini. Breng aan de kook. Voeg de pasta toe aan het kokende water en kook - volg de aanwijzing op de verpakking! - in een minuut of 8 beetgaar.
- Verwarm de koekenpan op het vuur en bak hier de spekreepjes in, zonder verder vet of olie toe te voegen.Pers de knoflook uit boven de koekenpan en voeg de ui toe, bak mee tot deze glazig ziet.
- Kluts intussen in een schaaltje de eieren los. Voeg de Parmezaanse kaas toe en knip de peterselie van de takjes. Voeg tot slot nog wat peper toe.
- Belangrijk: roep nu iedereen aan tafel. Het laatste gedeelte van dit recept gaat namelijk snel en een perfecte spaghetti Carbonara draait om timing. Zit iedereen aan tafel?
- Giet dan de pasta af en voeg toe aan de koekenpan met spek en ui.
- Laat het vuur onder deze pan op middelhoog vuur staan en voeg nu het eier-mengsel toe. Begin gelijk met omscheppen, de eieren gaan namelijk direct stollen wanneer ze in aanraking komen met een warme pan.
- Schep 2 a 3 keer om, laat de carbonara saus nog smeuïg blijven en zet de pan direct op tafel. Wacht ook niet te lang met opscheppen want dan wordt de saus van de tortellini Carbonara echt te droog. Buon appetito!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor tortellini Carbonara? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.