Zelf pastasaus maken van verse tomaten, het is zo makkelijk om dat zelf te doen! Ik woon in een huis met monsters. Pastamonsters, om precies te zijn. Met pasta maak ik de meiden áltijd blij. Natuurlijk, als ik aan hen vraag wat we zullen gaan eten, krijg ik ook het P-antwoord. Zelfgemaakte pizza of pannenkoeken zijn natuurlijk ook favoriet! Maar de P van pasta staat daar ook tussen. Wel met mijn zelfgemaakte tomatensaus, van verse tomaten that is. Of nou ja, gewoon alleen pasta gaat er ook goed in hoor. Zelf eet ik er wel graag een sausje bij en tot mijn verbazing stond dit basisrecept voor pastasaus nog niet eens online. Nou ja! Tijd voor verandering!
Zelf verse pastasaus maken
Er zijn van die gerechten die hier bijna wekelijks op tafel komen. Pasta is er daar 1 van. Het liefst varieer ik volop met de ingrediënten van mijn pastamaaltijd. Maar als het aan de dametjes ligt, dan wordt het pasta met rode saus. En die rode saus, die maak ik dus het liefst zelf klaar.
Je kent dat vast wel. Nog om kwart over 5 moeten bedenken wat er die avond op tafel komt. Oh wat heb ik daar altijd een hekel aan. Als me dat overkomt – en dat doe ik natuurlijk zelf – dan ga ik altijd voor pasta. Wil ik echt makkelijk, dan koop ik zo’n fles passata, gewoon pure tomatensaus zonder toevoegingen. Wat verse groenten toevoegen, kruiden, en helemaal goed.
Passata is bijvoorbeeld mijn basis voor mijn Bolognese saus, waar ik nog gehakt, saucijzen, bleekselderij, wortel en ui aan toe voeg. Deze saus laat ik lekker lang pruttelen, zodat de smaken goed intrekken!
Gelukkig heb ik tegenwoordig niet zoveel stress meer rondom het avondeten en ben ik meestal overdag al in de keuken bezig. Een luxe, I know! Maar zelf tomatensaus maken, van verse tomaten, als basis voor een pastagerecht (of voor op de pizza!) is echt heel eenvoudig. Het enige dat je dus nodig hebt, is dat je niet om kwart over 5 nog aan de slag moet. Je kunt deze rode saus goed van tevoren klaarmaken en in de koelkast bewaren.
Pastasaus zelf maken
Pastasaus zelf maken is echt een fluitje van een cent, je hebt vooral geduld nodig. En goede smaakvolle tomaten! Verse pastasaus blijft uiteindelijk het allerlekkerst!
Gebruik dit basisrecept voor tomatensaus van verse tomaten bijvoorbeeld voor het recept voor pasta met tomatensaus en gehakt. Of voor deze tagliatelle met tomatensaus!
Ingrediënten
- 1 kilo smaakvolle (!) tomaten
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 rode puntpaprika
- 2 theelepels gedroogde oregano
- 1 theelepel gedroogde tijm
- 2 takjes verse rozemarijn
- 3 a 4 eetlepels olijfolie
- peper
- zout
- verse basilicum (optioneel)
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed het rooster van de oven met een vel bakpapier.
- Snij de tomaten in kwarten en verwijder eventueel de harde lichte stukjes bij de steelaanzet. Het velletje mag blijven zitten. Doe de tomaten in de mengkom.
- Schil de ui en snij grof. Maak de teentjes knoflook schoon. Snij de steel van de paprika en snij daarna in kwarten. Verwijder de zaadjes en snij in grove stukken. Doe de ui, knoflook en paprika ook in de mengkom.
- Schenk hier nu een flinke scheut olijfolie overheen. Voeg oregano, tijm, peper en zout toe. Hussel alles goed door.
- Spreid de tomaten met de ui, knoflook en paprika uit over het bakpapier. Leg de takjes rozemarijn ertussen en schuif dan het rooster met de groenten voor 30 – 40 minuten in de warme oven.
- Hou de oven wel even in de gaten, elke oven is anders. De groenten mogen wel iets verkleuren, maar je wilt geen zwartgeblakerde velletjes…
- Laat de groenten iets afkoelen en schep ze terug in de mengkom. Ris de blaadjes van de takjes rozemarijn en doe deze ook in de kom.
- Gebruik een staafmixer om de tomaten en andere smaakmakers tot een gladde tomatensaus te blenden. Heb je een hittebestendige foodprocessor-kan, dan kun je die natuurlijk ook gebruiken. Proef of de tomatensaus op smaak is en voeg eventueel nog wat extra verse basilicum toe.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor tomatensaus van verse tomaten? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
24 reacties
Simpel en eenvoudig gerecht maar o zo lekker. En dan die foto’s. Die maken je al blij. Zo zomers en doen je gelijk denken aan het land van herkomst Italië. Wat mij betreft eten we vanavond pasta!
Vanmiddag bereid en vanavond gebruikt bij de pasta. Zoals ik vanmorgen al schreef je wordt er blij van en nu ook nog van de heerlijke smaak. Bedankt voor het recept.
Vandaag gemaakt. Zonder toevoeging echt super lekker.
Wat zou mogelijk zijn met zee vruchten
Lekker zelfgemaakte pastasaus, daar zijn onze meiden ook dol op en ik voeg er vaak nog courgette, aubergine, winterpeen, en resten in en dan in oven/blender, 1 grote groente bom jeeeeej!
Moet je alles eerst bakken alvorens je het in de vriezer of een pot doet?
Vandaag deze tomatensaus gemaakt van eigen gekweekte tomaten. Heerlijk! Lekker puur met Gnocchi erbij en beetje parmezaanse kaas.
Voor mij de beste tomatensaus.. geeft een lekkere saus die opgebouwd is met smaken!!
Wat een heerlijk recept, inmiddels mijn favoriet, er ligt een voorraadje van in de vriezer! Heerlijk! Ik rooster er ook een courgette bij, dat maakt de saus net wat zachter voor onze dochter van 20 maanden. Blij mee, dank je wel voor het delen!
Kan je deze saus ook bewaren??? Hoe? Zit ook met een overschot aan tomaten en wilde graag je receptje proberen..
Misschien een iets andere variant. Deze ingrediënten bakken/stoven in een braadpan en na het pureren gloeiend heet overgieten in schone jampotjes en op z`n kop laten afkoelen. Dan blijft het zeker een jaar goed. Ieder jaar verwerk ik zo m`n tomaten oogst. Zo kan je er een jaar lang van genieten en beneemt het geen ruimte in de vriezer.
Zo heb ik het ook gedaan een paar weken terug. Deze week nog weer een kleine 8kg tomaten op deze manier verwerken. We maken er ook verse tomatensoep van… Er gaat niets boven vers.
Heerlijk recept. De keuken ruikt heerlijk als de tomaten in de oven zitten!
Krijg je echt zo’n zomer gevoel van he?! Heerlijk hoor en leuk dat je aan de slag bent gegaan!
Net gemaakt. Helemaal heerlijk!!!!! Had ik al jaaaaren eerder moeten doen!
Haha, dat wel natuurlijk! Maar nu weet je hoe het moet en wil je nooit meer anders 😉
Heerlijk recept, ik heb hem al in meerdere variaties geprobeerd.
En ze zijn allemaal even lekker !
Wat leuk om dat te horen! Fijn dat je van dit recept geniet!
Waarom moet de tijm en oregano gedroogd zijn? Ik heb in mijn moestuin deze kruiden volop vers!
Zalig! En bij mij gaat de rozemarijn ook mee de airfryer in. 🙂
ah, ik las te snel. 🙂 Je bedoelt dat je de takjes niet mee purreert.
Is deze saus ook geschikt voor lasagne?
Dat zou zeker kunnen! Maar heb je het recept voor mijn Bolognese saus gezien? Die is daar helemaal perfect voor. Kun je eventueel ook vegetarisch maken!
Kwam dit recept tegen toen ik nog twee kilo verse San Marzano tomaten had en er saus van wilde maken maar niet wist hoe. Dit is echt een geweldig basisrecept (ik moest het wel in twee etappes doen, de oven is niet zo groot). Het is een heerlijke saus en je kunt er natuurlijk ook mee aan de slag om zelf te gaan variëren, dat zag ik ook al aan de andere reacties. Heb het in 1-2 persoons porties ingevroren. Maar de eerste “batch” was toch voor een bord heerlijke farfalle met deze saus, rucola en verse Parmigiano Reggiano erover heen geschaafd. Een glas Barbera erbij en dan op het balkon/dakterras, waar de olijfbomen in pot al aardig uitschieten, in de avondzon van een warme lentedag je in Mediterrane sferen wanen. Dat is genieten!
Ooh wat een heerlijke reactie, het water loopt me in de mond! Wat fijn dat ik je aan het recept kon helpen voor deze smaakvolle tomaten, dat moet een heerlijke saus zijn geworden!