Volgens Senna smaakte deze tomaten risotto met Parmezaan een beetje naar tomatensoep…. I know, dat klinkt best gek hè?! Maar ik vond het een groot compliment, want ze is heel erg gek op tomatensoep. Dus als zei zegt dat mijn recept lijkt op haar favoriete gerecht, dan steek ik die maar gewoon in mijn zak!..
Ik vond het vooral een heerlijk zomers idee om weer eens risotto klaar te maken, dat was er al veel te lang niet van gekomen. En in de aanloop naar onze vakantie werd het tijd om de keuken in te duiken en aan de slag te gaan. Het resultaat is dus deze friszoete smaakvolle risotto met een klein rood gloedje. En de smaak van tomatensoep, haha!
Risotto recept
Als je mij de afgelopen weken heb gevolgd dan kan het je niet zijn ontgaan dat ik op dit moment aan het chillen ben in Italië. En ongemerkt was dat ook mijn grootste inspiratiebron voor de gerechten die ik voor op de blog wilde maken. Waar het hoofd van vol is, zullen we maar zeggen.
Het ene na het andere Italiaanse recept komt online, oeps… Maar het is wel zo, de Italianen zijn de meesters van pure smaken, als je het mij vraagt. De recepten zijn niet ingewikkeld, maar wel gewoon goed…
Tomaten risotto
Toen ik laatst eens tomaten risotto kreeg voorgeschoteld, dacht ik in eerste instantie dat het niets voor mij zou zijn. Ik hou namelijk alleen van echt goede en lekkere tomaten, niet van die smakeloze dingen. Ook wat dat betreft kan ik trouwens in Italië mijn hart ophalen, daar zijn ze heerlijk!
Maar gelukkig vind je ook hier in de supermarkt of bij de groenteboer wel smaakvolle tomaten en die gebruikte ik voor dit recept. Eigenlijk is dat dus de geheime truc, want een basis risotto is wat mij betreft zo gemaakt!
Neem dus zeker even de tijd om goede smaakvolle tomaten uit te zoeken en dan is dit zo’n fijn recept. Uiteraard met heel veel liefde en geduld bereid en dat proef je! Lekker langzaam de bouillon blijven toevoegen, dit is echt zo’n zomers comfort food recept.
Ingrediënten
- 200 gram risotto rijst (arborio rijst)
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 800 ml groentebouillon
- 1 scheut witte wijn
- 4 smaakvolle tomaten
- 1 blikje tomatenpuree
- 3 takjes verse basilicum
- paar snoeptomaatjes (klein)
- scheut olijfolie
- klontje boter
- Parmezaanse kaas
Bereiden
- Zet een pan water op het vuur om de bouillon klaar te maken. Ik gebruik zelf meestal maar 1 bouillonblokje op 800 ml water. Breng zachtjes aan de kook.
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon.
- Verhit een scheut olijfolie in de pan met dikke bodem en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan en bak kort mee.
- Voeg dan de rijst toe. Je ziet op de korrel een licht wit puntje, hoe langer je de rijst meebakt, hoe duidelijker dit puntje zichtbaar wordt. Dit betekent dat de rijstkorrel nu klaar is om het vocht op te gaan nemen.
- Blus de rijst af met een scheut witte wijn. Laat zo’n 5 minuten pruttelen.
- Schep dan een lepel of 3 a 4 bouillon in de pan en zet het vuur laag. Breng de risotto rijst aan de kook.
- Zorg dat de rijst net onder water staat en laat de bouillon aan de kook komen. Roer regelmatig door en voeg steeds weer nieuwe bouillon toe, net zo lang tot dat de rijst beetgaar is en de bouillon grotendeels is opgenomen. Laat de rijst zeker niet te gaar worden!
- Snij in tussentijd de tomaten in kwarten en verwijder de zaadjes. Snij daarna in fijne stukjes. De kleine smaaktomaatjes hield ik achter voor de garnering.
- Als de rijst gaar begint te worden, roer je de tomatenpuree en de tomaten door de risotto. Laat even meewarmen.
- Snij de blaadjes basilicum fijn en snij de smaaktomaatjes in kwarten.
- Draai het vuur onder de tomaten risotto uit, voeg een klont boter toe en roer door. Serveer de tomaten risotto met de kleine tomaatjes, verse basilicum en natuurijk flink wat Parmezaanse kaas.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor zelf tomaten risotto met Parmezaan? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
2 reacties
Kan je de wijn door iets vervangen?
Wij drinken verder geen wijn dus zou zonde zijn de rest weg te gooien. Plus ivm ons zoontje vind ik het ook niet zo geschikt (al zal grootste deel alcohol verdampen?).
Bedankt voor dit heerlijke recept! Ik ga het uitproberen.