Als er 1 gerecht is waar ik het hele jaar naar uitkijk, dan is het de Tiroler Gröstl wel…. Een traditoneel, voedzaam en eenvoudig Oostenrijks aardappelgerecht, dat natuurlijk ook prima thuis te maken is. En dat doe ik ook wel hoor… Maar toch, dat is niet dé Tiroler Gröstl waar ik naar uit zie. Nee, die waar ik het over heb, die eet je natuurlijk in Oostenrijk, in de sneeuw! Goh, en laat ik daar nou net toevallig deze week zijn! Vandaag het recept van de versie die ik thuis regelmatig maak.
Tiroler gröstl recept
Ik ben dol op wintersport. Niet allen op het skiën, maar ik ben ook minstens zo gek op eten langs de piste. In elke stube waar we komen, scan ik gelijk de menukaart om te zien of ze er ook Tiroler Gröstl klaar maken. Is dat zo, dan hoef ik ook niet meer verder te kijken, dan bestel ik dit typische gerecht met aardappels, spek en ei sowieso. En ik ben niet de enige hoor, vaak staat de hele tafel bij ons vol met van die leuke gietijzeren pannetjes. Oh, en daar hoort natuurlijk een fles Grüner Veltliner bij, heerlijk zachte Oostenrijkse witte wijn. Niet meer dan 1 glaasje… want anders kan ik daarna niet meer rechtdoor skiën…
Al een hele tijd terug ben ik op zoek gegaan naar het originele recept van deze traditionele Oostenrijkse maaltijd. Maar net zoals met veel recepten die echt bij een bepaalde streek horen, zijn er nogal wat verschillen in de lijsten met ingrediënten. Wel met rundvlees, of toch zonder? Alleen met ui, of nog met extra groenten? Ik heb er inmiddels mijn eigen draai aan gegeven, op basis van wat ik nog weet van die heerlijke middagen op de piste en gewoon wat ik in huis had.
Ingrediënten
- 700 gram aardappelen (kruimig)
- 200 gram spek (in blokjes)
- 3 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 gele paprika
- 100 gram kastanjechampignons
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel oregano
- snuf peper
- verse peterselie
- 50 ml witte wijn
- boter (om in te bakken)
Bereiden
- Schil de aardappels maar snij ze nog niet in stukken. Doe ze in de grote pan met wat water erbij en zet op het vuur, breng het water van de aardappels aan de kook en laat de aardappels in ongeveer 10 minuten beetgaar koken. Giet af en laat goed afkoelen.
- Snij de spek in kleine blokjes.
- Zodra de aardappels een beetje afgekoeld zijn, kun je er dunne plakken van snijden. Verwarm flink wat boter in een van de koekenpannen en wacht tot de boter gesmolten is. Doe nu de aardappelschijfjes in de pan en bak ze op hoog vuur rondom mooi bruin. Blijf regelmatig omscheppen, en heb geduld.
- Maak de ui en paprika schoon en snij ze fijn. Borstel de champignons en snij in plakjes.
- Bak de spekblokjes uit in de koekenpan en voeg hier de ui, paprika en champignon aan toe. Doe nu de komijn, oregano en wat peper erbij en laat de groenten mee bakken. Blus af met de witte wijn en laat nu nog zo’n 10 minuten zachtjes pruttelen.
- De aardappelschijfjes zijn inmiddels mooi bruin gekleurd en mogen bij het spek – ui mengsel. Schep goed om, zet het vuur laag.
- Maak de pan met een stukje keukenpapier even vlug schoon, het vet mag er nog wel een beetje in blijven zitten. Deze pan gebruik je om de eitjes te bakken. Voeg eventueel nog wat boter toe en tik voorzichtig de eitjes boven de pan, zodat de dooier heel blijft. In mijn pan kan ik er 4 tegelijk bakken, maar misschien moet je even 2 aan 2 doen.
- Verdeel de Tiroler Gröstl over 4 borden, leg op elk bord een ei en strooi nog wat verse peterselie over de borden. Guten appetit!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa je aan de slag met een recept dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
4 reacties
Ontzettend lekker, dank voor het recept!
MMMMM lijkt me heerlijk en wat voor groente is daar lekker bij
Heb je toevallig een leuk idee om de spek mee te vervangen? Zodat er geen varkensvlees in zit.
Als je er de tijd voor hebt, is het heerlijk om er runderstoofvlees bij te maken en dit er doorheen te scheppen!