Afgelopen week deed ik een schokkende ontdekking…. Ik bekeek de recepten op mijn blog nog eens, en kwam erachter dat ik gewoon niet één recept met quinoa online heb staan. Ja echt, ga zelf maar eens zoeken, er komt geen enkel gerecht naar voren… I know, ik was ook verbaasd! Want ik eet heel regelmatig quinoa, hoe kan het dan dat ik nog nooit een gerecht met dit heerlijke ingrediënt met je gedeeld heb? Ik snap het ook niet… Maar in elk geval is dat na vandaag anders, want ik maakte deze Thaise quinoa salade, boordevol verse groenten!
Quinoa salade
Ik gebruik quinoa vaak om mijn salades wat meer body te geven. Het heeft namelijk een heerlijke nootachtige smaak en een lichte bite. Perfect als vulling dus, en het combineert zo lekker met heel veel andere smaken.
Quinoa is een voedzaam alternatief voor andere granen en geeft je salade net dat beetje extra. Natuurlijk vul ik de salade ook op met groenten, zo zijn de combinaties eindeloos. Andere granen en zaden, zoals spelt, bulgur of freekeh, laat ik trouwens ook vaak terugkomen. Allemaal te vinden in het uitgebreide assortiment van Artisan grains.
Artisan grains is exclusief verkrijgbaar bij Albert Heijn en biedt een hele reeks aan voedzame en smakelijke granen waar je de lekkerste recepten mee kunt maken. Gezond genieten wordt zo wel heel makkelijk, het enige dat je nog hoeft te doen is je foodie fantasie de vrije loop te laten.
Ik geef je met dit recept voor Thaise quinoa salade alvast wat inspiratie, maar ook alle verpakkingen van Artisan bevatten originele recepten. Handig als je nog niet goed weet wat je gaat klaar maken, maar wel bewust voor een gezonde maaltijd wilt kiezen.
Quinoa salade met broccoli
Of deze salade echt Thais is, durf ik niet te zeggen…. Ik ben namelijk nog nooit in Thailand geweest – staat op het wensenlijstje – maar de ingrediënten die ik gebruikte voor deze Thaise quinoa salade zijn wel echt Oosters. Heerlijk verwarmend door de gember, fris door het limoentje en de stengel citroengras, pittig door een pepertje, en zoet door de verschillende groenten.
Oh, en zoals je van mij gewend bent, vulde ik dit gerecht met héél veel groenten…. Deze salade kun je uitstekend als avondmaaltijd serveren! Ik maak trouwens altijd wat extra, zodat ik er ook nog een keer mee kan lunchen… #tip!
Deze quinoa salade is zo veelzijdig dat je hem op elk moment van de dag kunt eten. Of het nu voor lunch, diner, of zelfs als bijgerecht is, deze maaltijdsalade is altijd een goede keuze. Door de toevoeging van verse groenten en de gezonde eigenschappen van quinoa, krijg je niet alleen een smaakvol gerecht, maar ook een voedzame maaltijd binnen. Bovendien kun je eindeloos variëren met de ingrediënten; voeg bijvoorbeeld avocado toe voor een extra romige textuur of gegrilde kip voor wat extra proteïne.
Meer quinoa salade recepten:
Ben je na dit recept benieuwd geworden naar meer manieren om quinoa te gebruiken? Er zijn zoveel heerlijke quinoa salade recepten om te ontdekken! Denk aan een quinoa salade met gegrilde kip of een mediterrane quinoa salade met halloumi, olijven en feta. Deze salades zijn niet alleen gezond, maar ook perfect om van tevoren klaar te maken en mee te nemen voor onderweg. Zo heb je altijd een voedzame maaltijd bij de hand!
Nodig
- 2 Pannen
- Vijzel (of groot mes)
Ingrediënten
- 220 gram quinoa
- 1 broccoli
- 1 rode paprika
- 1 wortel
- ¼ rode kool
- ½ avocado
- 1 ui
- 1 rode peper
- 2 teentjes knoflook
- 1 cm gember
- 1 stengel citroengras
- 125 gram zwarte bonen (voorgekookt)
- 50 gram cashewnoten (ongezouten)
- 2 el Thaise vissaus
- 1 limoen
- ½ tl kurkuma
- ½ tl komijn
- verse koriander
- 1 blokje groentebouillon
- olie (om te bakken)
Bereiden
- Snij de roosjes van de broccoli en doe deze in een (stoommandje) in een pan met een laagje water. Kook de broccoliroosjes beetgaar, giet af en zet even apart. De stronk van de broccoli gooi je natuurlijk niet weg, die gebruik je een andere keer bijvoorbeeld in een soepje.
- Zet een pan met 600 ml water op het vuur en voeg hier het bouillonblokje aan toe. Breng het water aan de kook en voeg dan de quinoa toe. Kook de quinoa in 10 -12 minuten gaar. Giet af, maar vang het kookvocht op.
- Schil de ui en snipper deze. Maak de rode peper schoon en snij fijn. Plet de knoflookteentjes even onder een groot mes en verwijder het schilletje. Rasp de gember. Gebruik een vijzel of groot mes om de stengel citroengras te pletten.
- Verwijder het buitenste blad van de rode kool en snij de kool in fijne reepjes. Maak de paprika schoon en snij ook fijn. Schrap de wortel en snij of rasp hier fijne snippers van.
- Verwarm wat olie in de grote wokpan en fruit hier de ui in. Voeg de rode peper, de knoflook en de gember toe, schep alles goed om – de knoflook mag niet aanbakken! Voeg nu de rode kool, paprika en wortel toe, en roerbak circa 5 minuten mee. Doe de stengel citroengras in de pan, samen met de vissaus, het sap van de limoen en de kurkuma en komijn. Laat nu zo’n 10 minuten zachtjes stoven.
- Spoel de zwarte bonen af in een vergiet onder de kraan. Laat goed uitlekken en voeg toe aan de groenten. Verwijder de stengel citroengras en doe nu de broccoli en de quinoa erbij. Meng alles goed door elkaar. Voeg eventueel wat van het kookvocht toe om er een lekkere smeuïge quinoa salade van te maken!
- Rooster in een droge pan even kort de cashewnoten. Snij de avocado in blokjes.
- Schep de Thaise quinoa salade over de borden en maak af met wat cashewnoten en avocado. En wat koriander naar smaak!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor Thaise quinoa salade met broccoli? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Deze blogpost betreft een samenwerking met Artisan grains. Lees mijn disclaimer.
5 reacties
Mmmm, ziet er heerlijk uit! Heb laatst van dit merk ook spelt geprobeerd. Vond ik ook lekker. Vooral een handje door een salade.
Ziet er verrukkelijk uit. Ik vraag me alleen af wat je doet met het opgevangen kookvocht van de quinoa ?
Oooh, dank je wel! Was ik vergeten erbij te zetten, nu wel gedaan, maar met het vocht/de bouillon kun je de salade nog net even wat smeuïger maken!
Zou je het restant kunnen gebruiken voor de lunch de dag erna?
Ja hoor, zeker!