Tartaar van rode biet, met kastanjechampignons, frisse appel, augurkjes, kappertjes en een luchtige mousse van feta. Een vegetarisch voorgerecht als variatie op de klassieke steak tartare. Hoe feestelijk wil je het hebben, dit mooie torentje van rode biet is een perfect begin voor een gezellig diner met lieve mensen om je heen.
Vandaag het recept voor dit makkelijke maar oh zo smaakvolle vegetarische voorgerecht voor Kerst. Een tartare van rode biet, mooi geserveerd op een bordje met een toef luchtige mousse van feta en creme fraiche, afgemaakt met kappertjes, pistachenootjes en rucola. Ben je op zoek naar een vegetarisch gerechtje om het kerstmenu mee te starten, dan weet ik zeker dat je met dit recept voor tartaar van rode biet heel veel blije gezichten krijgt.
Tartaar van rode biet
Steak tartare is een klassiek voorgerecht van rauwe biefstuk met een eidooier on top. Echt een mooi gerechtje om te serveren bij een feestelijk diner zoals met Kerst. En voor mij inspiratie voor een vegetarische variatie daarop. Een versie met geroosterde rode biet en kastanjechampignons, net zo boordevol met smaak als de steak tartare.
Voor dit recept voor tartaar van rode biet rooster ik de rode bieten in de oven. Door groenten in de oven te roosteren krijgen ze een nog intensere smaak! Mocht je geen tijd hebben om de bieten te roosteren, gebruik dan voorgekookte rode biet uit de winkel. Werkt ook écht prima hoor! Het grote voordeel van dit gerecht is dat je de biet tartare ook al goed van tevoren kunt klaar maken, zelfs een dag van tevoren!
Bieten steak tartare
De bieten steak tartare zit boordevol smaak! Met friszoete appel, een zuurtje van de augurken, een teentje knoflook voor wat pit en een ziltige toevoeging door de kappertjes die ik gebruik. Met verse peterselie, truffelmayonaise, mosterd en balsamico azijn maak je de tartare verder af.
Het leuke vind ik om met Kerst net even meer uit te pakken en dus serveer ik de tartaar van rode biet in een mooi torentje op een bordje. Ik gebruik hier een serveer ring voor, die is perfect om borden mooi op te maken. De bieten steak tartare is niet compleet zonder een toef luchtige feta mousse!
Meer feestelijke vegetarische voorgerechten:
Druk bezig met het plannen van het kerstmenu? Dan zou ik je zeker deze tartaar van rode biet kunnen aanraden. Mocht je op zoek zijn naar meer feestelijke vegetarische voorgerechten, kijk dan eens tussen deze recepten en laat je inspireren!
- Paddenstoelen ragout met truffelolie
- Hartig taartje met pompoen en geitenkaas
- Bladerdeegkrans met camembert en cranberry
- Risotto met prosecco en bospaddenstoelen
Ingrediënten
- 300 gram rode biet
- 300 gram kastanjechampignons
- 1 appel
- 1 teentje knoflook
- 2 augurken
- 2 tl kappertjes
- 2 takjes verse peterselie
- 200 gram feta
- 100 gram creme fraiche
- 4 eetlepels truffelmayonaise
- 1 eetlepel mosterd
- 1 theelepel balsamico azijn
- olie (om in te bakken)
- snuf zout
Voor garnering:
- pistachenootjes
- kapperappeltjes
- rucola
Bereiden
- Snij de rode biet in grove stukken. Bekleed het rooster van de oven met een vel bakpapier. Verwarm de oven voor op 180 graden. Spreid de bieten uit over het papier, sprenkel hier wat olijfolie over en bestrooi met een snuf peper en zout. Rooster de rode biet zo'n 30 minuten in de oven, tot ze gaar zijn. Laat afkoelen en snij daarna heel fijn
- (Wil je deze eerste stap overslaan, gebruik dan voorgekookte rode biet uit de winkel)
- Borstel de kastanjechampignons schoon en snij ze in fijne plakjes. Snij daarna in fijne stukjes, maar niet té klein! Verwarm wat olie in de koekenpan, pers de knoflook uit en bak hier de champignons met een snuf zout in aan. Bak de paddenstoelen tot ze goudbruin zijn en het meeste vocht is verdampt. Laat afkoelen.
- Schil de appel en snij fijn. Snij ook de augurken en kappertjes in kleine stukjes. Hak de blaadjes van de peterselie fijn.
- Doe de rode biet met de afgekoelde champignons in een schaal. Voeg hier de appel, augurk, kappertjes en peterselie aan toe. Voeg de truffelmayonaise, mosterd en balsamico azijn toe en roer goed door. Het mengsel moet wat plakkerig worden.
- Doe de feta in een schaal en voeg hier de creme fraiche aan toe. Gebruik de staafmixer om hier een luchtige maar stevige mousse van te kloppen.
- Hak de pistachenootjes grof.
- Het is tijd om de borden op te maken. Verdeel het bieten mengsel over 4 porties. Gebruik een serveerring om de tartaar van rode biet netjes op het bord te krijgen. Begin met een laagje rode bieten tartaar, dan een dunne laag feta mousse en maak de tartaar af met een tweede laag rode biet. Druk het mengsel goed aan en verwijder dan de serveerring.
- Spuit tot slot nog wat toefjes feta mousse op de tartaar van rode biet en maak dit feestelijke gerecht af met de gehakte pistachenootjes en nog wat peterselie. Serveer met een pluk rucola en eventueel een stukje brood.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor tartaar van rode biet? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.