Tagliata di manzo…. Laten we lekker verder gaan met de Italiaanse zomer recepten en vandaag een mooi stukje rundvlees op de bbq leggen. Tagliata di manzo… misschien heb je het wel eens voorbij zien komen op een menukaart in een Italiaans restaurant en wist je niet goed wat je hierbij moest bedenken. Nou, als ik zeg zacht, mals fijngesneden rundvlees op een bedje van rucola, Parmezaanse kaas en wat balsamicostroop…
Dan zeg jij natuurlijk, dat klinkt goed! Tagliata di manzo betekent zoveel als (fijn) gesneden rundvlees. Dit is echt zo’n Italiaans zomergerecht, vol van smaak en toch redelijk licht! Een stukje rundvlees van goede kwaliteit is wel echt essentieel voor dit recept. Gebruik de bbq of een koekenpan om het vlees aan te schroeien en dan is het verder weer een eenvoudig recept om deze zomer nog lekkerder te maken!
Tagliata di manzo
Tagliata di manzo… ik kan me voorstellen dat wanneer jouw Italiaans niet zo goed is, je niet precies weet wat je je hier nou bij moet voorstellen. Tagliata komt van het werkwoord Tagliare, dat snijden betekent. Manzo is het Italiaanse woord voor rundvlees… Letterlijk vertaald is dit dus een recept voor in fijne plakjes gesneden rundvlees.
Dit is zo’n Italiaanse klassieker die je vooral in Toscane veel tegenkomt op de menukaart. En ik hou weer van de eenvoud van de Italiaanse keuken! Een mooi stukje rundvlees – van goede kwaliteit! – kort gebakken en fijn gesneden geserveerd met een eenvoudige salade met Parmezaan en balsamico.
Welk rundvlees gebruik je voor de Tagliata di manzo? Wanneer je de vertaling letterlijk overneemt, zou je elk stukje rundvlees kunnen gebruiken voor dit recept… Maar het lekkerst is om entrecote, ossenhaas, ribeye of biefstuk te gebruiken. Deze stukken zijn het lekkerst en meest geschikt om even kort aan te bakken en prachtig rosé te eten.
Dit is weer zo’n fijn recept uit een van mijn favoriete keuken en traditioneel eet je dit gerecht als secondo piatto, oftewel als hoofdgerecht. In een Italiaans menu komt er vooraf aan het hoofdgerecht vaak eerst een pasta gerecht op tafel en wordt daarna een mooi stuk vlees of vis geserveerd met wat lichte bijgerechten.
Pasta di manzo
Ik zou deze tagliata serveren met wat frisse rucola salade met Parmezaanse kaas en een paar druppels balsamicostroop. Ook is het erg lekker om wat tomaatjes te poffen in de oven of in een schaaltje op de bbq. De Italiaanse aardappelsalade die ik al eerder met je deelde, past perfect bij dit stukje rundvlees! Ook zou je er nog Italiaanse gegrilde groenten bij kunnen serveren.
Wil je toch aan de slag met pasta? Dan zou ik kiezen voor een lint-pasta, bijvoorbeeld tagliatelle – ook hier een linkje naar het werkwoord tagliare – of pappardelle. Maar eigenlijk, zou ik dan van dat rundvlees heerlijk Italiaans stoofvlees in rode wijn klaarmaken!
Wanneer je gaat genieten van de pure eenvoud van dit klassieke Italiaanse gerecht, kies dan zeker voor een stukje rundvlees van goede kwaliteit. Zelf ga ik erg graag naar mijn lokale slager of breng ik een bezoekje aan de boerderijwinkel hier in de buurt.
Je kunt tagliata di manzo zowel op de barbecue als in de koekenpan bereiden. Het gaat erom dat je het vlees even kort aan beide zijden aanbakt, dit kan ook op de grill van de bbq, zodat een mooie bruine korst op het vlees komt. Daarna laat je het vlees afgedekt in aluminiumfolie nog zo’n 5 minuten na-garen. Snij het rundvlees altijd tegen de draad in, zodat je het soepel kunt kauwen.
Nodig
- (of grill rooster van de bbq)
Ingrediënten
- 300 gram ossenhaas (of entrecote, biefstuk, ribeye)
- 75 gram rucola
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 10 snoeptomaatjes
- peper
- zout
- scheut olijfolie
- klontje boter
- balsamicostroop
Bereiden
- Haal het rundvlees minimaal 30 minuten voor het bereiden uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Dep het vlees droog met een stukje keukenpapier en bestrooi met wat verse peper en zout.
- Verwarm de koekenpan op het vuur en verwarm hier een scheut olijfolie in. Voeg een klontje boter toe, laat smelten.
- Wanneer de boter niet meer bruist, leg je de ossenhaas in de pan. Bak eerst de ene kant zo'n 1½ - 2 minuten en gebruik dan een tang om het rundvlees om te draaien en de andere kant ook 1½ - 2 aan te bakken. Belangrijk is dat je geen vork gebruikt om het vlees om te draaien! Door in het vlees te prikken, kunnen de sappen ontsnappen en dit wil je niet....
- Zet een bordje klaar, haal de ossenhaas uit de pan en dek deze losjes af met een stukje aluminiumfolie. Laat zo'n 5 minuten rusten.
- Maak de eenvoudige rucola salade klaar. Leg de rucola op een bordje, verdeel hier de tomaatjes over (deze kun je eventueel poffen in de oven of op de bbq, zo'n 10 minuten in de warmte zorgt voor nog zoetere tomaten!), voeg de Parmezaanse kaas toe en een paar druppels balsamicostroop.
- Snij met een scherp mes flinterdunne plakken van de ossenhaas. Let hierbij op de 'draad' in het vlees, de witte lijntjes, snij altijd tegen de draad van het vlees in om mals vlees te serveren! De tagliata di manzo mag rosé geserveerd worden. Wil je toch iets meer doorbakken vlees, laat het vlees dan iets langer in de pan!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor tagliata di manzo? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.