Stoofvlees met speculaas. Ik heb de smaak goed te pakken, al zeg ik het zelf. Helemaal in to de herfstrecepten en ik ben er nog lang niet klaar mee… Heerlijke geuren die de keuken en de kamer vullen, ik kan daar heel blij van worden! Vroeger maakte mijn moeder al heerlijke stoofpotjes klaar, die we dan bij de stamppot aten. Hachee bijvoorbeeld, voor bij de peen en uien…
Goede herinneringen aan bepaalde gerechten zijn vaak mijn inspiratie voor nieuwe recepten en zo stond ik op een doordeweekse dag ineens deze heerlijke stoofpot van rundvlees met speculaas klaar te maken. Kan heel goed bij de aardappelpuree met prei en champignons die ik laatst al met je deelde.
Stoofpot van rundvlees met speculaas
Hoewel ik nog volop in de herfst zit qua recepten, moet ik toch ook langzaam aan richting de feestdagen gaan werken. Nou gaat dat op zich heel goed samen! Deze stoofpot van rundvlees en speculaas zou je zeker ook met Sinterklaas op tafel kunnen zetten. Of met Kerst.
Misschien dat ik dat ook wel ga doen, want ik ben niet zo van het ingewikkelde dit jaar. Ik ben er zelfs nog niet helemaal over uit wat we precies gaan doen en gaan eten. Maar heel moeilijk wordt het niet. Wel lekker, dat zeker!
Sukadelappen voor stoofvlees
Voor goed vlees ga ik altijd naar mijn slager in het dorp. Ik ben al niet zo’n ontzettende carnivoor, dus als ik vlees eet, dan wil ik ook kwaliteit. Het fijne vind ik dat ik dan ook gewoon kan vragen welk vlees je het beste kunt gebruiken voor deze stoofpot van rundvlees. Het zijn de sukadelappen geworden en die worden echt boterzacht als je ze lang genoeg stooft… Heerlijk, laat dan zo ook de winter maar beginnen!
Ingrediënten
- 500 gram sukadelappen
- 1 grote ui
- 1 winterpeen
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels bloem
- flinke klont boter
- 1 glas rode wijn
- 2 eetlepels balsamico azijn
- 500 ml runderbouillon
- 5 kruidnagels
- 1 steranijs
- 2 laurierblaadjes
- 4 speculaasjes
Bereiden
- Het voordeel van de sukadelappen bij de slager halen was dat hij gelijk aanbood op ze in stukjes te snijden. Maar als jouw slager nou niet zo aardig is (…) dan begin je met het vlees in stukjes te snijden.
- Doe het rundvlees in de schaal en doe hier 2 el bloem bij. Schep even om.
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Schrap de winterpeen en snij in plakjes van 0,5 cm.
- Zet de stoofpan op het vuur en laat hier een flinke klont roomboter in smelten. Fruit de ui, pers de knoflook erbij uit en voeg dan de sukadelappen toe. Bak heel kort aan en blus het vlees dan af met de rode wijn.
- Schenk de balsamico azijn en de runderbouillon in de stoofpan. Voeg de wortel, kruidnagels, steranijs en laurier toe en laat de stoofpot van rundvlees minstens 2,5 uur op laag vuur stoven.
- Roer regelmatig even door. Na 2,5 uur verbrokkel je de speculaasjes boven de stoofpan. Laat nog 30 minuten zachtjes pruttelen. Lekker met aardappelpuree met prei en champignons en geroosterde spruiten en pompoen erbij.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimer
Ga jij aan de slag met dit recept voor stoofpot van rundvlees en speculaas? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | Youtube
2 reacties
Goedemorgen Reny,
Ik mis peper en zout, of is dat bewust vanwege het zout in de bouillon? Toevallig heb ik van de week ook een stoofpotje gemaakt, bijna gelijk als jouw recept. Echter ik heb bovenop op jouw ingrediënten ook nog een klein fijn gesneden preitje, een flesje bockbier en het laatste uur een, in plakjes gesneden, appel toegevoegd. Ook heel lekker. Ik was altijd bang dat de smaak van bier de overhand zou krijgen maar niets is minder waar. Ik hoor het wel van je wat betreft de peper en zout. Fijne dag!
Omdat ik suikervrij eet, vervang ik de speculaasjes door speculaaskruiden. Dat wordt weer smullen.
Dank je wel voor weer zo’n heerlijk recept.