Stoofperen in rode wijn en zonder suiker…. Als er 1 bijgerecht is dat ik altijd heel feestelijk vind, dan zijn het de stoofpeertjes wel! Als we op zondagavond bij mijn ouders gaan eten, zet mijn moeder ze regelmatig op tafel. Naast bijvoorbeeld een rollade en aardappeltjes uit de oven, en ik vind dat dus een perfecte combinatie.
Dat zoete van de peertjes, met een mooi stukje vlees, ik heb niet heel veel meer nodig hoor! Met de kerst zet ik ze dan ook graag op tafel, maar ik maak wel stoofperen zonder suiker klaar. Dat kan zeker, je hebt namelijk echt geen suiker nodig om de peertjes heerlijk zoet te krijgen! In mijn recept voor stoofperen gebruik ik rode wijn, diksap en balsamico, maar voeg ik verder geen extra suiker toe!
Vroeger was ik vooral altijd gek op de zoete saus die mijn moeder bij de peertjes maakte. Ik kan me herinneren dat ik echt alles in die saus doopte, van stukjes vlees tot aardappel, omdat het zo heerlijk zoet was.
Later kwam ik erachter dat de stoofpeertjes die mijn moeder maakt best wel wat suiker bevatten…. Oeps, vind je het gek dat ik er van bleef snoepen….! Ik heb nu een recept voor stoofperen zonder suiker en laat ze koken in de rode wijn. Daar krijgen ze zo’n prachtige rode kleur van!
Stoofperen recept zonder suiker
Ik gebruik voor dit recept de Gieser Wildeman peren, die van zichzelf al behoorlijk zoet zijn. Deze peren zijn echte wintervruchten, verkrijgbaar vanaf oktober tot ongeveer februari.
Eigenlijk hebben ze helemaal geen suiker nodig, en daarom voeg ik vooral wat smaakmakers toe aan het kookwater, zodat ze naast zoet ook nog eens lekker kruidig worden. Zo krijgen de peertjes echt een volle smaak, en dan mis je de suiker dus helemaal niet.
Stoofperen met rode wijn
Ik gebruikte voor deze roze peertjes rode wijn, maar je kunt stoofperen ook koken in witte wijn. Ik maakte daar bijvoorbeeld een heerlijk nagerecht mee van meringue taartjes met stoofperen. Ook kun je stoofperen koken in prosecco, zo lekker! Heb je wat peertjes over, dan maak je er de volgende dag natuurlijk een heerlijk ontbijtje mee! Ook zijn deze stoofperen in rode wijn heerlijk in feestelijke kerst nagerechten, zoals deze tiramisu met stoofperen!
Stoofperen zijn een heerlijk bijgerecht! Heb je bedacht om stoofpeertjes klaar te maken maar weet je eigenlijk niet goed waar dit lekker bij smaakt? Dan kan ik je zeker de tip geven om er bijvoorbeeld deze varkenshaas met spek en witte wijnsaus bij klaar te maken. Ook deze kiprollade met pesto en mozzarella smaakt er heerlijk bij. Of klik hier voor een overzicht van de kerstrecepten op de blog!
Ingrediënten
- 1 kg stoofperen (Gieser Wildeman)
- 100 ml stevige rode wijn
- 3 eetlepels diksap Appel
- 2 eetlepels balsamico azijn
- 2 stokjes kaneel
- 6 kruidnagels
- water
Bereiden
- Schil de peertjes, maar laat de steeltjes zitten. Deze geven namelijk ook nog lekker veel smaak af tijdens het koken.
- Schenk de wijn, de diksap, en de balsamico azijn in de pan en zet de peertjes hier in. Vul nu de pan met water, net zoveel dat de peertjes net onder water staan. De kaneelstokjes en kruidnagels mogen nu in de pan.
- Laat circa 2 uur stoven op een klein vlammetje, prik voorzichtig in 1 van de peertjes om te controleren of ze zacht en gaar zijn.
- Om van het kookvocht een sausje te maken, gebruik je wat aardappelzetmeel om te binden. Maizena zou ook kunnen, maar daar wordt de saus troebel van en dat is niet zo mooi…. Ik gebruikte op bijna 1 liter kookvocht ongeveer 20 gram aardappelzetmeel.
- Meng wat van het zetmeel met het kookvocht tot een papje ontstaat en roer dit vervolgens door het overige kookvocht in de pan. Laat heel even inkoken tot een mooie saus ontstaat.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Wil je mijn recepten en tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
4 reacties
De stoofperen lijkt mij zalig op jouw mannen van koken. Welke balsamico heb je gebruikt?
Lekker! Bij mij staan ze nu op met alleen 2 kaneelstokjes. Als je niet teveel water toevoegt krijg je aan het eind ook zo’n lekkere zoete saus. Jammie.. 🙂
Ik gebruik altijd frambozenlikeur ipv de wijn (helaas tot nu toe het recept met suiker)
Maar ga deze variant eens uitproberen
Zonder suiker? Diksap is suiker……..