Spruitjes uit de oven met pompoen en krieltjes! Een heerlijke, makkelijke manier om spruitjes klaar te maken en een feestelijk groente bijgerecht op tafel te zetten. Lekker met verse Italiaanse kruiden, goede olijfolie, balsamico azijn en Parmezaanse kaas!
X-mas is coming to town! Nog een weekje en dan is het zover! Ben je inmiddels goed in de stemming? En heb je het hele weekend zitten bedenken wat er met Kerst op tafel gaat komen? Ik deel komende week nog een aantal fijne recepten met je. En er is natuurlijk al heel veel lekkers online gekomen.
Spruitjes uit de oven
En na 5 jaar MYF kun je ook in de archieven heerlijke recepten vinden. Ik deelde al eens eerder een blog met heel veel bijgerechten voor Kerst. En die wordt massaal bekeken deze dagen. Bijgerechten zijn toch altijd een beetje ondergewaardeerd. Het draait meestal om een mooi pronkstuk op tafel en last minute moet er dan nog bedacht worden wat erbij geserveerd wordt.
Ik heb vandaag weer een top recept voor je. Spruitjes uit de oven, met pompoen en krieltjes. En dan afgemaakt met balsamico en Parmezaanse kaas. Ja, dit is echt een feestmaaltje!
Spruitjes met balsamico en kaas
Natuurlijk is het belangrijk dat je als eerst bedenkt wat het hoofdgerecht gaat worden met Kerst. En dat je daarna gaat nadenken over wat je erbij op tafel zet. Gisteren deelde ik een recept voor een stoofpot met rundvlees, gestoofd in bier.
Echt zo’n winters comfort food maaltje. Waarbij ik gelijk aan winterse groenten moest denken. Deze spruitjes uit de oven met pompoen en krieltjes passen daar echt perfect bij. En de oven doet hier het meeste werk, dus wederom geen stress in de keuken!
Ingrediënten
- 500 gram spruitjes
- 1 fles pompoen
- 250 gram krieltjes
- 4 teentjes knoflook
- 3 takjes verse tijm
- 3 takjes verse rozemarijn
- flinke scheut olijfolie
- 2 eetlepels balsamico azijn
- 75 gram Parmezaanse kaas (vlokken)
- 3 eetlepels gedroogde cranberries
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Snij de harde uiteinden van de spruitjes weg en verwijder de buitenste blaadjes. Halveer de grotere spruiten.
- Snij de fles pompoen in stukken van 2 x 2 cm.
- Borstel de krieltjes schoon en halveer ze. Leg de spruitjes, pompoen en krieltjes op de bakplaat. Besprenkel met een flinke scheut olijfolie.
- Kneus de knoflooktenen en leg ze samen met de takjes tijm en rozemarijn tussen de groenten. Schuif de bakplaat met spruitjes, pompoen en krieltjes voor 25 minuten de oven in.
- Haal na 25 minuten de bakplaat uit de oven en sprenkel de balsamico azijn over de groenten. Leg ook de helft van de vlokken Parmezaanse kaas tussen de spruitjes, pompoen en krieltjes. Schuif nog weer voor 5 a 10 minuten de oven in.
- Schep dan de spruitjes uit de oven samen met de pompoen en krieltjes op een grote saladeschaal. Voeg de gedroogde cranberries toe en de rest van de Parmezaanse kaas. Serveer warm!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerMeer kerstrecepten vind je hier!
Ga je aan de slag met dit recept voor spruitjes uit de oven met pompoen en krieltjes? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
4 reacties
ik heb juist het recept gemaakt :spruitjes uit de oven met pompoen en krieltjes
en heb er wel een opmerking over
de krieljes zijn goed ,de pompoen is beetgaar
maar de spruitjes zijn beenhard
moet je die op voorhand koken of stomen
zoja dan staat dat wel niet in het recept
groetjes sonia
Hi Sonia, wat vervelend dat de spruitjes nog niet gaar waren. Ik neem aan dat je het recept hebt gevolgd? Zoals het in het recept staat, is hoe ik het heb klaar gemaakt en bij mij waren ze zeker wel gaar. Het is wel zo dat elke oven anders is! Heb je de spruitjes geschild? Waren ze veel groter dan de krieltjes en stukken pompoen?
ik denk dat er 2 redenen waren bij mij….
ten eerste ik heb een combi oven dus geen zware oven
en ten tweede de spruitjes waren groter als de krieltjes
en de pompoen
volgende keer ga ik of wel de spruitjes kleiner snijden
ofwel ze op voorhand al een beetje koken
toch bedankt om te antwoorden
groetjes sonia
Ik gebruik wel een gewone heteluchtoven, daar zal wellicht verschil in zitten ja! En de groenten moeten inderdaad wel even groot zijn, dan kun je voor alle groenten dezelfde baktijd aanhouden!
En natuurlijk krijg je een reactie als je een vraag stelt 😉