Spruitjes uit de oven, een feestelijk en makkelijk bijgerecht voor tijdens de feestdagen! Spruitjes, je houdt ervan of je gruwelt ervan… maar geloof me, op deze manier klaar gemaakt vindt echt iedereen deze kleine knolletjes heerlijk!
Door de spruitjes te roosteren worden ze namelijk heerlijk zacht en lichtzoet van smaak. Door nog wat balsamico crème toe te voegen wordt het gerecht nog wat zoeter. Dit recept voor spruitjes uit de oven heeft echt niets te maken met die spruitjes waar altijd zoveel over te doen is….
Spruitjes uit de oven
Spruitjes…. dat arme kleine groene knolletje kan er ook niets aan doen dat er zoveel meningen over bestaan… toen ik tegen de meiden zei dat ik spruitjes had klaar gemaakt, trokken ze allebei gelijk hun neus op. Terwijl ze in hun hele leven nog geen spruit geproefd hebben….
En dat is zo zonde! Want nee, van gekookte spruitjes word ik ook niet echt enthousiast. Maar van deze spruitjes uit de oven zeker wel… dit is zo’n andere manier van klaar maken! Zoveel lekkerder!
Spruitjes roosteren
Door groenten te roosteren in de oven krijgen ze zoveel meer smaak! Heel veel groenten zijn geschikt om in de oven te roosteren. Zo maak ik ook graag geroosterde wortelen klaar, of geroosterde pastinaak, en natuurlijk geroosterde aardappeltjes.
Spruitjes uit de oven zijn ook veel lekkerder en perfect als klassiek bijgerecht voor het Kerstmenu. Door de spruitjes te roosteren, krijgen ze een lichtzoete smaak. Daar nog een drup balsamico over en je hebt een feestje in een ovenschaal!
Klassieke bijgerechten
Als je de blog een beetje in de gaten hebt gehouden de afgelopen dagen, dan heb je gemerkt dat ik dit jaar van de klassieke bijgerechten ben. We gaan voor een beetje traditionele Kerst, lekker knus en gezellig en met makkelijke recepten.
Klassieke bijgerechten, zoals stoofpeertjes, haricots verts met spek, aardappelpuree uit de oven of een mooie aardappelgratin. Deze recepten delen met elkaar dat ze altijd goed zijn en ongelooflijk lekker!
Kun je nog wel wat inspiratie voor het kerstdiner gebruiken? Dan staan er in het grote archief van de blog inmiddels genoeg lekkere recepten. En de komende dagen tot aan Kerst blijf ik ze aanvullen!
Dit klassieke bijgerecht gaat bijvoorbeeld heel goed samen met gevulde kalkoenfilet met truffel en cranberry. Wat dan helemaal lekker is, is om daar ook zelfgemaakte cranberry compote bij te serveren. Maak het kerstmenu dan compleet met klassieke stoofpeertjes en romige knolselderijpuree en ik weet zeker dat je gaat genieten!

Ingrediënten
- 500 gram spruitjes
- 1 teentje knoflook
- 3 takjes verse tijm
- flinke scheut olijfolie
- 2 eetlepels balsamico stroop
- 75 gram Parmezaanse kaas
- grof zeezout
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed het ovenrooster met een vel bakpapier.
- Verwijder het buitenste blad van de spruitjes en snij grote spruitjes even doormidden.
- Doe de spruitjes in een schaal en schenk hier een scheut olijfolie bij en een snuf grof zeezout. Hussel goed door elkaar.
- Spreid de spruitjes uit over het bakpapier. Ris de blaadjes tijm van de takjes en strooi deze over de spruitjes. Plet de teen knoflook en leg deze op het bakpapier. Schuif het ovenrooster voor 15 minuten in de warme oven.
- Na 15 minuten haal je de spruitjes uit de oven en bestrooi je ze met de helft van de Parmezaanse kaas.
- Schuif de spruitjes nog 5 a 10 minuten de oven in, controleer met een vork of ze gaar zijn.
- Schep de spruitjes uit de oven in een serveerschaal en voeg nog de achtergebleven Parmezaanse kaas en wat balsamico stroop toe.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met een van deze puree recepten? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Dit artikel kan affiliate links bevatten.
4 reacties
Hallo Reny, ik mis de knoflook en takjes tijm in de beschrijving van de bereiding van het recept.
Zou je dat nog even kunnen benoemen?
Het lijkt me een smakelijk recept.
Wat fijn dat jij wel op zit te letten… ik ga het zeker even aanpassen!
Hai Reny, je vergeet de eerste lading balsamico erbij te zetten. Daarnaast heb ik de spruiten zeker 10 min langer in de oven gelaten en eigenlijk waren ze nog niet echt helemaal gaar zoals t hoort.
De balsamico voeg je pas als laatste toe, er is geen eerste lading. En wat jammer om te horen dat de spruitjes niet helemaal gaar waren, dat is natuurlijk afhankelijk van de grootte van de spruitjes en van de oven waarin ze geroosterd worden. Voor dit recept heb ik de bereidingswijze uitgeschreven zoals het voor mij werkte.