Spinazie stamppot met worst, het wordt tijd voor heerlijke herfst recepten en dan mogen de stamppotten natuurlijk niet ontbreken! Vandaag een stamppot met verse bladspinazie en gebakken rookworst. En natuurlijk mag een gekookt eitje niet ontbreken….
Dat is echt zo’n klassieker, spinazie met een gekookt eitje. En ik vind het ook heerlijk om aardappels te koken, er spinazie a la crème bij op tafel te zetten en een gekookt eitje erop… Maar, wil je toch net even next level met de spinazie, ga dan zeker eens voor deze stamppot met spinazie!
Spinazie stamppot
Stamppotten, die horen bij de herfst! En volgens mij zijn we daar deze week toch echt aan begonnen. De dagen worden korter, frisser, de bomen krijgen prachtige herfst bladeren en kleuren en helaas komt er ook steeds wat vaker een buitje over ons heen. Maar always look on the bright side! Het is namelijk ook tijd voor comfort food!
Yes, de tijd van herfst recepten is aangebroken en ik vond het wel weer eens tijd voor een makkelijk recept voor een Hollandse pot. Een stamppot spinazie dus, met zijdezachte romige aardappelpuree, verse bladspinazie – uiteraard kan diepvries ook! – en een gekookt eitje. En knapperig gebakken rookworst, om deze spinaziestamppot nog even specialer te maken.
Spinazie recepten
Met de ‘R’ weer in de maand, wordt het de hoogste tijd om weer goed te letten op de nodige vitamines om de weerstand goed te houden. Dan helpt zo’n supergreen als spinazie altijd wel mee! Spinazie is natuurlijk hartstikke veelzijdig, je kunt heel gemakkelijk een handje groen aan al je maaltijden toe voegen! En zo is het ook eenvoudig om voldoende groenten binnen te krijgen. Win, win, win dus!
Er staan inmiddels heel wat spinazie recepten voor je klaar en het fijne aan spinazie vind ik dat het overal doorheen kan. Of je de dag nou start met een groene smoothie met spinazie of als lunch een spinazie salade met geitenkaas en avocado of omelet met spinazie, courgette en pesto klaar maakt. Er een lekker groen spinaziesoepje van kookt of er een hartige taart met spinazie mee bakt…. Je hoort het al, je kunt er echt alle kanten mee op. Zorg dus voor standaard een zak verse spinazie in de koelkast, dan kun je altijd groen toevoegen!
Spinaziestamppot met rookworst
Het recept voor stamppot spinazie ontbrak dus nog in mijn repertoire en dit is echt wel weer een fijn stamppotje voor de herfst! Nog niet te zware kost, maar wel smakelijk comfort food. Ik breng de stamppot nog verder op smaak met wat kruiden en bouillon, maar die gebakken rookworst maakt het echt af hoor!
Nou eet ik bij de aardappels met spinazie a la crème graag een balletje gehakt, maar bij de stamppot vind ik rookworst toch ook altijd wel erg lekker. Bij mijn slager hebben ze echt de lekkerste rookworst, die haal ik er dan ook graag bij. Even in plakjes snijden en in een druppeltje olie krokant bakken en je weet niet wat je proeft!
Meer stamppot met een twist recepten:
Ik ben gek op Hollandse kost en stamppotten zijn ook zeker favoriet…. maar ik maak stamppot altijd anders klaar dan de oer-Hollandse recepten. Ik geef er altijd mijn eigen draai aan, wat dacht je bijvoorbeeld van:
- Roerbak andijvie stamppot met spek en kaas
- Broccoli stamppot met pesto en Parmezaan
- Oosterse hutspot met pittige ui
- Wortel pompoen stamppot met pittige gehaktballetjes
- Boerenkool stamppot met kip
- Oosterse andijvie stamppot met pittige spek
Ingrediënten
- 1 kilo aardappelen (kruimig)
- 500 gram verse bladspinazie
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rookworst
- 4 eieren
- 1 bouillonblokje groenten
- 1 klontje boter
- 1 scheutje melk
- 1 theelepel komijn
- ½ theelepel nootmuskaat
- snuf zout
- snuf peper
- olijfolie (om in te bakken)
Bereiden
- Schil de aardappels en snij ze in blokjes van gelijke grootte. Spoel ze af en doe in een pan met water en een blokje groentebouillon, breng aan de kook en kook in ongeveer 10 minuten kruimig en gaar.
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Verwarm een beetje olie in de hapjespan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan en bak kort mee.
- Voeg de spinazie toe en laat slinken.
- Vul een pan met water en kook hier de eieren in, zo'n 6 - 8 minuten tot ze hard gekookt zijn.
- Snij de rookworst in plakjes. Verwarm een druppel olie in de koekenpan en bak hier de rookworst in. Bak ongeveer 4 minuten aan beide kanten tot de plakjes rookworst krokant en knapperig zijn.
- Giet de aardappels af en vang het kookvocht op! Gebruik de pureestamper om van de aardappels een gladde aardappelpuree te stampen. Voeg hier een klontje boter, een scheutje melk en wat van het kookvocht aan toe om een zijdezachte puree te maken. Breng op smaak met peper, zout, komijn en nootmuskaat.
- Voeg dan de spinazie met ui en knoflook toe aan de puree en meng tot een smeuige spinazie stamppot.
- Pel de eieren. Serveer de spinaziestamppot met gebakken rookworst en een gekookt eitje!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor spinazie stamppot met gebakken rookworst? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.