Aardappels. Een stukje vlees. En spinazie met een eitje erop. Zo aten wij vroeger thuis spinazie. Oh, en op de eitjes ging dan nog een snufje nootmuskaat… Ik vond het eigenlijk altijd wel lekker, als kind was ik al dol op spinazie. En dat ben ik nog steeds, spinazie is een van mijn favoriete groene bladgroenten. Maar om eerlijk te zijn vind ik de combinatie aardappels-vlees-spinazie een klein beetje saai. Ik vind het veel leuker om spinazie in een gerecht te verwerken, want spinazie is zo veelzijdig! Zo zet je met deze spinazie ricotta taart bijvoorbeeld net even wat anders op tafel.
Meestal doe ik aan het begin van de week de grote boodschappen. In een druk gezin, waarbij iedereen elke dag wel druk is of onderweg, vind ik het ideaal om de boodschappen alvast maar gedaan te hebben. Met verse groenten is dat niet altijd even handig, het lukt niet altijd om die voor een week vooruit vers te kopen, dus daarom kom ik in de laatste dagen van de week vaak uit op diepvriesgroenten. Wat mij betreft een prima alternatief, want de andere optie is dat er geen groenten op tafel staan. En dat kan natuurlijk niet in huize MYF….
Spinazie gebruik ik echt op zoveel manieren. Favoriet is om bladspinazie door een smoothie te doen, zo vinden de meiden het ook heerlijk. Maar ook in een frittata verwerk ik graag spinazie, of wat dacht je van in een gehaktbrood. Hoppa, extra groenten! Spinazie, vers én diepvries, heb ik dan ook altijd in huis.
De bladspinazie uit de vriezer van iglo vind ik erg makkelijk, want deze spinazie is verdeeld in handige deelblokken. Zo kun je per gerecht precies bepalen hoeveel spinazie je uit de vriezer haalt. Ontdooien is eigenlijk niet nodig bij de bladspinazie van iglo, maar bij de gerechten waar ik diepvriesspinazie voor gebruik vind ik het toch altijd wel makkelijk als de bladspinazie niet meer diepgevroren is. De bladspinazie van iglo wordt trouwens al enkele uren na de oogst ingevroren, dus over verlies van vitaminen en mineralen hoef ik me geen zorgen te maken.
Voor deze spinazie ricotta taart is het ook handig om eerst de bladspinazie te laten ontdooien, zo kun je de spinazie makkelijker mengen met de ricotta. Daarna is het een waar feestje om deze taart te maken, want het voorbereiden is zo gedaan en de oven doet de rest. En zeg nou zelf, taart op tafel is toch altijd feest!
Spinazie ricotta taart
Ingrediënten:
- 225 gr van iglo bladspinazie 450 gr
- 100 gr tuinerwten
- 1 grote zoete aardappel
- 200 gr ricotta
- 3 eieren
- 1 takje salie
- 1 tl gedroogde oregano
- Peper
- Zout
Nodig: vergiet, schaal, keukenmachine, springvorm 16 cm, bakpapier, oven
Bereiden: Laat de bladspinazie in een vergiet boven een schaal ontdooien. Wanneer de bladspinazie ontdooid is, druk je nog even goed het vocht eruit met een stukje keukenpapier.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Doe de bladspinazie in de keukenmachine en voeg hier de eieren en ricotta aan toe. Blend goed, er mogen nog wel stukjes spinazie in zitten. Schep het mengsel terug in de schaal en voeg nu de tuinerwten toe. Ik gebruikte diepvries tuinerwten, die heb ik er bevroren doorheen gedaan.
Breng het spinazie ricotta mengsel op smaak met peper, zout, wat oregano en wat fijngesneden salie.
Schil de zoete aardappel. Gebruik een goed scherp mes om de aardappel in plakken van zo’n 3 mm dik te snijden.
Bekleed de springvorm met bakpapier. Ik maak altijd het bakpapier eerst even nat onder de kraan, dan vouwt het makkelijker in de vorm. Bedek de bodem van de springvorm met plakjes zoete aardappel, zorg dat de bodem bedekt is maar dat de aardappel niet te veel over elkaar ligt.
Bekleed vervolgens de zijkant van de springvorm door de plakken zoete aardappel tegen de zijkant aan te drukken. Zorg dat de plakjes elkaar iets overlappen, als een soort dakpannetjes.
Schenk nu voorzichtig het spinazie ricotta mengsel in de bekleede springvorm. Gebruik een lepel om het mengsel goed te verdelen en de zoete aardappels mooi tegen de zijkanten aan te drukken. Heb je nog een aantal plakjes zoete aardappel over? Steek deze dan in de taart!
Bak de spinazie ricotta taart 40 minuten in de voorverwarmde oven. Laat na het bakken even afkoelen, zodat de taart goed stevig wordt.
Wil je mijn tips in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
Deze blogpost betreft een samenwerking met iglo. Lees mijn disclaimer
6 reacties
He Rennie, dit lijkt me heerlijk! Maar bij je recepten staat vaak niet voor hoeveel personen het is. Hebben jullie hier met z’n viertjes van gegeten?
Lieve groet, Gisele
Ps: wat een supertip van dat bakpapier! Ik ken wel de vorm invetten en dan bakpapier gebruiken, maar zo blijft het schoner. 🙂
Hi Gisele, dit is een taartje voor 4 personen!
Oh wauw, wat ziet ie er mooi uit! Lijkt me erg lekker!
Gisteren gemaakt! Hij was heerlijk, ik had alleen verse spinazie gebruikt en dan een hele zak van 450 Gr extra ei erbij en smullen!
Taartje vandaag gemaakt, precies volgens recept. Ziet er prachtig uit, maar helaas, mijn man is een ei gaan bakken en ik heb tegen heug en meug twee puntjes gegeten. Echt een laffe smaak, alhoewel ik er flink wat zout enpeper in heb gedaan. Niet voor herhaling vatbaar!
Oh no!! Kan gebeuren, en smaken verschillen… Jammer, want ik vond hem erg lekker (anders kwam ie ook niet op de blog te staan). Volgende keer beter!