Spinazie-ovenschotel, een heerlijk en makkelijk recept voor een ovenschotel met verse spinazie, kruidig gehakt en een romig dakje van knolselderij- en pastinaakpuree en ei. Deze gezonde ovenschotel met spinazie en gehakt staat wat mij betreft het hele jaar door op tafel. Niet alleen omdat hij vol zit met smaak, maar ook omdat het een perfecte manier is om lekker veel groenten binnen te krijgen.
Ovenschotel recepten worden vaak geassocieerd met de koudere maanden, maar eigenlijk vind ik ze in alle seizoenen ideaal. Elke periode heeft zo zijn eigen seizoensgroenten die je kunt gebruiken, waardoor je eindeloos kunt variëren. Ovenschotels komen hier dan ook het hele jaar op tafel!
Spinazie ovenschotel
In dit recept voor spinazie ovenschotel met gehakt kies ik voor verse bladspinazie, daar heb ik standaard een zak van in huis. Het gehakt in deze ovenschotel met spinazie heb ik gekruid met nootmuskaat, gerookt paprikapoeder en komijn. Dat geeft het gerecht net dat beetje extra diepgang en warmte…. Na mijn ovenschotel met broccoli en kip is dit echt dé nieuwe favoriet hier in huis!
Deze spinazie ovenschotel is ideaal als je een drukke dag hebt, maar toch iets voedzaams op tafel wilt zetten. Je kunt ‘m namelijk perfect van tevoren klaarmaken en op een later moment in de oven schuiven. Zo hoef je na een lange dag alleen nog maar te wachten tot de ovenschotel warm en met een goudbruin korstje uit de oven komt. Op zoek naar meer inspiratie? Probeer dan eens deze spinazie stamppot met gebakken rookworst!
Ovenschotel met spinazie en gehakt
Waarom spinazie zo’n goede keuze is? Behalve dat het een lekkere en veelzijdige groente is, zit het ook bomvol voedingsstoffen. Spinazie bevat van nature veel ijzer, wat bijdraagt aan je energiehuishouding. En is rijk aan vezels, die niet alleen zorgen voor een verzadigd gevoel, maar ook bijdragen aan een gezonde spijsvertering en een goede darmwerking.. Bovendien is het een geweldige bron van magnesium, een mineraal dat helpt bij spierontspanning en bijdraagt aan balans in jouw hormoonhuishouding.
Voor dit recept voor ovenschotel met spinazie en gehakt gebruik ik verse bladspinazie, omdat die een heerlijke, zachte textuur krijgt in de oven. Heb je alleen diepvries-spinazie in huis? Geen probleem! Laat ‘m goed uitlekken voordat je ‘m gebruikt, zodat je ovenschotel niet te vochtig wordt.
Meer ovenschotel met gehakt recepten:
Ben je net als ik gek op ovenschotels met gehakt en zet je het liefst dit soort makkelijke maaltijden het hele jaar door op tafel? Weet dan dat je met een ovenschotel met gehakt eindeloos kunt variëren. Ik heb nog meer lekkere recepten voor je, wat dacht je van:
- Bloemkool ovenschotel met gehakt
- Ovenschotel met prei en pittig gehakt
- Ovenschotel boerenkool met pittig gehakt
- Ovenschotel met sperziebonen en gehakt

Ingrediënten
- 500 gram rundergehakt
- 1 knolselderij
- 400 gram pastinaak
- 450 gram verse bladspinazie
- 4 eieren
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode paprika
- ½ rode peper
- 1 tl nootmuskaat
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl komijn
- 1 tl oregano
- 1 bouillonblokje (groente)
- 25 gram roomboter
- 25 ml melk
- peper
- zout
- olijfolie (om in te bakken)
- 50 gram geraspte kaas (oud)
Bereiden
- Begin met het maken van de puree voor op de spinazie ovenschotel. Snij de uiteinden van de pastinaak, schrap de schil en snij in grove stukken. Verwijder de buitenkant van de knolselderij en snij ook in grove blokjes. Doe de pastinaak en knolselderij in een pan, voeg een bouillonblokje en water toe en breng aan de kook. Kook de groenten in zo'n 10 minuten gaar. Giet af, bewaar wat van de bouillon en gebruik een pureestamper om tot een puree te stampen. Voeg dan een klontje boter toe aan de puree, eventueel nog wat bouillon en breng op smaak met wat peper en zout.
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de paprika in kwarten, verwijder de zaadjes en snij in fijne blokjes. Snij de rode peper fijn.
- Verwarm wat olie in een koekenpan en fruit hier de ui in aan. Voeg de paprika en rode peper toe en pers de knoflook uit boven de pan.
- Doe het gehakt in de pan en voeg de nootmuskaat, gerookt paprikapoeder, komijn en oregano toe. Bak het gehakt bruin.
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Voeg dan de spinazie toe en laat slinken. Schep dan het spinazie-gehakt mengsel in de ovenschaal en gebruik de bolle kant van een lepel om goed aan te drukken.
- Strijk de pastinaak-knolselderij uit over de spinazie-gehakt laag. Gebruik ook weer de bolle kant van een lepel om de puree goed glad te strijken en aan te drukken.
- Kluts de eieren met een klein scheutje melk en een snuf peper en zout. Schenk de geklutste eieren over de puree laag. Bestrooi met geraspte kaas.
- Schuif de spinazie ovenschotel met gehakt voor 25 minuten in de warme oven en laat de eieren stollen en de kaas smelten. De ovenschotel is klaar als er een mooie bruine korst is ontstaan.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met met dit recept voor spinazie ovenschotel met gehakt? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.