Linzen burgers met spinazie en paprika salsa. Een goede vegetarische burger…? Ik vind het nog lang niet altijd makkelijk… Bij een burger heb ik namelijk nogal wat eisen! Er moet smaak aan zitten, een goede bite, en een fijne structuur. Nou dat valt nog niet altijd mee! Maar het is weer gelukt hoor, deze spinazie linzenburgers zijn helemaal goed gekeurd! Lekker op een broodje, of bij een frisse salade.
Om eerlijk te zijn heb ik al heel wat pogingen gewaagd om weer eens een nieuw burger-recept uit te werken. Na mijn wortel-kikkererwten burger en de zoete aardappel linzenburger, dacht ik dat ik de smaak te pakken had. Dus ik experimenteerde vrolijk verder, maar zonder succes.
Mijn lijstje van eisen aan een goede vegaburger zat mij steeds een beetje in de weg… De ene keer was de smaak top, maar viel de burger uit elkaar. En de andere keer had ik een goede burger, met bite, en was ie veel te flauw…
Linzen burgers met spinazie en paprika salsa
Maar ik geef niet op! Als ik mezelf een uitdaging geef, dan neem ik die ook aan. Ik wil, zeker ook zo na de vakantie, zelf ook weer een beetje back to my basics, en af en toe bewust zonder vlees hoort daar wat mij betreft bij. Toen ik door Schär werd gevraagd om een lekkere linzenburger te maken voor bij de glutenvrije hamburgerbroodjes uit hun assortiment, wist ik wat mij te doen stond.
En? Missie geslaagd! Deze spinazie linzenburgers voldoen helemaal aan mijn wensenlijstje. Stevig, vol smaak, en hij hapt heerlijk weg. Volgens mij heb ik nu de perfecte basis gevonden voor een goede vegetarische burger. En nu ik de smaak te pakken heb, beloof ik je dat er snel nog meer lekkere recepten volgen!
Ingrediënten
- 4 hamburgerbroodjes (Schär, glutenvrij)
- 265 gram linzen (pot of blik)
- 75 gram verse bladspinazie
- 1 ei (groot)
- 50 gram boekweitmeel
- 2 tl cayennepeper
- 1 tl komijn
- 1 tl nootmuskaat
- 1 tl chilipoeder
- snuf zout
- olie (om in te bakken)
Voor de paprikasalsa
- 1 rode paprika
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- 2 el witte wijn azijn
- 1 el honing
- olie (om in te bakken)
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Doe de linzen in het vergiet, spoel ze af onder de kraan en laat goed uitlekken.
- Doe de spinazie in de keukenmachine en hak fijn. Doe nu de helft van de linzen in de keukenmachine en maal even mee, de linzen mogen in grove stukjes blijven maar niet meer heel.
- Schep het spinazie-linzenmengsel over in de mengkom en voeg nu de rest van de linzen toe.
- Tik een eitje boven de kom en gebruik een lepel om het geheel goed te mengen. Doe de boekweitmeel samen met de cayennepeper, komijn, nootmuskaat, chili en een snuf zout in de kom en kneed het mengsel voor de burgers tot een stevig geheel.
- Is het mengsel te nat? Voeg dan nog wat boekweitmeel toe!
- Bekleed de bakplaat met een stuk bakpapier.
- Verwarm wat olie in een koekenpan. Verdeel het spinazie-linzenmengsel in 4 gelijke delen. Maak je handen even nat onder de kraan en vorm van elk deel een mooie burger. Leg direct in de warme pan en herhaal tot er 4 spinazie linzenburgers in de pan liggen.
- Bak aan beide kanten zo’n 2 minuten aan, tot de burgers een mooi bruin en krokant korstje hebben. Leg nu de burgers op de bakplaat en schuif ze voor 15 minuten de warme oven in.
- In de tussentijd maak je de paprikasalsa klaar. Schil en snipper de ui en snij de paprika in fijne blokjes. Maak de knoflook schoon.
- In de pan waarin net de spinazie linzenburgers zijn gebakken, fruit je in het restje olie de ui. Is er te weinig olie over, voeg dan nog wat toe. Bak ook de paprika mee en pers de knoflook uit boven de pan. Schenk de witte wijn azijn in de pan en laat de groenten even zachtjes stoven. Draai het vuur uit en voeg de honing toe.
- De spinazie linzenburgers zijn nu bijna klaar en zoals het bij een echte goede burger hoort, roosterde ik de hamburgerbroodjes nog even mee.
- Zet de oven op de grillstand en rooster de broodjes in 2 minuten knapperig en mooi bruin. Snij de broodjes open, leg hier een burger op en schep wat van de paprikasalsa op de burger. Enjoy!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa jij aan de slag met dit recept voor spinazie linzenburgers met paprikasalsa? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Deze blogpost betreft een samenwerking met Schär. Lees mijn disclaimer.
7 reacties
Dankje voor dit recept! Lijkt me lekker! Ga ik meteen vandaag uitproberen! Ik laat wel de komijn achterwege, die verdraag ik niet. Misschien heb je er een alternatief voor?
Ziet er heerlijk uit! Ik vind perfecte vegaburgers ook best lastig en ben altijd op zoek naar goede opties! Welke linzen heb je gebruikt?
Groeten van Lieke
Linzen uit een pot, dus dan zijn ze al geweld en gekookt.
Ik ga de burgers vanavond maken. Kun je ze ook invriezen nadat ze uit de pan zijn gekomen en afgekoeld ?
Lekker, die gaan op mijn lijstje om uitgeprobeerd te worden. Maak vaak vegetarische burgers maar om de een of andere reden heb ik ze nog nooit gemaakt met spinazie.
Wat een goed idee! Ik heb nog rode linzen in de kast liggen, kan ik die gebruiken? En moet ik die eerst nog koken? (Het zijn van die bio dingen).
Volgens mij zag ik op Instagram langskomen dat je ze hebt gemaakt?! 🙂 Dan is het vast gelukt! Droge linzen moet je inderdaad eerst nog koken.