Sperziebonen salade met krieltjes en feta… Nog zo’n heerlijke salade die helemaal in het zomerseizoen past. Laten we hopen dat die zomer nog heel lang gaat duren, ik ben nog lang niet klaar met lichte maaltijdsalades en frisse groene bijgerechten. Deze salade met sperziebonen, krieltjes en feta is perfect voor zo’n goed gevulde salade en de frisse yoghurtdressing maakt dit recept helemaal af.
Sperziebonen, voor mij een van mijn favoriete groenten, zijn ideaal als basis voor een salade! Zeker als je gaat voor lekker verse knapperige sperzieboontjes, gecombineerd met doperwten, krieltjes, en verkruimelde feta, komen ze helemaal tot hun recht in dit recept. Om van deze salade een complete maaltijd te maken, voeg ik nog eieren en amandelschaafsel toe, samen met nog meer lekkere ingrediënten. Laat de zomer nog maar even blijven!
Sperziebonen salade met krietljes
Nu de sperzieboontjes in het seizoen zijn, is het de perfecte tijd om met dit recept voor sperziebonensalade aan de slag te gaan. Hoewel sperziebonen tegenwoordig het jaar rond wel verkrijgbaar zijn, eet ik graag met de seizoenen mee. Dat geeft mij toch een fijn gevoel, en meestal zijn de producten uit het seizoen ook het lekkerst op dat moment!
Goed, sperziebonen als basis voor salade… Ik maakte er al eerder eens een sperziebonen salade mee, maar die is echt meer als bijgerecht voor bij een bbq bedoelt. Deze salade met sperziebonen, krieltjes en feta zet je juist als lichte maaltijd op tafel, dus ik hoop dat het zonnetje nog wel even blijft schijnen.
Je kunt er in dit recept voor kiezen of je de sperziebonen eerst helemaal laat afkoelen, of dat je ze toch nog lauwwarm serveert. De sperziebonen salade vul ik verder met doperwten, kappertjes, olijven, ziltige feta – je zou zeker ook geitenkaas kunnen gebruiken als je daar van houdt! – en wil je nog vlees toevoegen aan deze gezonde salade met sperziebonen, dan zou je wat spekjes krokant kunnen bakken…
Voor de saladedressing ga ik aan de slag met ingrediënten die bij mij standaard in huis zijn, ik maak een frisse citroen yoghurtdressing klaar. Uiteraard kun je ook even de koelkast nagaan of er nog wat knapperige sla is achtergebleven, die voeg je natuurlijk ook toe! Leef je lekker uit in de keuken en geef gerust je eigen twist aan mijn recept!
Meer sperziebonen recepten:
Net als ik gek op sperziebonen maar kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Zodat deze heerlijke groente ook eens op een andere manier dan eenvoudig bijgerecht op tafel komt? Dan zijn deze sperziebonen recepten ook zeker wat voor jou:
- Quiche met sperziebonen en gehakt
- Ovenschotel met sperziebonen en gehakt
- Pastasalade met sperziebonen en kip
- Indonesische sajoer boontjes
- Kip Tandoori met sperziebonen
Nodig
- 2 Pannen
Ingrediënten
- 500 gram sperziebonen
- 500 gram krieltjes
- 150 gram doperwten (diepvries)
- 150 gram feta
- 4 eieren
- 10 groene olijven
- 2 eetlepels kappertjes
- verse peterselie
- verse basilicum
- verse bieslook
- 2 eetlepels amandelschaafsel
Voor de dressing:
- 2 eetlepels olijfolie
- ½ citroen
- 2 eetlepels Griekse yoghurt
- 1 theelepel mosterd
- 1 teentje knoflook
Bereiden
- Begin met het doppen van de sperzieboontjes. Ik verwijder alleen de steelaanzet en laat het andere uiteinde zitten. Breng een pan met water aan de kook en kook de boontjes in ongeveer 8 - 10 minuten beetgaar. Voeg in de laatste minuut de doperwtjes uit de diepvries toe.
- Giet de boontjes en doperwten af, doe ze terug in de pan en vul deze met koud water. Zo garen de boontjes en doperwten niet verder na en blijven ze mooi groen van kleur!
- Snij de krieltjes over de lengte doormidden. Doe ze in een pan met water en breng aan de kook. Laat zo'n 5 minuten koken en voeg dan de eieren toe aan de pan. Kook nog 10 minuten tot de eieren hard zijn.
- Verkruimel de feta. Snij de olijven fijn en laat de kappertjes even uitlekken.
- Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan tot dit mooi goudbruin ziet.
- Maak de dressing voor de sperziebonen salade klaar door de olie te mengen met het sap van ½ citroen, de Griekse yoghurt, mosterd en pers hier een teentje knoflook bij uit. Roer goed door.
- Pel de eieren en snij fijn. Laat de sperziebonen en doperwten uitlekken en doe deze in een saladeschaal. Voeg hier de krieltjes en de eieren aan toe. Ook de olijven en kappertjes mogen er bij.
- Hak de verse kruiden fijn. Voeg ze samen met het amandelschaafsel toe aan de saladeschaal. Hussel alle ingrediënten door elkaar.
- Serveer de sperziebonen salade met krieltjes en feta met de frisse dressing.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor pastasalade met kip en pesto? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.