Spaghetti carbonara is een van die klassieke Italiaanse gerechten die je heel eenvoudig thuis kunt maken. Met slechts een paar ingrediënten – spek, Parmezaanse kaas, ei en verse peterselie – zet je in no-time een heerlijke, romige spaghetti carbonara op tafel. Dit recept komt direct uit de Italiaanse keuken – ja ja, van ‘mijn’ Italiaanse oma – en is absoluut een favoriet in ons huis.
Voor deze spaghetti carbonara heb je geen pakje kant-en-klare mix uit de supermarkt nodig en gebruik je al helemaal geen room… Nee, in mijn recept voor klassieke spaghetti carbonara gaat geen room! Hoe ik de saus dan wel zo superzacht en romig krijg? Dat vertel ik je uiteraard! En alvast een hint, dat heeft álles met timing te maken….
Tip: Gebruik deze handige keukentools:
Spaghetti carbonara
De Italiaanse keuken is een van mijn favoriete keukens en ik ben echt dol op de klassieke Italiaanse recepten. Wat ik zo geweldig vind, is dat met slechts een paar pure ingrediënten een fantastisch gerecht op tafel gezet wordt. Zo ook deze traditionele spaghetti carbonara! Voor dit recept gebruik je het liefst guanciale (wangspek) of pancetta (buikspek), een goede kwaliteit Parmezaanse kaas, verse eieren en verse peterselie. Nog een flinke snuf peper en that’s it!
Veel mensen denken dat er room in een carbonara saus hoort, maar een echte authentieke spaghetti carbonara wordt romig zonder room! Het geheim zit in de perfecte timing bij het toevoegen van de eieren. De saus moet zijdezacht zijn en dat bereik je door de eieren op het juiste moment door de warme pasta te roeren. En door ervoor te zorgen dat iedereen op tijd aan tafel zit, zodat de eieren niet te lang de tijd hebben om te stollen in de warme pan…
Spaghetti carbonara recept
Nog een andere tip om die perfecte romige carbonara saus te maken is om zowel het vet dat vrij komt bij het uitbakken van het spek áls het kookvocht van de spaghetti op te vangen. Beiden kun je namelijk toevoegen om de saus die geweldige structuur én nog meer smaak te geven.
Wil je nog extra groenten toevoegen aan dit gerecht? Dat kan natuurlijk! Mijn tip zou zijn om wat courgette en champignons mee te bakken met het spek. Wat ook erg lekker is, is om er een aantal Italiaanse bijgerechten bij te serveren, zo maak je de maaltijd helemaal compleet!
Meer klassieke pasta recepten:
Ben je net als ik gek op de Italiaanse keuken en hou je vooral van klassieke pasta recepten? Dan kun je na dit recept voor spaghetti carbonara aan de slag met deze traditionele gerechten:

Ingrediënten
- 300 gram spaghetti
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 4 eieren (maat L)
- 250 gram spekreepjes
- 100 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
- 40 gram peterselie (krul)
- peper
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon.
- Zet een pan water op het vuur voor de spaghetti. Breng aan de kook. Voeg de spaghetti toe aan het kokende water en kook in een minuut of 8 al dente.
- Verwarm de koekenpan op het vuur en bak hier de spekreepjes in, zonder verder vet of olie toe te voegen. Schenk het vet dat vrijkomt even in een schaaltje en zet apart.
- Pers de knoflook uit boven de koekenpan met spek en voeg de ui toe, bak mee tot deze glazig ziet.
- Kluts intussen in een schaaltje de eieren los. Voeg de Parmezaanse kaas toe en knip de peterselie van de takjes. Voeg tot slot nog wat peper toe.
- Belangrijk: roep nu iedereen aan tafel. Het laatste gedeelte van dit recept gaat namelijk snel en een perfecte spaghetti carbonara draait om timing. Zit iedereen aan tafel?
- Giet dan de pasta af en voeg toe aan de koekenpan met spek en ui en knoflook.
- Schenk het opgevangen vet van de spekreepjes bij de spaghetti.
- Laat het vuur onder deze pan op middelhoog vuur staan en voeg nu het eier-mengsel toe. Begin gelijk met omscheppen, de eieren gaan namelijk direct stollen wanneer ze in aanraking komen met een warme pan.
- Schep 2 a 3 keer om, laat de carbonara saus nog smeuïg blijven en zet de pan direct op tafel. Wacht ook niet te lang met opscheppen want dan wordt de saus van de spaghetti carbonara echt te droog. Buon appetito!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor spaghetti carbonara? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.