Spaghetti alla Puttanesca, een klassiek Italiaans pastagerecht dat je in een handomdraai op tafel tovert! Dit makkelijke recept voor een pittige pasta met tomaten, olijfolie, anjovis, kappertjes, olijven en knoflook zit echt bomvol smaak en is een eenvoudige pasta voor drukke doordeweekse dagen. Natuurlijk strooien we er nog wat verse basilicum en Parmezaanse kaas over om de pasta puttanesca af te maken!
Makkelijke en lekkere pasta recepten, daar heb je er nooit genoeg van in je repertoire! Zeker op drukke dagen is het handig als je kunt terug grijpen op de echte klassiekers uit de Italiaanse keuken. Een van die klassieke pasta recepten is natuurlijk spaghetti alla Puttanesca, een geweldig makkelijk gerecht met typisch Italiaanse smaakmakers. Ga voor goede ingrediënten, dan ga je zeker weten ultiem genieten van deze pasta met olijven, kappertjes en anjovis!
Spaghetti alla Puttanesca
Ik vind de Italiaanse keuken fantastisch! Ik hou van de pure ingrediënten en de manier waarop de Italianen met weinig toch zoveel lekkers op tafel kunnen zetten. Daar is deze klassieke spaghetti alla Puttanesca ook een geweldig voorbeeld van. De smaakmakers in dit pasta gerecht zijn echt eenvoudig, maar de combinatie ervan is heerlijk!
Met tomaten, olijfolie, anjovis, kappertjes, olijven, knoflook, chilivlokken en oregano zet je een snelle klassieke pasta puttanesca op tafel. Aan deze ingrediënten te zien, wordt het een licht pittige pasta maaltijd met een touch van zoute smaken. Dit is typisch een gerecht uit de Zuid-Italiaanse keuken, waar de pasta’s niet worden overladen met saus, maar lekker veel smaak krijgen van eenvoudige smaakbommetjes!
Klassieke pasta recepten
Klassieke pasta recepten zijn natuurlijk niet voor niets klassiekers… ze zijn namelijk altijd goed en daarom ideaal op drukke doordeweekse dagen. Wil je meer klassieke smaken proeven, ga dan bijvoorbeeld eens aan de slag met de originele pasta Bolognese. Een spaghetti Carbonara is natuurlijk ook heerlijk, of een penne all’ Arrabiata. Meer fan van rijst, dan is een risotto alla Milanese ook een geweldige klassieker!
Grappig hè, dat al deze pasta gerechten echt hun eigen naam hebben, en niet een titel dragen met de ingrediënten die in het recept gaan. De meest opvallende naam onder deze klassieke pasta recepten is misschien wel de spaghetti alla Puttanesca, als je weet dat puttana in het Italiaans zoveel betekent als ‘vrouw van lichte zeden’…. Bijzondere naam voor een bordje pasta, maar laat je daar niet door weer houden want de smaken zijn te gek!
In deze pasta Puttanesca gaan we aan de slag met zoute smaken van anjovis, kappertjes en olijven. Maar er wordt ook een beetje pit toegevoegd met de gedroogde chilipepertjes. Hou je niet zo van pittig, hou je dan een beetje in met de chili! Voor je het weet sta je letterlijk in vuur en vlam van deze spaghetti, dat zou zonde zijn.
Ingrediënten
- 300 gram spaghetti
- 700 ml passata di pomodoro (tomatensaus zonder toevoegingen)
- 1 blikje anjovis (in olie)
- 2 eetlepels kappertjes
- 3 teentjes knoflook
- 15 gram verse peterselie
- 100 gram Kalamata olijven
- 10 snoeptomaatjes
- ½ theelepel chilivlokken (gedroogde rode peper)
- ½ theelepel oregano
- olijfolie
- snuf zout
- Parmezaanse kaas
- verse basilicum
Bereiden
- Spoel de kappertjes af onder de kraan en snij ze fijn. Plet de knoflook en verwijder de schil. Snij de olijven in fijne plakjes en hak de peterselie. Snij de tomaatje in kwarten.
- Verwarm een flinke scheut olijfolie in de hapjespan. Zet het vuur laag en voeg de knoflooktenen (heel) en de chilivlokken toe. Laat zachtjes 5 minuten bakken.
- Voeg dan de anjovis filets toe en laat deze smelten in de pan. Bak ook de kappertjes en tomaatjes even mee en schenk dan de passata in de pan. Draai het vuur laag, voeg een snuf zout en wat oregano toe en laat de saus zo'n 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Breng in een andere pan water aan de kook en kook de spaghetti volgens de aanwijzing op de verpakking 'al dente', beetgaar.
- Haal de teentjes knoflook uit de saus en voeg de olijven en peterselie toe aan de pan.
- Voeg de spaghetti toe aan de saus en schep goed door. Maak de spaghetti alla Puttanesca af met verse basilicum en Parmezaanse kaas.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor spaghetti alla Puttanesca? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.