Souvlaki, oftewel gegrilde spiesen. Deze zomer duik ik in de Griekse keuken, een heerlijke Mediterrane keuken boordevol pure smaken en de lekkerste gerechten waar ik heel graag mee aan de slag wilde gaan. Souvlaki is een traditioneel Grieks gerecht van vlees op een spies met kenmerkende Griekse smaken. Met dit recept waan je je zo in Griekenland, maar dan in jouw eigen achtertuin.
Ik ben voor deze souvlaki aan de slag gegaan met kip, maar je zou er ook varkensvlees of lamsvlees voor kunnen gebruiken. Het gaat bij deze gegrilde spiesen om de traditionele marinade voor dit authentieke Griekse gerecht, die is simpel maar zo smaakvol! Ik serveer de kip spiesen met platbrood, een frisse Griekse salade en uiteraard zelfgemaakte tzatziki. Lekker makkelijk en simpel dus, ik hou wel van dit soort eenvoudige maaltijden.
Authentiek Grieks souvlaki recept
Deze zomer neem ik je mee langs heel wat traditionele Griekse gerechten om zo lekker in de stemming van zon en zee te komen! Dit recept voor souvlaki ken je ongetwijfeld als je eens in Griekenland bent geweest. Of wanneer je graag uit eten gaat bij de Griek. Het is een klassiek recept voor spiesen met gegrild vlees met heerlijke Mediterrane smaken. Je kunt ze grillen op de BBQ en er dan heerlijke souvlaki pita wraps van maken.
De marinade voor het vlees is het allerbelangrijkst en zoals je van de Mediterrane keuken gewend bent, ook nog eens hartstikke simpel. De marinade bestaat uit olie, citroensap, knoflook en oregano. Je kunt hier nog meer smaakmakers aan toevoegen, ik heb het vooral lekker simpel gehouden, zoals de Griekse keuken ook wel is. Heerlijk met een pitabroodje, wat rauwkost en verse tzatziki.
Welk vlees voor souvlaki?
Souvlaki betekent eigenlijk kleine spies, waar je dus van alles aan kunt rijgen. Wij kennen dit gerecht natuurlijk vooral als spiesen met vlees en je kunt dan ook met varkensvlees, lamsvlees of met kip aan de slag. Ik ga voor kip, een lichtere en gezonde optie voor de souvlaki.
De kip zet je gerust al de avond van tevoren in de marinade. Eigenlijk net zoals met kipsaté spiesen kunnen zo de smaken lekker lang intrekken. Vervolgens bak je de spiesen in een grillpan of op de BBQ mooi bruin en waan je je lekker even in Griekenland!
Meer Griekse recepten:
Wil jij Griekenland deze zomer ook naar jouw eigen keuken halen?! Heerlijk, ik heb er al helemaal zin in. Bij deze souvlaki zet ik wat typische bijgerechten op tafel, zoals citroen aardappeltjes en een Griekse salade. Op zoek naar meer Griekse recepten, ga dan eens aan de slag met:
- Bifteki
- Moussaka
- Griekse traybake met gehaktballetjes
- Griekse salade
- Tzatziki
- Gevulde paprika met rijst en feta
- Kip gyros met tzatziki
Nodig
- Spiesen
Ingrediënten
- 600 gram kipfilet
- 4 el olijfolie
- 1 citroen
- 2 teentjes knoflook
- 2 tl oregano
- zout
- peper
Bereiden
- Dit recept voor Griekse souvlaki is lekker en simpel, het begint met het maken van de marinade voor de kipspiezen.
- Meng in een schaal de olijfolie met het sap van een citroen en pers hier de knoflook bij uit. Voeg de oregano toe en een snuf peper en zout.
- Snij de kipfilet in blokjes van zo'n 2 x 2 cm, groot genoeg om straks aan de spiesen te rijgen.
- Voeg de kipfilet toe aan de marinade en schep goed om. Laat minstens een half uur staan maar beter is om de kip de hele nacht te laten marineren. Hoe langer de smaken kunnen intrekken, des te lekkerder!
- Rijg de kipfilet aan de spiesen en bak ze in een grillpan of op de BBQ mooi bruin en gaar.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor souvlaki? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.