Soffritto. Waar zouden we zijn zonder soffritto.… Dit is de basis voor heel erg veel Italiaanse gerechten en ik begin er zelfs in mijn Oer-Hollandse maaltijden vaak mee. Simpelweg omdat het zó veel smaak geeft… Ik roep hier regelmatig in mijn recepten dat je begint met het maken van een soffritto, dus het leek mij tijd om deze fundamentele smaakmaker maar eens goed te introduceren!
Het wordt ook wel eens “battuto” of “odori” genoemd en dit soffritto recept is een mengsel van gehakte ui, knoflook, wortel en bleekselderij die in een goede olijfolie gebakken wordt. Het wordt vaak gebruikt als basis voor sauzen, soepen en stoofschotels. En is dus echt onmisbaar in de Italiaanse keuken wat dit mengseltje zorgt voor een rijke smaak en aroma in gerechten. Vandaag laat ik je zien hoe je deze eenvoudige basismix maakt!
Soffritto – basis voor Italiaanse recepten
Oh mijn Italiaanse nonna…. toen zij mij de allerlekkerste traditionele Bolognesesaus leerde maken, begon ze al met deze heilige drie-eenheid. Ui, wortel en bleekselderij. Ze stond er op dat we alles zo fijn mogelijk sneden, want dat is belangrijk voor de smaak…. En met een Italiaanse oma ga je natuurlijk niet in discussie…
Het maken van soffritto is verder niet ingewikkeld, maar het vraagt wel wat tijd en aandacht. De groenten moeten dus zorgvuldig worden gehakt of geraspt tot een fijn mengsel. En daarna worden ze in een pan gebakken in de olijfolie tot ze mooi aangefruit en zacht zijn. Het is belangrijk om de groenten op een niet al te hoog vuur te bakken, zodat ze niet verbranden en hun ze hun optimale smaak behouden.
Ui, wortel en bleekselderij
Het leuke van deze basismix voor pastasaus – of het lekkere eigenlijk – is dat ik regelmatig de opmerking krijg dat het al zo lekker ruikt. Terwijl je dan alleen nog maar de basis van je Italiaanse gerecht aan het klaar maken bent. Ik gebruik dit mengsel voor mijn pasta gerechten, risotto’s en ook bijvoorbeeld voor minestronesoep.
Uiteraard zijn er vele variaties van soffritto…. ook wel geschreven als sofritto, of soffrito. De basis is wel altijd ui, winterpeen en bleekselderij en ik voeg daar zelf ook altijd knoflook aan toe! De verhouding hou ik meestal als volgt: 2 uien, 1 stevige winterpeen en 2 stengels bleekselderij. En dan 2 teentjes knoflook.
Sommige recepten bevatten bijvoorbeeld laurierblaadjes, tijm of rozemarijn voor extra smaak. Je kunt hier uiteraard je eigen draai aan geven, sowieso voeg ik vaak nog Italiaanse kruiden aan mijn Italiaanse recepten toe. Wanneer je deze basisingrediënten eenmaal hebt gebruikt als begin van je Italiaanse maaltijden, wil je niet anders meer.
Soffritto kan trouwens ook worden gemaakt in grote hoeveelheden en worden ingevroren voor later gebruik. Dit is een handige manier om de basis van een gerecht snel klaar te maken. Ook in de Hollandse keuken of in de Oosterse keuken kun je met dit basismengsel goed uit de voeten. Een heerlijke kippensoep bijvoorbeeld begint ook met dit basisrecept!
Italiaanse recepten:
Dit recept voor soffritto kun je onder andere gebruiken als basis voor de volgende Italiaanse recepten:
- Bolognesesaus
- Traditionele Italiaanse pastasaus ‘ragù’
- Ribollita – Toscaanse broodsoep
- Lasagne Bolognese
- Ragù di salsiccia
- Minestronesoep
- Italiaanse maaltijdsoep met pasta
Nodig
- Snijplank
- Dunschiller
- Knoflookpers
Ingrediënten
- 2 ui
- 1 winterpeen
- 2 stengels bleekselderij
- 2 teentjes knoflook
- flinke scheut olijfolie
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Dit mag heel fijn zijn, blokjes van ½ x ½ cm!
- Maak de winterpeen schoon met een dunschiller en snij de uiteinden er vanaf. Snij daarna de wortel in even fijne blokjes als de ui.
- Was de bleekselderij, schil eventueel de draden weg en snij daarna in fijne blokjes, in gelijke grootte van de ui en winterpeen.
- Maak de knoflook schoon.
- Verwarm een flinke scheut olijfolie in een stoofpan met dikke bodem. Fruit als eerste de ui hierin aan en voeg direct de winterpeen en bleekselderij toe. Pers de knoflook uit boven de pan en draai het vuur laag.
- Laat de soffritto zo'n 10 - 15 minuten zachtjes 'zweten' voordat je verder gaat met je gerecht.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor soffritto? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Dit artikel kan affiliate links bevatten.