Smashed potatoes… een eenvoudig maar onweerstaanbaar recept voor heerlijke krokante aardappelen uit de oven. Misschien klinkt de term “geplette aardappelen” niet zo aantrekkelijk, maar geloof me, deze knapperige aardappeltjes zijn een absolute topper op tafel! Dit recept is perfect als je op zoek bent naar een bijgerecht met krokante aardappels dat zowel doordeweeks als bij speciale gelegenheden indruk maakt.
De klassieke Hollandse aardappel is al lang een favoriet in veel keukens, maar soms wil je gewoon iets anders. Deze smashed potatoes zijn een heerlijke variatie en geven de eenvoudige aardappel een geheel nieuwe twist. De combinatie van krokante buitenkant en zachte binnenkant maakt dit gerecht onweerstaanbaar, zeker met een topping van knoflookboter en Parmezaanse kaas.
Smashed potatoes
Als je op zoek bent naar een snel en eenvoudig recept voor een aardappel bijgerecht, dan is dit de juiste keuze. Begin met vastkokende krieltjes, die je even kort kookt totdat ze net gaar zijn. Vervolgens leg je ze op een bakplaat en druk je ze plat met een glas of een vork – en voilà, de basis voor je smashed potatoes is gelegd.
Daarna komt de smaakmaker: smelt wat knoflookboter en giet dit rijkelijk over de platgedrukte aardappels. Strooi er een flinke hoeveelheid Parmezaanse kaas overheen, samen met een snufje peper en eventueel wat verse kruiden zoals rozemarijn of tijm. Plaats de aardappels vervolgens in de oven, waar ze veranderen in knapperige, goudbruine smashed potatoes.
Smashed potatoes uit de oven
Dit gerecht is niet alleen makkelijk, maar ook veelzijdig. Of je nu een etentje hebt met vrienden of gewoon een lekkere maaltijd voor je gezin wilt bereiden, smashed potatoes zijn altijd een succes. Het beste van alles is dat je dit bijgerecht gemakkelijk kunt aanpassen: gebruik verschillende soorten aardappelen, varieer met de kruiden of voeg zelfs een beetje citroenrasp toe voor extra frisheid.
Het geheim van de perfecte smashed potatoes? Zorg ervoor dat je de aardappels eerst kookt, zodat ze aan de binnenkant lekker zacht blijven, en bak ze daarna in de oven op hoge temperatuur voor die knapperige buitenkant. De combinatie van boter, Parmezaanse kaas en knoflook maakt dit bijgerecht helemaal af.
Meer aardappel bijgerechten:
Met me eens dat de gekookte aardappel zijn beste tijd als bijgerecht wel heeft gehad? En ben je na het maken van deze smashed potatoes op zoek naar nog meer lekkere bijgerechten met aardappel? Dan zou je zeker eens aan de slag kunnen gaan met een van deze gerechten:
- Griekse citroen aardappeltjes
- Aardappelpuree uit de oven
- Italiaanse aardappel salade
- Aardappel gratin met Parmezaanse kaas
- Italiaanse geroosterde aardappeltjes uit de oven
Ingrediënten
- 1 kilo krieltjes
- 50 gram Parmezaanse kaas
- 25 gram boter
- 2 teentjes knoflook
- 2 takjes verse peterselie
- peper
Bereiden
- Borstel de krieltjes schoon. Het is niet nodig om ze te schillen. Halveer eventueel de wat grotere aardappels.
- Doe de krieltjes in een pan met water, breng aan de kook en kook de aardappels in zo'n 10 minuten beetgaar.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Giet de krieltjes af en laat ze even uitdampen.
- Smelt de boter in een pan. Maak de knoflook schoon en pers deze uit bij de boter.
- Spreid de krieltjes uit over het bakpapier en gebruik een klein glaasje (of een vork) om ze te pletten. Besprenkel de smashed potatoes met wat knoflookboter.
- Strooi de Parmezaanse kaas over de geplette krieltjes en voeg naar smaak een snuf peper toe.
- Schuif de smashed potatoes zo'n 20-30 minuten de warme oven in tot ze een mooie goudbruine korst hebben gekregen.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor smashed potatoes? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.