Sla wraps met Oosterse kipgehaktballetjes! Knapperige sla gevuld met Aziatisch gekruid kipgehakt, frisse rauwkost van wortel en paprika, krokante gebakken uitjes en een goddelijke pinda-dressing… Hier wordt een mens gelukkig van, geloof mij maar!
Wanneer we zo in de periode na de zomermaanden zitten, probeer ik altijd langzaam te schakelen van de lichte maaltijden naar de wat stevigere gerechten die bij de wintermaanden horen. Met deze sla wraps met Oosterse kipgehaktballetjes lukt dat helemaal. Fris en knapperig en toch heerlijk comfort food op tafel!
Oosterse kipgehaktballetjes
Een gehaktbal is een gehaktbal zou je denken. Nou, niets is minder waar. Ik kan zo wel honderd varianten bedenken op de gewone oer-Hollandse gehaktbal. De mogelijkheden zijn eindeloos en de basis is wat mij betreft heel eenvoudig.
Een lekkere bal wordt hier thuis zeker gewaardeerd, maar ik vind het dan wel leuk om steeds weer wat anders op tafel te zetten. Zo ging ik voor dit recept aan de slag met kipgehakt en met Oosterse kruiden en smaakmakers. Zo zet je een licht Aziatisch kipgehaktballetje op tafel, dat heerlijk is bij deze frisse sla wraps, maar bijvoorbeeld ook erg lekker is bij een rijstgerecht of een schaal met noedels!
Oosterse kruiden en smaakmakers
Koken zonder pakjes en zakjes doe ik al jaren en ik heb dan ook heel wat Oosterse kruiden en smaakmakers in mijn voorraadkastje staan. Met bijvoorbeeld een scheutje sojasaus, vissaus, sriracha of wat limoen en gember geef je elk gerecht instant een Aziatische twist. En dan heb ik nog niet eens een beetje sambal of kruiden als komijn of nootmuskaat toegevoegd.
Voor echte makkelijke maaltijden en sneller recepten, duik ik graag de keuken van Azië in… Oosterse kruiden in huis hebben is dus altijd een goed idee! Meestal doe ik ook op gevoel wat smaakmakers en kruiden toevoegen, met experimenteren kom je namelijk een heel eind! En binnen een mum van tijd zet je een heerlijke Oosterse maaltijd op tafel.
Voor dit recept voor Oosterse kipgehaktballetjes breng ik het gehakt op smaak met sojasaus en sriracha. Sriracha is een scherpe chilisaus die vernoemd is naar de Thaise kustplaats Si Racha. De ingrediënten van deze saus bestaan uit chilipeper, azijn, knoflook, suiker en zout en met slechts een paar theelepeltjes heb je al een heerlijke Oosterse touch aan het gehakt.
Vaak kijk ik dan nog even in mijn kruidenla welke Aziatische kruiden nog een mooie aanvulling zijn. Komijn is altijd goed en ook echt mijn favoriete kruid in Oosterse recepten. Met nog een snuf nootmuskaat geef je de Oosterse gehaktballetjes nog meer smaak. Zout toevoegen is trouwens niet meer nodig!
Meer sla wraps recepten:
Sla wraps, je ziet ze regelmatig langs komen hier op de blog! Ze hebben niet helemaal wat met wraps te maken, maar ik gebruik ze wel als een soort wrap. Knapperige blaadjes sla, bijvoorbeeld ijsbergsla of in dit geval baby romaine sla, zijn ideaal als lichte vervanger van de tortilla wrap. Wrap it up and do it again met deze heerlijke sla wraps recepten:
- Sla wraps met Mexicaans gehakt
- Sla wraps met zoete aardappel en kikkererwten
- Sla wraps met kip shoarma, rauwkost en tzatziki
Ingrediënten
- 300 gram kipgehakt
- 1 groene paprika
- 1 kropje baby romaine sla
- 50 gram wortel (julienne gesneden)
- 4 takjes verse koriander
- 1 salade ui
- 2 theelepels gebakken uitjes
- 2 theelepels sesamzaadjes
- 2 theelepels sojasaus
- 2 theelepels sriracha
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel nootmuskaat
- 1 ei geel
- 2 eetlepels paneermeel
- boter (om in te bakken)
- olie (om in te bakken)
Voor de pindadressing:
- 2 eetlepels pindakaas
- 2 eetlepels rijstazijn
- 1 theelepel sesamolie
- ½ limoen
- 4 eetlepels water
Bereiden
- Hak de koriander fijn. Doe het kipgehakt in een schaal en meng dit met de sojasaus, sriracha, komijn, nootmuskaat, koriander, het ei geel en het paneermeel. Kneed goed door elkaar, als het kipgehakt nog iets te nat is, voeg dan nog wat paneermeel toe.
- Draai het Oosterse kipgehakt tot balletjes ter grootte van een flinke snoeptomaat.
- Maak de dressing van de Oosterse rijstsalade klaar door in een steelpan 2 el pindakaas te verwarmen met 2 el rijstazijn, 1 tl sesamolie, het sap van 1/2 limoen en 4 el water. Laat de pindakaas langzaam smelten en roer tot een gladde dressing.
- Snij de paprika in kwarten, verwijder de zaadjes en snij daarna in fijne blokjes. Snij de wortel in julienne reepjes. Snij de salade ui in fijne ringen.
- Rooster eventueel de sesamzaadjes kort in een pan, je hoeft hier geen olie aan toe te voegen!
- Verwarm wat olie en boter in de koekenpan en braad hier de Oosterse kipgehaktballetjes rondom in aan tot ze een mooi bruin korstje hebben. Zet dan het vuur lager en laat ze langzaam garen.
- Was de bladeren van de romaine sla. Voeg paprika en wortel toe en verdeel de Oosterse gehaktballetjes over de sla wraps. Maak de sla wraps verder af met de fijngesneden salade ui, sesamzaadjes, gebakken uitjes en de pindadressing.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor quiche met champignons en spinazie? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.