Zeg je salade met gegrilde nectarine en burrata dan zeg je zomer!! Wat mij betreft kan het niet lang genoeg duren hoor, mooie dagen met een lekker zonnetje! Ik ben nog lang niet toe aan dat druilerige weer. Met deze zomerse salade met gegrilde nectarine hoop ik dus nog een heerlijke nazomer op mijn bord te toveren.
Steenvruchten, zoals nectarines, perziken, abrikozen… ik vind ze allemaal even lekker en zeker zo hoog zomer, wanneer het fruit op zijn zachtst en zoetst is! Natuurlijk is het heerlijk om het fruit zo uit de hand te eten, maar je kunt er ook deze hele fijne salade met gegrilde nectarine, burrata, tomaatjes en prosciutto mee maken!
Salade met gegrilde nectarine
Officieel duurt de zomer nog maar een kleine 3 weken maar wat mij betreft plakken we daar zo’n heerlijke Indian summer aan vast…. Nog van het mooie weer genieten vind ik geen probleem, lunchen met zomerse salades trouwens ook niet.
De nectarines zijn nu volop verkrijgbaar en kun je grillen in de grillpan. Zo worden ze nog zoeter, omdat de suikers als het ware karameliseren…. Dit trucje kun je trouwens ook met perziken doen, die barsten dan ook uit elkaar van de smaak. Maak dan bijvoorbeeld deze salade met gegrilde perzik en mozzarella klaar!
Zomerse salades
Van zomerse salade recepten krijg je natuurlijk nooit genoeg…. Heb jij ook zo genoten van het lunchen in de zon? Ik hoop toch echt dat we dat nog even kunnen blijven doen, het is zo’n fijn oplaadmomentje halverwege de dag! Met mijn gezicht in de zon, een heerlijke salade als lunch, vitaminen opsnuiven.
Er verschenen de afgelopen jaren al heel wat zomerse salade recepten op de blog. Meestal zijn het eenvoudige recepten, die je in een handomdraai op tafel zet. Lunchen met salades hoeft dan ook helemaal niet ingewikkeld te zijn. Een paar pure ingrediënten en een makkelijke zelfgemaakte dressing!
Meestal ben ik trouwens niet zo van fruit in een hartige maaltijd, maar bij salades maak ik daarop een uitzondering. Ik vind het juist lekker om in een salade een zoetje toe te voegen, als tegenhanger van de hartige smaken.
Je kunt bijvoorbeeld gegrilde nectarine toevoegen, maar ook blauwe bessen, aardbeien, perzik, mango, kersen, watermeloen, ananas, appel of peer. Frisse zoete smaken die net even een extra touch aan jouw salade geven!
Salade met burrata
Move over mozzarella, we gaan in deze salade voor burrata! Burrata is een Italiaanse verse kaas gemaakt van mozzarella én room! Next level dus, en deze frisse zomerse salade met gegrilde perzik is daar perfect voor. Serveer de salade met wat extra ciabatta brood om lekker de dippen!
Burrata zie je ook hier in de winkels steeds vaker liggen en is dus een stuk romiger dan mozzarella. Wanneer je deze bol opensnijdt, loopt de binnenkant er als het ware uit… Hou je daar nou niet van, gebruik dan vooral mozzarella in dit recept!
De croutons maken we uiteraard ook zelf door een ciabatta broodje eerst af te bakken, er vervolgens blokjes van te snijden en nog even terug te schuiven in de oven met een drup olie en wat Italiaanse kruiden. Wat een feestje zo, deze salade met gegrilde nectarines!
Ingrediënten
- 2 nectarines
- 1 bol burrata
- 75 gram rucola
- 10 snoeptomaatjes
- 4 plakjes prosciutto
- 2 ciabatta broodjes (afbak)
- 1 takje verse basilicum
- 1 takje verse munt
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel Italiaanse kruiden
Voor de dressing:
- 4 eetlepels olijfolie
- ½ citroen
- 1 takjes verse basilicum
- 1 takje verse munt
- snuf zout
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de ciabatta broodjes volgens de instructie op de verpakking. Je kunt uiteraard ook verse ciabatta's gebruiken, dan hoef je ze niet af te bakken. Na het afbakken snij je 1 van de broodjes in dobbelsteentjes. Bekleed het rooster van de oven met bakpapier, spreid de croutons uit over het papier, besprenkel met een drup olie en een theelepel Italiaanse kruiden. Bak nog 10 minuten tot de croutons krokant zijn.
- Snij de nectarines doormidden, verwijder de pit en snij dan van het vruchtvlees partjes van zo'n 2 cm dik. Verwarm de grillpan en grill de nectarines ongeveer 3 minuten in de warme grillpan, draai ze dan om en laat de andere kant ook in 3 minuten grillen.
- Maak de dressing voor de salade met gegrilde nectarine klaar door de blaadjes basilicum en munt heel fijn te snijden. Meng het sap van ½ citroen met de olie, basilicum, munt en een snufje zout.
- Snij de smaaktomaatjes in kleine stukjes. Doe de rucola samen met de blaadjes basilicum, munt en de tomaatjes in een schaal, hussel goed door.
- Maak de salade met de gegrilde courgette af door de salade over de serveerschaal te verdelen. Leg hier bovenop de burrata, de gegrilde nectarines, de croutons uit de oven en wat plakjes prosciutto. Serveer met het ciabatta brood.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor salade met gegrilde nectarine? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.