Salade Caprese! Zeg je zomer, zeg je Italiaanse zomer, dan zeg je uiteraard ook insalata Caprese! Deze klassieker onder de Italiaanse gerechten mag natuurlijk niet ontbreken nu we zo lekker op de Italiaanse zomer recepten tour zijn. Ik ga je vandaag dé geheimen verklappen om een klassieke originele salade Caprese op tafel te zetten!
Oh ik ga deze zomer helemaal los met heerlijke Italiaanse recepten. Om op van die lange tafels buiten te zetten…. Goedgevuld met de lekkerste zomer gerechten uit mijn favoriete vakantieland. En dan mag uiteraard dit klassieke salade Caprese recept niet ontbreken. Je kent dit gerecht vast, maar hoe zet je nu een traditioneel recept op tafel, zoals de Italianen dit ook eten! Ik ga het je vertellen!
Salade Caprese recept
Denk je aan zomerse Italiaanse recepten, dan kan het recept voor salade Caprese natuurlijk niet ontbreken. Ik vind dit zo’n fantastische salade, met pure smaken, zoals de Italianen zo goed hun gerechten kunnen samenstellen. Daarom ben ik zo gek op de Italiaanse keuken, de eenvoud die zo smaakvol is!
En hoewel je vast de basis van een goede Caprese wel kent, geef ik je vandaag wat geheimpjes om een échte Italiaanse versie van deze salade op tafel te zetten. Dit gerecht is perfect als voorgerecht, als bijgerecht voor bijvoorbeeld een barbecue met Italiaanse touch of als klassieke koude antipasti.
De salade Caprese vindt zijn oorsprong op Capri, een eiland voor de Italiaanse kust van Napels. Het verhaal gaat dat er kritiek zou zijn geweest op de veel te overdadige Napolitaanse keuken en als alternatieve smaak werd deze lichte salade met fantastische tomaten en goede mozzarella bedacht. Een heel goed idee, en inmiddels een wereldberoemd recept! Een echte klassieker, net als bijvoorbeeld de salade Nicoiçe.
In deze regio van Italië groeien de lekkerste tomaten omdat er natuurlijk heel wat zonuren zijn…. daar krijgen de tomaten een intense smaak van en ik moet eerlijk zeggen, Italiaanse tomaten zijn echt mijn favoriet! Zo lekker! Deze tomaten zijn echt fantastisch!
Maar hoe maak je nou de échte Italiaanse insalata Caprese klaar? Het is niet ingewikkeld!! Voor dit klassieke koude Italiaanse antipasti recept is het namelijk zoals met veel Italiaanse recepten.
Het gaat erom dat je ingrediënten van hoge kwaliteit gebruikt! Echt, die Italianen weten wel hoe ze moeten koken hoor, ga alleen voor de beste tomaten, mozzarella, uiteraard verse basilicum en een goede olijfolie en zet een fantastisch bijgerecht bij de BBQ op tafel!
Ingrediënten salade Caprese
Hoe maak je een echte Italiaanse salade Caprese? Dit is natuurlijk een ontzettend eenvoudig recept, waarbij het allerbelangrijkste is dat je kiest voor ingrediënten van goede kwaliteit. In het originele Italiaanse recept gebruik je de pomodoro fiascone…. Dit is een stevige, wat langwerpige tomaat, langzaam gerijpt onder de Italiaanse zon en daardoor boordevol smaak!
In Nederland zou je echt naar een goede groentespeciaalzaak kunnen gaan om te zien of ze deze tomaten hebben, of als alternatief de Italiaanse San Marzano tomaten… maar om het niet te ingewikkeld te maken, kun je heel goed Roma tomaten of stevige vleestomaten gebruiken. Als ze maar goed rijp zijn, dat is belangrijk!
Nou geef ik aan mijn Italiaanse recepten graag een eigen draai en heb ik gekozen voor verschillende soorten tomaten, klein en groot, verschillende kleuren en dus ook verschillende smaken. Maar voor de echte klassieker zou je dus voor de pomodoro fiascone gaan!
Welk kruid absoluut niet mag ontbreken is uiteraard verse basilicum….! En wat oregano, een snuf peper en een beetje zout. Dat is overigens vrij gebruikelijk in Italiaanse gerechten, een snufje zout over de salade. Niet te veel, maar net genoeg om de smaken nog wat meer kracht bij te zetten….
Deze salade kent niet echt een dressing, behalve een goede olijfolie! Groene pesto komt in het originele recept niet voor, maar is zeker een goede toevoeging. Net als een drupje balsamico azijn!
Welke mozzarella in salade Caprese?
Het andere essentiële ingrediënt in deze salade is natuurlijk de mozzarella! Ook hier geldt… kies een mozzarella van goede kwaliteit! En dan het liefst voor buffel mozzarella natuurlijk! Vind je deze smaak niet lekker, dan kun je kiezen voor mozzarella fior di latte, oftewel gemaakt van koemelk.
Het belangrijkste bij het verwerken van de mozzarella is dat je deze voor het aansnijden goed droog dept met een stukje keukenpapier. Hiermee voorkom je dat het vocht van de mozzarella over de tomaten loopt en het een waterige salade wordt! Ga uit van ongeveer een halve bol mozzarella per persoon.
Wat eet je bij salade Caprese?
Bij deze salade met de kleuren van de Italiaanse vlag – tomaat, mozzarella, basilicum – zou je wat ciabatta brood kunnen serveren. Met een schaaltje met olie en wat zeezout om in te dippen. Ook al zo’n klassiek Italiaanse manier van brood eten bij een gerecht.
Maar deze salade is natuurlijk ook te gek als bijgerecht bij een BBQ met Italiaanse gerechten. Serveer er bijvoorbeeld de Italiaanse kipspiesjes met pesto mayonaise en een Italiaanse aardappelsalade bij. Vul de tafel verder met andere klassiekers uit de Italiaanse keuken, zoals een witte bonensalade met tonijn en peperonata!
Nodig
- Keukenpapier
Ingrediënten
- 500 gram tomaten (naar keuze, met veel smaak!)
- 2 bollen mozzarella
- 4 takjes verse basilicum
- 2 theelepels oregano
- snuf peper
- snuf zout
- scheut olijfolie (van goede kwaliteit!)
- scheut balsamico azijn
Bereiden
- Snij de tomaten in plakken van ongeveer 0,5 cm. Snij eventueel slechte plekjes weg.
- Laat de mozzarella uitlekken en dep de bollen droog met een vel keukenpapier.
- Wil je de traditionele insalata Caprese klaar maken? Leg dan de plakken tomaat en mozzarella om en om op een grote schaal. Leg er steeds om en om een blaadje basilicum tussen.
- Ga je net als ik aan de slag met een kleine twist, leg dan de tomaten op het bord en verdeel hier de mozzarella overheen.
- Strooi wat oregano en een snuf peper en zout over de tomaten met mozzarella en verdeel de blaadjes basilicum over de tomaten.
- Besprenkel tot slot de salade Caprese met wat olijfolie en balsamico azijn.
- Serveer met ciabatta brood met olie en een snuf zeezout en buon appetito!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor salade Caprese? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.
1 reactie
Beste Reny. Een heerlijke salade en zo eenvoudig te maken. Dank voor het recept.