Okee, ik had eigenlijk de soep gedag gezegd, tot in het najaar weer. Maar met het wisselvallige weer van de afgelopen dagen, dan weer warm maar de week ervoor nog een soort herfstdepressie, kwam het toch weer in me op om soep te maken.
En waarom ook niet eigenlijk, want ook met voorjaars- en zomergroenten kun je heerlijke soepen maken. Die je vaak nog niet eens heel warm hoeft te serveren, waardoor het nog een lekker frisse maaltijd blijft. Vandaag dus een soep, deze romige bloemkoolsoep met zelfgemaakte croutons!
Romige bloemkoolsoep
Bloemkool en broccoli zijn mijn favorieten om in de soep te verwerken, vooral omdat daar bij ons altijd wel wat van overblijft. Een bloemkool is vaak net te groot voor ons gezin, dus dan gaat het restje gewoon de soep in.
Bloemkool is van zichzelf al heel zacht en je krijgt daar al een romig soepje van, maar door nog een beetje kokosmelk toe te voegen, ontstaat een zijdezachte soep. Ik wil toch ook altijd graag wat pit in mijn soep, dus ik koos er bij dit recept voor om een combinatie van groenten te gebruiken.
Ik kocht namelijk laatst wat meiraapjes bij de groenteboer en door de licht pittige smaak van deze knolletjes leek me dat een fijne combinatie. En yes, dat was inderdaad goed gedacht, want nu heb ik een romig soepje, mét pit!
Kikkererwten croutons
De croutons die ik bij de soep heb gemaakt, zijn kikkererwten! Ken je het recept voor borrelnootjes van kikkererwten? Die geroosterde kikkererwten zijn ook heerlijk als croutons in de soep. Je maakt ze eigenlijk op dezelfde manier.
Je kunt de kruiden gebruiken die je lekker vindt en door ze in de oven te roosteren, worden ze lekker knapperig. Ik gebruikte paprikakruiden, omdat ik dat goed vind combineren met deze soep. En zo tover je in een handomdraai verantwoorde croutons in je soep.
Ingrediënten
- 1/2 bloemkool
- 2 meiraapjes
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 bouillonblokje groenten
- 100 ml kokosmelk
- verse peterselie
- peper
- zout
- olie
Voor de kikkererwten croutons:
- 1 pot kikkererwten
- 2 theelepels paprikapoeder
- peper
- zout
- olie
Bereiden
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Spoel de kikkererwten af onder koud water en dep ze goed droog. Doe ze in een schaal en doe hier de paprikapoeder, wat peper en een snuf zout bij. Hussel goed door elkaar. Bekleed de bakplaat met bakpapier en spreid de kikkererwten hierop uit, besprenkel met wat olie. Nog even wachten met de oven inschuiven, anders zijn ze niet tegelijk met de soep klaar.
- Voor de soep snij je de bloemkoolroosjes van de steel. Verwijder het blad en de harde onderkant van de steel en snij nu ook de steel in stukken. Boen de meiraapjes schoon, verwijder de boven- en onderkant en snij ze in parten. Schil de uien en snipper deze.
- Schuif nu de kikkererwten de oven in en laat in 20 – 25 minuten knapperig worden. Schep halverwege even om.
- Verwarm in een grote soeppan en schenk hier wat olie in. Doe de ui in de pan en fruit deze zachtjes. Pers de knoflook uit bij de ui en bak even mee. Doe nu de bloemkool en de meiraapjes in de pan en schep goed om. Laat heel even meebakken en blus dan af met het water. Doe een bouillonblokje bij het water en breng aan de kook.
- Laat de groenten ongeveer 15 minuten koken, totdat ze gaar zijn. Je kunt even checken of de groenten klaar zijn om tot soep gemaakt te worden door met een vork in de groenten te prikken. Prik je er makkelijk in, dan kun je het vuur uitdraaien en de staafmixer erbij pakken. Blend de soep tot een glad geheel.
- Zet nu de pan weer op het vuur en schenk de kokosmelk erbij. Roer goed door en breng de soep op smaak met peper, zout en wat (verse) peterselie. Laat niet meer aan de kook komen, maar alleen warm worden.
- De kikkererwten kun je gelijk uit de oven over de soep strooien. Enjoy!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerWil je mijn tips voor een happy healthy lifestyle in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram
2 reacties
Het hele jaar door eet ik soep Reny, het smaakt altijd wel. Trouwens een koud soepje gaat er ook wel in.
Dat ziet er heerlijk uit! Ik ga het binnenkort zeker maken!