Rode kool met appelmoes. Toen ik klein was, was dat mijn absolute favoriet. Natuurlijk, patatjes en pannenkoeken gingen er ook prima in, maar rode kool… En dan helemaal zoals mijn moeder die kon klaarmaken. Ik at vaak zo snel mijn bord leeg dat ik halverwege al buikpijn had. En toch at ik verder, want ik vond het zó lekker. Best een uitdaging om die heerlijke rode kool van mijn moeder te evenaren, en daar heb ik me dan ook niet aan gewaagd. Ik heb het gewoon helemaal anders gedaan, en deze roergebakken rode kool met appel is wat mij betreft goed geslaagd!

Rode kool roerbakken
Stiekem maakte ik deze versie van rode kool met appel vorig jaar rond Kerst al eens klaar. Ik had toen – en heb nu weer! – zoveel inspiratie voor de kerstrecepten dat ik bijna niet kon kiezen wat er wel en niet op de blog zou verschijnen. Mijn hoofd liep over van de ideeën en ik had meerdere bereidingen van rode kool uitgetest. Deze roergebakken rode kool met appel was toen al 1 van mijn favorieten, maar ik vond de foto’s die ik erbij had gemaakt niet goed genoeg.

Rode kool recept
Uiteindelijk zette ik toen een recept voor rode kool salade met sinaasappel online. Ik vond dat wel een mooie afwisseling met alle warme bijgerechten die in die periode rond Kerst op de blog verschenen. Maar het idee om deze warme versie met appeltjes nog eens te maken, ging maar niet uit mijn hoofd. Nu de rode kool weer volop verkrijgbaar is, besloot ik er nog een keer mee aan de slag te gaan. Nu niet voor Kerst, al ben ik daar dus wel volop mee bezig. Maar rode kool moet je eten zodra die weer verkrijgbaar is, dus ik kon echt niet langer wachten met dit recept….


Nodig
- wokpan met deksel
Ingrediënten
- ½ rode kool
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 appels
- 50 ml balsamico azijn
- 100 ml water
- 1 takje verse rozemarijn
- olie (om in te bakken)
Bereiden
- Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool. Snij daarna met een scherp mes dunne reepjes van de kool.
- Snij de appels in kwarten, verwijder het klokhuis en snij daarna in partjes.
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Verwarm wat olie in de wokpan en fruit hier de ui in. Wacht tot deze glazig ziet, na een minuut of 5, en pers dan de knoflook uit boven de pan.
- Voeg de partjes appel en reepjes rode kool toe aan de wokpan en schep goed om. Bak zo’n 5 minuten mee en blijf regelmatig omscheppen.
- Voeg de balsamico azijn en het water toe en draai het vuur laag. Leg het takje rozemarijn bovenop de rode kool, doe de deksel op de pan en laat de rode kool nog ongeveer 15 minuten zachtjes stoven. Let er wel op dat er nog voldoende vocht in de pan zit, voeg desnoods nog wat extra water toe.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimer
Ga je aan de slag met dit recept voor roergebakken rode kool met appel en balsamico? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
8 reacties
Ha, wat grappig dat je dit vroeger zo lekker vond. Ik lustte het juist echt níet. Maar tegenwoordig is dat veranderd, dus dit recept ga ik eens onthouden! 🙂
Hoi Reny, wat heb je een kook creativiteit in je. Heerlijk!
Ik had nog een rode kool in huis en mijn moeder ( die ook zo goed is in het klaar maken van rode kool) bleef te gast. Jou recept uitgeprobeerd en iedereen heeft er van gesmikkeld. Heeeeerlijk! Dank je wel.
Wat ziet dit er heerlijk uit! binnenkort eens uitproberen. Wat voor soort appel zou je aanraden er doorheen te doen?
Hoi Reny, ik heb je recept zojuist gemaakt met een hele rode kool en het is heerlijk! Alle ingrediënten netjes verdubbeld, behalve de knoflook, hier maar 1 teentje gebruikt. En 6 appels totaal en o ja, een kaneelstokje meegestoofd. Om van te watertanden
Hoi Reny,
voor hoeveel personen is dit recept?
Als bijgerecht is dit recept voor 3 a 4 personen.
Ok. Dank je wel! Ik ga het met kerst maken 🙂
Hoi, aan hoeveel gram moet ik dan pp denken als bijgerecht? Ik wil dit maken voor 12 personen naast je recept van het stoofpeertje en een Italiaanse rollade. Zou je de hoeveelheden daarvoor willen delen? Bedankt, Wouter