Stamppot andijvie met kaas en spek. Vanaf vandaag ook weer geopend, het stamppottenseizoen! Brrr, ik vond het maar fris de afgelopen week! En grijs. Ik heb mijn warme trui al opgezocht. Net als mijn pantoffels trouwens. Ik kan dus echt niet tegen koude voeten…
Met dit soort dagen krijg ik spontaan weer trek in die oerHollandse stamppotten. Maar dan wel met een kleine twist. Deze roerbak stamppot andijvie bijvoorbeeld, met oude kaas en pittige spekjes. Eigenlijk kan die natuurlijk het hele jaar door wel, maar ik had er ineens trek in!
Stamppot rauwe andijvie
Op de drukke dagen van de week – en wanneer is dat de laatste tijd nou niet – kook ik graag mijn klassiekers. Of nou ja, klassiekers… gerechten die je makkelijk klaar maakt.
Die al 100 keer gelukt zijn. Waar je gewoon niet zoveel bij na hoeft te denken. Dat is voor mij een eenvoudige stamppot. Maar het lukt mij nooit om ze klassiek klaar te maken. Rauwe andijvie stamppot vind ik maar saai…
Roerbak andijvie stamppot
Dat komt dus niet op tafel hier. Ik vind het eigenlijk veel lekkerder om de andijvie even te wokken, daar wordt ie wat zachter van. Doe ik bij boerenkool trouwens ook heel vaak, roerbakken.
Dan kun je gelijk wat extra smaakmakers mee bakken, zodat de stamppot net een beetje meer pit krijgt. En daar hou ik wel van, gewoon is namelijk ook maar zo gewoon!
Meer stamppot met een twist recepten:
Ik ben gek op Hollandse kost en stamppotten zijn ook zeker favoriet…. maar ik maak stamppot altijd anders klaar dan de oer-Hollandse recepten. Ik geef er altijd mijn eigen draai aan, wat dacht je bijvoorbeeld van:
- Spinazie stamppot met gebakken rookworst
- Broccoli stamppot met pesto en Parmezaan
- Oosterse hutspot met pittige ui
- Wortel pompoen stamppot met pittige gehaktballetjes
- Boerenkool stamppot met kip
- Oosterse andijvie stamppot met pittige spek
Ingrediënten
- 1 kilo kruimige aardappelen
- 400 gram andijvie
- 250 gram spekreepjes
- 75 gram oude kaas (geraspt)
- 50 ml melk
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1/2 rode peper
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 klont roomboter
Bereiden
- Schil de aardappels en snij in stukken. Doe ze in een grote pan, voeg een laag water toe en breng aan de kook. Kook de aardappels in zo’n 8 minuten gaar.
- Schil en snipper ondertussen de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de peper doormidden, verwijder de zaadjes en snij fijn.
- Verwarm de wokpan op het vuur. Voeg de spekreepjes toe – geen olie in de pan! – en bak ze aan. Doe daarna de ui en peper erbij en pers de knoflook uit boven de pan. Bak kort mee.
- Voeg de andijvie toe aan de spekreepjes en roerbak op middelhoog vuur zo’n 4 minuten.Past het niet allemaal in 1 keer in de pan? Voeg dan beetje voor beetje toe. Je zult zien dat de andijvie slinkt. Schenk als laatste de ketjap bij de andijvie en draai het vuur laag.
- Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Voeg de melk, boter en oude kaas toe en roer tot een smeuïge puree.
- Schep de aardappelpuree in de wokpan en meng met de andijvie. Maak de roerbak stamppot andijvie af met nog wat extra kaas.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerGa jij aan de slag met dit recept voor roerbak stamppot andijvie met kaas en spek? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
1 reactie
Ik geniet altijd van je heerlijke recepten !
Ik heb echter een vraagje. Ik eet geen spek, wat zou ik hiervoor in plaats kunnen gebruiken, zodat de smaak toch optimaal blijft?