Zo vlak voor het weekend heb ik nog een heerlijk makkelijk recept voor je! Dit foe yong hai recept stond al heel lang op mijn lijstje van gerechten die ik zelf wilde maken. Vroeger – nu klink ik oud – vond ik dit altijd zó lekker bij de Chinees. Net als veel andere Chinese gerechten met ei, zoals bami met omeletreepjes of een stevige gebakken rijstschotel. Maar eerlijk? Ik kreeg áltijd buikpijn als ik daar had gegeten, dus foe yong hai maken zonder pakjes en zakjes was voor mij de enige optie. En geloof me, zelfgemaakt is echt het allerlekkerst!
Vandaag deel ik een snelle en makkelijke variant: roerbak foe yong hai. Want laten we eerlijk zijn, het is best een kunst om zo’n omelet boordevol groenten netjes om te draaien. Precies daarom bak ik het als een scrambled egg-style gerecht, lekker makkelijk en net zo smaakvol!
Foe yong hai recept: de perfecte combinatie van ei en groenten
Bij de Chinees bestelde ik altijd foe yong hai. En babi pangang, trouwens – dat recept komt binnenkort ook op de blog! Maar eerst deze heerlijke Chinese roerbak omelet met groenten. Het fijne van zelf maken? Jij bepaalt welke groenten je toevoegt en je maakt een gezonde, eiwitrijke variant zonder overbodige toevoegingen.
Bij een foe yong hai recept hoort natuurlijk ook een heerlijke Chinese rode saus. In restaurants krijg je er vaak een dikke, zoetige saus bij die barst van de suiker en smaakversterkers. Maar ik laat je zien hoe je een Chinese tomatensaus maken kunt met pure ingrediënten, zoals tomatenpuree, ketjap en rijstazijn. Een echte Chinese zoetzure saus maken is helemaal niet moeilijk en maakt dit gerecht extra lekker!
Zelf Chinese tomatensaus maken
De saus maakt of breekt een gerecht, en dat geldt zeker voor foe yong hai saus. De typische Chinese tomatensaus is heerlijk zoetzuur en geeft de omelet een rijke, diepe smaak. Mijn versie van de foe yong hai saus met tomatenblokjes is een perfecte balans tussen zoet, zuur en hartig.
Foe yong hai met extra groenten
Wat ik zo fijn vind aan dit gerecht, is dat je het helemaal naar smaak kunt aanpassen. Welke groenten bij foe yong hai passen? Dit zijn mijn favorieten:
✔ Wortel en paprika voor een zoete bite
✔ Prei en courgette voor een lichte, frisse smaak
✔ Bleekselderij voor extra crunch
✔ Taugé en doperwten, omdat ze perfect passen bij de Chinese zoetzure saus
Je kunt dit gerecht ook met wokgroenten maken en variëren met bijvoorbeeld paksoi, sugar snaps of bamboescheuten. Zo geef je er je eigen draai aan en wordt het elke keer nét iets anders!

Ingrediënten
- 3 wortels
- 1 stengel bleekselderij
- 1 rode paprika
- 100 gram kastanjechampignons
- 1/2 prei
- 1/2 courgette
- 1 potje doperwten (klein)
- 75 gram taugé
- 6 eieren
- olie (om te bakken)
Voor de zoetzure tomatensaus:
- 400 gram tomatenblokjes (in blik)
- 2 eetlepels ketchup
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels ketjap
- 1 eetlepel honing
- 2 eetlepels rijstazijn
- 2 theelepels gemberpoeder
- olie (om te bakken)
Bereiden
- Begin met het maken van de zoetzure tomatensaus. Schil en snipper de ui en maak de knoflook schoon. Verwarm wat olie in een kleine steelpan en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan.
- Schenk de tomatenblokjes erbij en doe ook de ketchup, ketjap, honing, rijstazijn en gemberpoeder erbij. Breng aan de kook en laat zo’n 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Voor de foe young hai maak je de wortels, bleekselderij, paprika, kastanjechampignons, prei en courgette schoon en snij je deze fijn. Spoel de doperwten even af onder de kraan.
- Verwarm wat olie in de grote koekenpan en bak als eerste de wortel, bleekselderij en paprika aan. Laat 2 tot 3 minuten zachtjes garen en voeg dan de kastanjechampigons, prei en courgette toe. Bak 5 minuten mee zodat de groenten wat zachter zijn geworden.
- Voeg als laatste de doperwten en taugé toe. Schep nog even om.
- Tik de eieren boven een kom en kluts ze los met een garde. Schenk het ei bij de groenten en begin met omscheppen. Ik heb geen geduld gehad om een mooie omelet te bakken en deze netjes om te keren. Deze roerbak foe young hai is klaar als het ei gestold is.
- Serveer de roerbak foe young hai met zilvervliesrijst en de zoetzure tomatensaus. Enjoy!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor roerbak foe yong hai met zoetzure tomatensaus? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
4 reacties
Was heerlijk! Had voor mij wel iets pittiger gemogen
Volgende keer een rood pepertje toevoegen! Lijkt mij ook lekker!
Hoi Reny,
Een heerlijk gerecht.
Gebruik je ketjap manis of ketjap asin?
Bij voorbaat hartelijk dank voor jouw antwoord.
Culinaire groetjes,
Manolito
De zoete, dus de ketjap manis! Eet smakelijk!!