Brrrr, ik kan er nog niet aan wennen hoor! De herfst! Nou heb ik er helemaal niets op tegen als er zo’n waterig zonnetje schijnt en het een beetje fris is buiten…. Dat de blaadjes zo prachtig beginnen te verkleuren en langzaamaan van de bomen beginnen te vallen. Dat het langer donker is buiten en ik meer de behoefte heb om het binnen gezellig te maken. Maar, die REGEN…. mijn hemel! Daar ben ik echt ondertussen wel een beetje klaar mee hoor…. Het is hoog tijd voor een nieuw herfstig rode kool recept en ik maakte laatst deze rode kool stamppot klaar. Wat een heerlijk comfort food recept, zeker omdat ik de rode kool helemaal zelf klaar maakte. En dat mijn huis daarmee in 1 keer helemaal naar de herfst rook – warme appels en kaneel! – vond ik zo fijn!
Rode kool stamppot met appelmoes
Heb jij een lievelingseten? Zo’n gerecht dat je keer op keer wel op tafel wilt zetten? Dat wat je vroeger invulde bij vriendschapsboekjes? Mijn lievelingseten is… en dan schreef ik dus altijd rode kool op! En nog steeds hoor, al vul ik die boekjes natuurlijk niet zo vaak meer in…. Maar rode kool blijft altijd mijn favoriet. Inmiddels zijn daar heel veel andere favorieten bijgekomen. En toch, als je mij nu vraagt wat mijn lievelingseten is, dan krijg je rode kool als antwoord!
Rode kool zelf klaar maken
En dan natuurlijk het liefst helemaal zelf klaar gemaakt! Zo deed mijn moeder dat vroeger ook vaak en alleen de herinnering al aan zo’n pan die uren stond te stoven op het vuur… de kamer die zich vulde met herfstgeuren van appel en kaneel, heerlijk! Het heeft mij een aantal keren oefenen gekost hoor, voordat mijn recept voor rode kool met appel net zo lekker was als dat ik van thuis gewend was, maar dat is mij inmiddels gelukt. En het grappige is, als ik aan Lise vraag welke groente ze wil eten…. dan zegt ze rode kool, maar dan wel hoe ik het klaar maak. Schattig toch?!
Ingrediënten
- 1/2 rode kool
- 750 gram aardappelen (kruimig)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 rode appels
- 50 ml balsamico azijn
- 100 ml water
- 1 eetlepel diksap
- 1 stokje kaneel
- 2 blaadjes laurier
- 2 kruidnagels
- klontje boter
- scheutje olie om in te bakken
- 50 ml melk
- snuf zout
Bereiden
- Voor deze rode kool stamppot begin ik met het maken van de rode kool. Die mag namelijk wel even op staan, zodat de kool lekker zacht kan worden.
- Verwijder de buitenste bladeren van de rode kool en snij de kool met een scherp mes in flinterdunne reepjes.
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Snij de appels in kwarten, verwijder de klokhuizen en snij dan in blokjes.
- Verwarm wat olie in de pan met dikke bodem en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan. Voeg de reepjes rode kool en blokjes appel toe.
- Schenk de balsamico azijn, diksap en water bij de rode kool. Voeg het stokje kaneel, de laurierblaadjes en de kruidnagels toe en laat de rode kool zo’n 30 minuten zachtjes stoven.
- Schil in de tussentijd de aardappels en snij in grove stukken. Doe de aardappels in een pan, vul deze met een laag water, zet op het vuur en breng aan de kook. Kook de aardappels in een minuut of 12-15 gaar en kruimig. Giet de aardappels af.
- Wanneer de rode kool goed zacht is geworden, haal je het stokje kaneel, de laurierblaadjes en de kruidnagels uit de pan. Schep de aardappels bij de rode kool en gebruik een pureestamper om er rode kool stamppot van te maken. Voor extra smeuïgheid voeg ik altijd een klontje boter en wat melk toe. Breng de rode kool naar wens op smaak met nog een snuf zout.
- Serveer de rode kool stamppot met runder chipolataworstjes en natuurlijk zelfgemaakte appelmoes!
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste recepten die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor rode kool stamppot? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s: Cooked by Renkse
6 reacties
Dit gerecht is voor 4 personen maar aan de hoeveelheid aaardappelen te zien is het voor ons eerder geschikt voor 2 personen. Alhoewel we soms ook 600 gram aardappelen eten voor puree voor 2 personen.
Je kunt de hoeveelheden uiteraard aanpassen naar eigen wens en behoefte. Hier is 750 gr in de stamppot voor ons voldoende…
Hallo Reny, geen idee hoe ik je anders kan benaderen dan op deze manier.
Ik geniet al een hele tijd van je recepten en verhalen, dat ik heb besloten om je receptenboek van natuurlijk lunchen te bestellen. Dit heb ik op 18 december gedaan en betaald, maar helaas niets ontvangen.
Er is vast iets misgegaan. Zou het mogelijk zijn dat ik alsnog het receptenboekje ontvang?
Met vriendelijke groet Hanneke Scholten
Hi Hanneke,
Ik had jouw mail ontvangen en heb daarop gereageerd. Op 29 januari, 13.46 uur. Check even jouw mail of eventueel je spambox, dan maken we het in orde. Want natuurlijk kun je het receptenboek alsnog ontvangen!
Wat kan ik anders gebruiken ipv dikzak dat gebruik ik niet.
Een beetje honing kan ook goed!