De herfst staat klaar, stampen maar! Rode bieten stamppot, it is… De tijd van stamppotten is weer aangebroken en dat vind ik heerlijk. Het is tijd voor een stevige, verwarmende maaltijd en vandaag maak ik een hele makkelijke rode bietenstamppot. Met rode bietjes, aardappels, frisse augurk, knapperige spekjes en natuurlijk een lekker worstje erbij. Dit wordt zo’n gerecht dat je keer op keer op tafel gaat zetten, dat weet ik nu al!
Yes, we mogen weer… stamppotten, stoofschotels, curry’s, ovenschotels – al die verwarmende gerechten die je weer helemaal doen opwarmen als het buiten guur en nat is. Minstens eens per week zet ik een makkelijke stamppot op tafel en deze rode bieten stamppot is de nieuwe favoriet! Voor dit recept gebruik ik voorgekookte rode bietjes, zodat deze stamppot binnen no time op tafel staat.
Rode bieten stamppot
Naast dat het een heerlijke maaltijd is, is dit recept voor rode bieten stamppot ook nog eens heel voedzaam. Rode bieten zijn echt een super food en een geweldige bron van vitamines B & C en mineralen, zoals foliumzuur, mangaan, en kalium. Ook bevatten ze veel vezels!
Ik voeg ze graag toe aan mijn ontbijt smoothie voor een goed begin van de dag! Bovendien bevatten rode bieten antioxidanten die goed zijn voor je immuunsysteem. In combinatie met de aardappels en spekjes heb je een stevige maaltijd, perfect voor deze gure tijd van het jaar!
Bietenstamppot
Wat ik zo fijn vind aan deze rode bieten stamppot, is dat het super snel klaar is. Door voorgekookte rode bietjes te gebruiken, hoef je alleen de aardappelen te koken en vervolgens alles te stampen. Uiteraard geef ik ook deze bietenstamppot weer een twist en voeg ik friszure augurken en knapperige spekjes toe.
Als finishing touch serveer ik er een lekker worstje bij, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het vegetarisch te houden door de spekjes en worst achterwege te laten. Wat dan erg lekker is, is om wat zachte geitenkaas door de stamppot te mengen!
Meer stamppot recepten:
Het is er weer tijd voor…. stamppot recepten! Heb je na het maken van deze rode bieten stamppot zin gekregen in meer stamppot recepten met een twist? Dan zou je zeker de volgende gerechten eens moeten proberen:
- Italiaanse broccoli stamppot met salami
- Oosterse boerenkool stamppot met kip
- Spinazie stamppot met gebakken rookworst
- Oosterse andijvie stamppot met pittige spek
- Rode kool stamppot
Ingrediënten
- 800 gram aardappelen
- 500 gram rode biet (voorgekookt)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 125 gram spekreepjes
- 4 worstjes
- 4 augurken
- 1 bouillonblokje (groente)
- scheutje melk
- klontje boter
- peper
- zout
Bereiden
- Schil de aardappelen en snij deze in grove stukken. Vul een pan met water, voeg de aardappelen en het bouilonblokje toe en breng aan de kook.
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon.
- Bak de spekreepjes uit in een koekenpan zonder olie toe te voegen. Voeg aan het vet dat vrij komt de gesnipperde ui toe en pers een teen knoflook uit. Bak de ui glazig. Schep daarna de spekjes met ui en knoflook uit de pan en zet even apart.
- Bak in dezelfde koekenpan de worstjes mooi bruin en gaar.
- Snij de rode biet in fijne blokjes. Snij de augurk fijn.
- Giet de aardappelen af en voeg een scheut melk en een klont boter toe. Stamp de aardappelen tot een fijne puree.
- Voeg aan de aardappelen de rode biet, de spekreepjes met ui en knoflook en de augurken toe en roer tot een rode bieten stamppot.
- Serveer de rode bietenstamppot met de worstjes.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor rode bieten stamppot? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.