Risotto hoort wat mij betreft bij de zomer. Heerlijk, met een glas frisse witte wijn ernaast, lekker eten in de tuin. Of op vakantie, het ultieme Italië-gevoel zonder er echt te zijn. Risotto en zomer zijn een gouden duo, al kan ik net zo makkelijk een lijstje met redenen bedenken waarom het in de winter ook een uitstekend idee is om risotto te eten. Ik ben zo moeilijk niet… Vandaag maakte ik wel een verantwoorde variant, want witte (risotto) rijst eet ik eigenlijk alleen in het weekend. Als ik risotto maak met rijst, gebruik ik doordeweeks altijd volle granen rijst. Maar deze risotto van boekweit met ui en doperwten was ook zeer geslaagd, en een fijn zomerrecept. Kan ook prima op de vakantie klaargemaakt worden trouwens, eigenlijk heb je namelijk maar 2 pannen nodig.
Ik kies vaak voor boekweit, ik vind de smaak fijn (al vinden veel mensen de smaak te uitgesproken) en de textuur van de boekweitkorrel komt goed in de buurt van een rijstkorrel. Je kunt er dus eigenlijk hetzelfde mee als rijst, je zou er zelfs nasi mee kunnen maken! Misschien doe ik dat ook nog wel een keer, klinkt wel goed namelijk.
Boekweit is eigenlijk geen graan, het valt onder de zogenaamde pseudo-granen, de nepperds zeg maar. Boekweit is net als amarant glutenvrij en bevat geen fytinezuur. Het eiwit van boekweit heeft ook nog eens een hogere biologische waarde dan bijvoorbeeld tarwe, er zitten dus relatief veel essentiële aminozuren in. Verder heeft boekweit weinig invloed op de bloedsuikerspiegel, voor mij allemaal redenen om regelmatig boekweit te gebruiken.
Dit recept is eigenlijk een basisrecept en je kunt er zelf lekker mee variëren. Een basis hebben is fijn, zo kun je per keer bekijken wat je nog in huis hebt en wat je dus toevoegt. Wanneer je altijd zorgt voor ui en prei in huis, en wat (diepvries) doperwtjes, dan kun je zo aan de slag. Wanneer je trouwens kiest voor doperwtjes uit een pot, kies dan wel voor de biologische variant of kijk goed op het etiket; vaak worden er namelijk suikers toegevoegd!
Recept risotto van boekweit met ui en doperwten:
Voor 4 personen:
- 120 gram boekweit
- 1 rode ui
- 1 prei
- 2 teentjes knoflook
- 100 gram doperwten
- snuf zeezout
- snuf peper
- 1,5 liter bouillon (gistvrij)
- kokosolie
- eventueel wat olijfolie
Bereiden: Zet water op voor de bouillon en laat de bouillon warm worden. Snipper de ui en laat deze zachtjes fruiten in een druppel kokosolie. Snij de prei in dunne ringen en voeg toe aan de ui. Bak de prei mee totdat ook deze zacht begint te worden. Pers de knoflook uit boven de pan. Voeg de boekweit toe en schep even om. Begin nu de bouillon bij de boekweit te scheppen en zorg dat de boekweit net ‘onder water’ staan. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen. Roer regelmatig door en steeds als de bouillon een beetje verdampt, voeg je weer wat bouillon toe. Net zo lang tot de boekweit gaar is. Voeg op het laatste de (afgespoelde) doperwten toe en laat deze even meewarmen (ze hoeven niet te garen). Zet het vuur uit wanneer de boekweit gaar is en roer nog een kleine scheut olijfolie er doorheen. Buon appetito!
Tip; mijn favoriet is met sperzieboontjes en een stukje (bio) vlees. Maar ook met vis, zelfs met vette vis zoals zalm, gaat dit heerlijk smaken!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
6 reacties
Wat voor boekweit gebruik je hier voor, ik kan eigenlijk alleen de meel en de vlokken.
Hiervoor gebruik ik echt de boekweitkorrel, op de laatste foto bij dit recept zie je ze liggen. Je kunt ze kopen bij de natuurwinkel of in het bio-schap van je supermarkt.
Lekker Reny… Momenteel mag ik even helemaal geen granen of pseudogranen maar wel een goed idee om dit met boekweit te doen. Ik vind boekweit lekker!
(psssst dinner is met twee nn-en….)
(psssst, in het Engels wel met twee nn-en, in het Nederlands met 1: diner)
Je gaf sperziebonen als tip. Doe je dat ipv, of serveer je dit extra erbij?