Risotto, oh good memories… Al zeker 20 jaar geleden at ik mijn eerste risotto in Italië, en ik zie ons nog zitten. Samen met mijn ouders, in een heel klein restaurantje dat in een kelder gevestigd was, zaten we onder een oud balkenplafond aan een lange tafel met z’n allen te genieten van een grote schaal risotto. Sinds ik daar toen risotto heb geproefd, ben ik helemaal dol op dit gerecht, dat ik altijd op traditionele manier in een grote pan klaar maak. Maar deze keer maakte ik risotto met venkel uit de stoomoven klaar. Waarom ik dat deed vertel ik je vandaag….
Ik hou wel van uitdagingen… Vorige week vertelde ik je al dat ik door Miele was uitgenodigd om mee te doen aan de Miele-kookchallenge, waarbij ik de stoomoven kreeg toegewezen om daar een vegetarisch recept mee klaar te maken. Nu ben ik natuurlijk gek op groenten, en die zou je perfect in een stoomoven kunnen bereiden, maar dat vond ik wat te simpel gedacht. Nee, als ik een uitdaging aan ga, dan doe ik het goed, haha! Dus ging ik aan de slag met mijn recept voor risotto met venkel en doperwten.
Miele-chef Albert-Jan had mij namelijk verteld dat er zoveel mogelijkheden zijn met een stoomoven. Dat je groenten kunt stomen, wist ik al wel, maar je kunt hele maaltijden in de stoomoven klaar maken. Vlees kun je bijvoorbeeld perfect garen in dit apparaat, maar uiteraard is het ook mogelijk om een lekker stukje vis in deze oven te bereiden. Brooddeeg laten rijzen, eieren pocheren, aardappels garen, lukt allemaal! En je hebt er ook nog eens geen omkijken naar. Precies om dat laatste, wilde ik wel eens ervaren of een risotto uit de stoomoven ook echt goed zou lukken. Hoe ik mijn gerecht klaar maakte met de stoomoven, zie je in deze video!
Risotto is een gerecht dat ik op gevoel klaar maak en waar ik tijdens de bereiding de hele tijd bij blijf staan. Een goede risotto verdient aandacht en liefde, en heeft de tijd nodig. Samen met Roberta Pagnier dook ik de keuken van het Miele Culinary Institute in. Roberta heeft Italiaanse roots en is net als ik dol op risotto, dus ze wilde mij maar wat graag helpen bij het klaarmaken van dit gerecht. En net als ik vond ze het best een uitdaging om de risotto met venkel in de stoomoven te bereiden.
Voor mij begint een goede risotto altijd met het fruiten van een ui en het kort aanbakken van wat knoflook. Daarna gaat de rijst erbij, het liefst een mooie ronde korrel zoals de Arborio rijstkorrel, en – tip van Roberta: – laat je de rijst even mee warmen totdat je een wit puntje op de rijstkorrel ziet. Dan afblussen met wat witte wijn en de bouillon erbij. En vanaf daar nam de stoomoven het dus van mij over…. Spannend! Ik heb de rijst tussendoor wel 1 keer doorgeroerd, dat was eigenlijk niet nodig maar omdat ik zó gewend ben om risotto in een pan klaar te maken, kon ik het niet laten…
Ja, en natuurlijk is dit gerecht helemaal goed gelukt, want anders zou ik het vandaag niet op mijn blog delen. Risotto hoort wat mij betreft bij de zomer, lekker buiten eten in het late zonnetje, verse Parmezaan erover en smullen maar! Samen met Roberta ben ik weer een geweldige kookervaring rijker, en de Miele kookchallenge is dan ook zeker geslaagd!
Het recept voor deze risotto staat hieronder, en mocht je zelf eens aan de slag willen met de stoomoven van Miele, kijk dan even op de site voor de data voor kookworkshops en kookdemonstraties. Ik heb in elk geval nu 1 hele grote wens voor mijn nieuwe droomkeuken, want door het tijdloze design van de Miele-stoomoven en het gemak waarmee je gerechten kunt bereiden met dit apparaat, staat deze stoomoven nu hoog op mijn verlanglijstje!
Risotto met venkel en doperwten
Voor 4 personen
- 250 gr Arborio risotto rijst
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 100 ml witte wijn
- 800 ml groentebouillon
- 1 flinke venkel
- 100 gr (diepvries) doperwten
- 100 gr tuinbonen (in de peul)
- Parmezaanse kaas
- Klont boter
- Krulsla of cressen ter garnering
- Verse dille
- Peper
- Zout
- Olie
Nodig; koekenpan, Miele-stoomoven, stoomovenpan, schaaltje
Bereiden: Schil en snipper de ui, maak de knoflook schoon en snij fijn.
Maak de bouillon klaar, ik gebruik meestal 1 bouillonblokje op 800 ml water.
Laat de doperwtjes alvast buiten de vriezer ontdooien.
Verwarm wat olie in de koekenpan en fruit hier de ui in aan. Schep regelmatig om en wacht even tot de ui glazig geworden is. Voeg dan de knoflook toe en bak even mee.
De rijst mag nu in de pan. Je ziet op de korrel een licht wit puntje, hoe langer je de rijst meebakt, hoe duidelijker dit puntje zichtbaar wordt. Dit betekent dat de rijstkorrel nu klaar is om het vocht op te gaan nemen.
Blus de risotto af met de witte wijn, laat even pruttelen en voeg dan de bouillon toe. Schep de risotto over in stoomovenpan.
Zet de stoomovenpan in de stoomoven. Zet de temperatuur op 100 graden en stel de bereidingstijd in op 19 minuten. Het voordeel van de stoomoven is dat je de risotto niet halverwege hoeft door te roeren.
Maak de venkel schoon, verwijder de onderkant en de buitenste laag van de knol. Snij de venkel doormidden. De ene helft snij je in fijne blokjes. Van de andere helft snij je hele fijne reepjes. De fijne reepjes doe je in een schaaltje en breng je op smaak met wat olie, peper en zout.
Dop de tuinbonen door de peulen op de naden in te drukken en open te maken. Gebruik je diepvries tuinbonen dan hoeft dat natuurlijk niet. Voor het gerecht dat ik in de Miele-stoomoven klaar maakte, dopte ik de boontjes dubbel. Dit doe je door de tuinboon over de lange kant doormidden te snijden en de boontjes uit de vlies te drukken.
De risotto is nu klaar, haal de stoomovenpan uit de stoomoven en voeg hier direct de doperwtjes, de in blokjes gesneden venkel en de tuinbonen aan toe.
Rasp alvast flink wat Parmezaanse kaas boven de risotto en doe een klontje boter in de schaal. Roer met liefde de risotto door, laat de boter smelten en breng op smaak met peper en zout.
Maak de risotto af met wat krulsla of verschillende cressen, serveer met de venkelsalade en rasp nog een keer wat Parmezaanse kaas over de risotto met venkel en doperwtjes. Enjoy!
Ga jij aan de slag met dit recept voor risotto met venkel uit de stoomoven? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Deze blogpost betreft een samenwerking met Miele. Lees hier mijn disclaimer.
2 reacties
ik zal vast niet de enige zijn zonder stoomoven….
Maar gelukkig heb ik vaker risotto klaargemaakt in de oven. duurt wel wat langer en temp moet wat hoger. maar idd, geen omkijken naar (behalve stiekem een keer doorroeren 😉
overigens, totaal niet echt risotto, maar wel gezonder. ik maak mijn risotto gewoon met zilvervliesrijst. echte risotto is lekkerder hoor, maar met zilvervlies smaakt het ook prima!
Gaat de risotto met de bouillon in de stoomoven of laat je de risotto eerst in de bouillon pruttelen en zet je dann alleen de rijst in de stoomoven? (giet je de bouillon er niet bij?