Ik ben gek op de Italiaanse keuken! Voor veel van mijn familieleden en vrienden is dat absoluut geen verrassing. Ik ben gek op pizza’s, pasta’s, risotto’s, vleesgerechten en mooie salades met mozzarella en basilicum. En op Italiaanse ijsjes natuurlijk! Maar, hoe lekker ook, niet allemaal even gezond. En ik wil liever gezond eten, omdat ik me daar heel goed bij voel. Dus geen snelle koolhydraten, geen wit pizzameel, geen witte rijst. Voor de pasta gebruik ik tegenwoordig vaak een spelt-variant. Voor pizzameel heb ik al heel wat alternatieven gevonden, bijvoorbeeld deze pizzabodem van havermout. Voor risotto, traditioneel van de witte risottorijstkorrel gemaakt, vond ik vlak voor de kerst een alternatief; parelgort. Ik maakte daar deze heerlijke risotto met rode biet van, gezond smullen!
Parelgort. Het kan zijn dat je er nog nooit van gehoord hebt. Wel van gerst? Gort is gepelde gerst. En gerst is een graan. In dit graan zitten dus wel gluten, zoals in tarwe, rogge en spelt. Echter, gerst is niet zo ver bewerkt en doorgeteeld als tarwe en bevat daardoor nog veel voedingsstoffen. Het is daarmee wat mij betreft een goed alternatief voor de witte risottokorrel. En heb je gelezen dat ik de rode biet in de #goodfood maand tot #goodfood bekroonde? Hier kun je nog eens nalezen wat ik schreef over de rode biet.
Ik hoor soms dat risotto een lastig gerecht is. Ik vind dat wel meevallen. Je hebt vooral wat geduld nodig. Je moet bij de pan blijven, om regelmatig wat bouillon bij de risotto te scheppen. Als je dat met wat geduld en liefde doet, kan je risotto eigenlijk niet mislukken.
Recept risotto met rode biet
- 250 gram parelgort
- 1,5 liter bouillon (van vegetarisch bouillonpoeder)
- 3 preien
- 250 gram rode biet (gekookt)
- 2 sjalotjes
- 3 augurken
- 1 teentje knoflook
- 1 tl tijm
- 125 gram spekblokjes
- (olijf)olie
- parmezaanse kaas
Nodig; stoofpan (of andere pan met dikke bodem), snijplank, extra pan voor bouillon, soeplepel, keukenrasp
Maak in de extra pan 1,5 liter bouillon. Verwarm de olie in de stoofpan. Snipper de sjalotten en fruit kort aan. Voeg nu de knoflook (uitgeperst) en tijm toe. Bak de spekblokjes 5 minuten mee, totdat ze verkleuren. Voeg de in ringen gesneden prei toe en schep om. Als laatste voeg je de parelgort toe. Laat zo’n 2 minuten meebakken en schep dan de bouillon erbij, genoeg om de parelgort helemaal onder te laten gaan. Laat koken en steeds als de bouillon verder zakt, opgenomen wordt door de gort en de gort dus weer ‘boven water’ komt, voeg je wat bouillon bij. Dit net zo lang totdat de gort gaar is (zo’n 20-25 minuten).
Rasp de rode biet en snij de augurken in kleine dobbelsteentjes. Als de risotto klaar is, voeg je als laatste de biet en augurken toe. Schep goed door en laat het geheel nog even op laag vuur warm worden. Schep de risotto in diepe borden en maak je gerecht af met wat parmezaanse kaas.
Tip; lekker met een fris-pittige salade van rucola, komkommer en paprika.
Tip: ik had nog wat gekookte worteltjes over van de avond ervoor, die heb ik erbij gedaan. Erg lekker!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
2 reacties
Wat een heerlijk en origineel recept. Ik hou van risotto en vind het helemaal niet heel ingewikkeld. Dit ga ik zeker eens maken!
Lijkt me een heerlijk recept!!!
Groetjes Julie