Risotto met prosecco! … Risotto kan wat mij betreft altijd! Ik ben er echt dol op en vind het heerlijk om zo’n pan met heel veel liefde klaar te maken. Van het fruiten van de ui, het bakken van de rijst, tot het opgieten van de bouillon, ik geniet van elke stap bij het maken van dit gerecht.
Nu voor Kerst pak ik toch een beetje extra uit. Deze risotto met prosecco en bospaddenstoelen gaat echt geweldig samen met de saltimbocca van kalkoen die ik gisteren met je deelde. Heel veel meer heb je niet nodig voor een Kerst zonder stress, dit is ultiem genieten!!
Met Kerst zou je misschien denken dat ik drie-dubbel uit pak. Maar dit jaar is het thema om het vooral makkelijk maar wel heel lekker te houden. Ik heb niet zoveel zin in moeilijk gedoe, maar wil natuurlijk wel lekker eten. Met de liefste mensen om mij heen. En dan graag niet uren van tevoren al in de keuken staan….
Risotto met paddenstoelen
Dan is risotto een van mijn favoriete gerechten. Ik hou ervan om met heel veel liefde dit gerecht klaar te maken. Normaal gesproken kies ik voor een flinke scheut witte wijn in het recept, maar nu maakte ik risotto met prosecco. Super feestelijk en met een extra sparkle.
De bospaddenstoelen maken dit recept af. Met Kerst kan dit op tafel komen hoor! Die heerlijke saltimbocca van kalkoen erbij en laat de feestdagen maar komen! Zet er nog een aantal Italiaanse bijgerechten naast en het Italiaanse kerstmenu is compleet!
Meer kerstrecepten vind je hier!
Voorbereiden:
- De bouillon kun je al van tevoren klaar maken.
- Het snijden van de uien, schoon maken van de knoflook en paddenstoelen kun je al doen voordat je aan de slag gaat met het maken van de risotto met prosecco. Bewaar afgedekt op een koele plaats.
- De risotto met prosecco is het lekkerst als je deze direct na bereiden serveert. Mocht dit niet lukken, dan is het mogelijk om de risotto al in zijn geheel van tevoren klaar te maken. Zorg dan wel dat je vlak voor het verwarmen nog wat bouillon toevoegt zodat de risotto niet te droog wordt.
Menu suggestie
**
Vitello tonato op een grote schaal
***
Saltimbocca van kalkoen met Parmaham en salie
Risotto met prosecco en bospaddenstoelen
Italiaanse groenten uit de oven
**
3 x Cheesecake in een glaasje – choco, frambozen en limoncello
Ingrediënten
- 200 gram risotto rijst (arborio)
- 150 gram gemengde paddenstoelen
- 2 sjalotten
- 3 teentjes knoflook
- 1 liter bouillon (kip of groente)
- 150 ml prosecco
- 5 takjes verse tijm
- Parmezaanse kaas
- peper
- zout
- 2 x flinke klont boter
- scheut (truffel)olie
Bereiden
- Begin met het maken van de bouillon door water op te zetten en hier een bouillonblokje of bouillonpoeder aan toe te voegen. Verwarm de bouillon maar breng niet aan de kook. Zet het vuur zacht.
- Schil en snipper de sjalotten en maak de knoflook schoon. Borstel de paddenstoelen en snij in dunne plakjes. Ik hield wat paddenstoelen achter voor de garnering van de risotto met prosecco. Ris de blaadjes van de takjes tijm.
- Verhit een flinke klont boter in de pan met dikke bodem en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg dan de blaadjes tijm toe.
- Voeg de risotto rijst toe aan de pan en schep om. Je ziet op de korrel een licht wit puntje, hoe langer je de rijst meebakt, hoe duidelijker dit puntje zichtbaar wordt. Dit betekent dat de rijstkorrel nu klaar is om het vocht op te gaan nemen.
- Doe nu de paddenstoelen bij de rijst en blus direct af met de prosecco. Laat even pruttelen en begin dan met het in de pan scheppen van de bouillon.
- Zorg dat de rijst net onder water staat en laat de bouillon aan de kook komen. Roer regelmatig door en voeg steeds weer nieuwe bouillon toe, net zo lang tot dat de rijst beetgaar is en de bouillon grotendeels is opgenomen. Laat de rijst zeker niet te gaar worden!
- In de tussentijd bak je de achtergebleven paddenstoelen in een klein steelpannetje met een scheut olie in 5 a 6 minuten gaar.
- Voeg dan een scheut (truffel) olie en een klont roomboter aan de rijst toe en roer door. Breng de risotto met prosecco op smaak met peper en zout. Maak af met de paddenstoelen en flink wat Parmezaanse kaas.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimer
Ga je aan de slag met dit recept voor risotto met prosecco en bospaddenstoelen? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube
2 reacties
Heerlijk! Vandaag voor de eerste keer risotto gemaakt. En gelukt. Ik vond vooral de prosecco smaak lekker. Had er de saltimbocca bij. Heel lekkere combinatie!
Bedankt voor de Italiaanse recepten. Heb al meerdere recepten gemaakt van je en allemaal smaken ze heerlijk. M’n tweede Italiaanse kerstmis overigens.
Wat een feestje als ik het zo lees, heerlijk gegeten dus! Heel graag gedaan, laat je vooral lekker inspireren!