Risotto met kip en champignons. Vandaag een heerlijk recept voor romige risotto met kip in balsamico marinade, krokante bacon en gemengde paddenstoelen. En uiteraard flink wat Parmezaanse kaas. Wat een ultiem herfst recept voor koude dagen, waarop je zo enorm kunt genieten van een bordje verwarmend comfort food. Nou, daar is deze risotto uitermate geschikt voor hoor!
Risotto zelf maken is echt niet ingewikkeld. Je hebt eigenlijk vooral wat liefde en geduld nodig, want een echte romige risotto mag even pruttelen en een beetje aandacht krijgen. Ik geef je mijn tips om de perfecte risotto klaar te maken en dan kan het niet mis gaan. Voor de kip maak ik zelf een balsamico marinade klaar, je weet niet wat je proeft, zo lekker! En uiteraard maak je deze risotto met kip af met Parmezaanse kaas!
Risotto recept
Risotto… een Italiaans rijstgerecht waar je volop mee kunt variëren! Een echt goede romige risotto heeft een heerlijke rijstkorrel met nog net die bite. De rijst is gaar maar zeker niet doorgekookt en de structuur van de risotto is boterzacht. Hoe maak je nou echt een goede risotto klaar? Het is echt niet ingewikkeld, maar het gaat om een beetje aandacht, liefde en vooral ook timing!
Aandacht begint al bij het kiezen van de juiste rijstkorrel! Voor risotto gebruik je niet zomaar rijst! Nee, je gebruikt speciale risotto rijst, de Arborio rijst, een korrel die bijna rond is en als je goed kijkt zie je een klein puntje op de korrel. Daarover later meer…..
Deze korrel is heel geschikt om vocht op te nemen en blijft stevig van binnen, maar wordt wel wat kleverig waardoor die romige structuur ontstaat. Een goed alternatief is de carnaroli rijstkorrel, deze vind je vooral bij Italiaanse speciaalzaken.
Tips voor de perfecte risotto
Ik heb al heel wat heerlijke risotto recepten klaar gemaakt en kan je dan ook zeker tips geven om zelf de allerlekkerste risotto klaar te maken. Zoals gezegd begint elk recept voor risotto met de juiste rijstkorrel. Vervolgens is het net als bij veel Italiaanse recepten belangrijk om een sofritto te maken, een basis smaakmaker. Bij dit recept voor risotto met kip gebruik ik hier ui en knoflook voor. Bij pasta recepten voeg ik daar vaak wortel en bleekselderij aan toe.
Deze sofritto bak je eerst even kort aan tot de uien glazig zien en dan voeg je de rijst toe. Bij een goede risotto bak je de rijst namelijk eerst even mee. Wanneer je de rijstkorrel goed bekijkt, zie je dat hier een klein wit puntje zichtbaar op wordt. Wanneer dit zichtbaar is, is de rijstkorrel klaar om het vocht op te gaan nemen. Voor een intense smaak blus ik de rijst altijd eerst af met een goede, droge Italiaanse witte wijn, voordat ik de bouillon ga toevoegen.
Risotto met kip
Met risotto recepten kun je volop variëren in smaakmakers en ingrediënten die je toevoegt. Voor mijn recept voor romige risotto met kip ga ik aan de slag met kip bouillon. Maar mocht je een vegetarische risotto maken, dan kun je bijvoorbeeld paddenstoelen bouillon gebruiken, of groente bouillon. Kies een bouillon uit die in de lijn van de andere ingrediënten ligt, dan komen de smaken het best tot zijn recht!
Het steeds in beetjes bijvoegen van de bouillon is waar je de liefde en je geduld in kwijt kunt. Schep steeds voldoende bouillon bij zodat de rijst net onder water staat en laat de rijstkorrels zachtjes koken. Blijf ondertussen wel steeds proeven of de rijst bijna gaar is. Als de korrel namelijk nog wel bite heeft maar wat kleverig wordt, is het tijd om de risotto af te maken!
Risotto met kip in balsamico marinade
Voor de kip in dit recept maak ik een friszoete balsamico marinade, waar je de kip het liefst een nachtje in laat marineren. Door het zuurtje in de balsamico azijn wordt het vlees heerlijk zacht. Voor extra smaak en bite bak ik wat bacon knapperig, en voeg ik dit verkruimeld toe aan het recept voor risotto met kip.
Uiteraard mogen in de lekkerste herfst recepten de paddenstoelen niet ontbreken. Je kunt gaan voor gemengde paddenstoelen, of kiezen voor kastanjechampignons. Voeg flink wat toe, want paddenstoelen slinken altijd tijdens het bereiden!
Meer risotto recepten:
- Risotto met spinazie en gerookte kip
- Truffel risotto met gemengde paddenstoelen
- Risotto met pompoen en kastanjechampignons
- Tomaten risotto met Parmezaan
- Risotto alla Milanese
Ingrediënten
- 250 gram risotto rijst (Arborio)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 400 gram gemengde paddenstoelen
- 300 gram kippendijfilet
- 75 gram bacon
- 750 ml kip bouillon
- 150 ml witte wijn
- 3 takjes verse tijm
- 2 takjes verse rozemarijn
- 25 gram roomboter
- snuf peper
- Parmezaanse kaas
Voor de balsamico marinade:
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels balsamico azijn
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel citroensap
- 1 takje verse tijm
- 4 blaadjes verse basilicum
Bereiden
- Begin met het maken van de marinade voor de kip. Meng de olijfolie met de balsamico azijn en de citroensap. Pers hier een teen knoflook bij uit. Ris de blaadjes van het takje tijm en snij de basilicum fijn. Voeg de blaadjes tijm en basilicum toe. Snij de kip in reepjes van 1 x 2 cm en schep deze door de marinade. Laat minstens 2 uur staan maar een hele nacht kan ook!
- Schil en snipper de ui, maak de knoflook schoon. Borstel de gemengde paddenstoelen schoon en snij ze fijn.
- Maak de bouillon klaar in de soeppan.
- Zet een stoofpan met stevige bodem op het vuur en bak hier eerst de bacon in uit. Haal de bacon uit de pan en zet opzij. Wanneer de bacon is afgekoeld, verkruimel je deze tot fijne kruimels.
- Bak nu in dezelfde pan in het vet van de bacon de kip gaar en rondom mooi bruin. Schep daarna de kip uit de pan en zet opzij.
- Voeg eventueel extra olie of boter toe en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg ook de paddenstoelen toe. Wanneer de uien glazig zien, kun je de risotto rijst toevoegen.
- Bak de rijst zo'n 3 minuten mee, let goed op de korrel, wanneer er een wit puntje zichtbaar wordt, blus je de rijst af met witte wijn. Leg de takjes tijm en rozemarijn in de pan.
- Laat een minuut of 2 pruttelen en begin dan met het toevoegen van de bouillon. Schep steeds net zoveel bouillon in de pan dat de rijst 'onder water' staat.
- Blijf bouillon bij de risotto scheppen tot de korrel bijna gaar is. Proef dus even tussendoor. Is de rijstkorrel beetgaar dan mag je het vuur uitdraaien. Voeg direct een klontje boter toe en roer deze door de risotto. Voeg ook de kip toe en laat deze nog even meewarmen.
- Verkruimel de bacon over de risotto met kip en serveer met Parmezaanse kaas.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor romige risotto met kip en champignons? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.