Het aspergeseizoen, dit moment is hét moment om te genieten van verse asperges. En wat is er nu lekkerder dan een romige risotto met knapperige asperges en smaakvolle gerookte zalm? Oh ik ben al dol op een goede risotto, maar met verse asperges en zalm voeg ik daar 2 van mijn favoriete ingrediënten aan toe. Dat is helemaal een recept voor een feestelijke maaltijd!
Risotto met witte asperges en gerookte zalm, dat is het voorjaar op je bord als je het aan mij vraagt! Nu de lente eindelijk lekker lijkt door te breken, deel ik graag dit makkelijke maar oh zo heerlijke recept met je. De risotto is uiteraard heerlijk romig, zoals je van mijn risotto recepten gewend bent. Met een beetje frisse citroen en uiteraard Parmezaanse kaas maak je deze lente risotto helemaal af.
Risotto met asperges en gerookte zalm
Ben je klaar om je smaakpapillen te verwennen met een onweerstaanbaar gerecht? Ik heb dé perfecte lentesmaken voor je: romige risotto met asperges en gerookte zalm. Dit gerecht is niet alleen heerlijk, maar ook super makkelijk te maken. Dus, als je op zoek bent naar een eenvoudig risotto recept met een frisse twist, ben je hier aan het juiste adres.
De combinatie van romige risotto, knapperige asperges en smaakvolle gerookte zalm is gewoonweg hemels. Het is als een feestje op je bord waar je niet genoeg van kunt krijgen. Uiteraard vertel ik je hoe je de risotto zo heerlijk romig krijgt!
Risotto met asperges
Risotto… een Italiaans rijstgerecht waar je volop mee kunt variëren! Een echt goede romige risotto heeft een heerlijke rijstkorrel met nog net die bite. De rijst is gaar maar zeker niet doorgekookt en de structuur van de risotto is boterzacht.
Hoe je die perfécte risotto klaar maakt…. It’s all about amore, een beetje liefde, geduld en aandacht en vooral goed op blijven letten. Aandacht begint al bij het kiezen van de juiste rijstkorrel! Voor risotto gebruik je niet zomaar rijst! Nee, je gebruikt speciale risotto rijst, de Arborio rijst, een korrel die bijna rond is en als je goed kijkt zie je een klein puntje op de korrel. Deze korrel is heel geschikt om vocht op te nemen en blijft stevig van binnen, maar wordt wel wat kleverig waardoor die romige structuur ontstaat.
Lente risotto
Voor deze zonnige risotto ga ik verder nog aan de slag met groenten die helemaal bij het seizoen passen, namelijk verse witte asperges en knapperige doperwten. Die zou je vers kunnen kopen, maar uit het vriesvak van de supermarkt zijn ze ook heerlijk. Zo voeg je makkelijk nog wat extra groente aan je gerecht toe.
De ster van deze frisse risotto is natuurlijk de gerookte zalm, geweldig lekker en echt een verwennerij! Snijd de gerookte zalm in reepjes en voeg deze toe aan de risotto met asperges. De zalm voegt een smaakvolle, rokerige touch toe die perfect samengaat met de romige risotto en de frisse asperges.
Meer risotto recepten:
- Risotto met spinazie en gerookte kip
- Truffel risotto met gemengde paddenstoelen
- Risotto met pompoen en kastanjechampignons
- Tomaten risotto met Parmezaan
- Risotto alla Milanese
- Risotto met kip en champignons
Ingrediënten
- 250 gram risotto rijst (Arborio)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 250 gram witte asperges
- 100 gram doperwten (diepvries)
- 200 gram gerookte zalm
- ½ citroen
- 1½ liter groentebouillon
- 150 ml witte wijn
- 3 takjes verse tijm
- Parmezaanse kaas
- rucola
- klontje boter
- olie (om te bakken)
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Maak de bouillon klaar. Ris de blaadjes tijm van de takjes. Snij de gerookte zalm in flinters.
- Snij de harde uiteinden van de asperges af en schil de asperges. Snij in stukken van zo'n 3 cm.
- Verwarm wat olie in de stoofpan en fruit hier de ui in aan. Bak de knoflook mee.
- Voeg dan de risotto rijst toe. Bak de rijst zo'n 3 minuten mee, let goed op de korrel, wanneer er een wit puntje zichtbaar wordt, blus je de rijst af met witte wijn.
- Laat een minuut of 2 pruttelen en begin dan met het toevoegen van de bouillon. Schep steeds net zoveel bouillon in de pan dat de rijst 'onder water' staat. Voeg de blaadjes tijm toe en laat deze mee koken.
- Voeg na ongeveer 5 minuten de stukjes asperge toe aan de pan met risotto en laat deze mee garen in de bouillon. Wanneer de risotto rijst bijna gaar is, voeg je ook de diepvries doperwten toe aan de pan.
- Is de rijstkorrel beetgaar dan mag je het vuur uitdraaien. Voeg direct een klontje boter toe en roer deze door de risotto.
- Serveer de risotto met asperges met snippers gerookte zalm, wat Parmezaanse kaas naar smaak , een druppel citroensap en een flinke pluk pittige rucola.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor risotto met asperges en gerookte zalm? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.