Oh wat vliegen de dagen hier voorbij! Nog even en de meiden hebben al Kerstvakantie en ik hoop dan toch echt wat rustiger aan te doen. Het was een beetje gekkenhuis de afgelopen tijd, maar dat zul je vast herkennen…. Waarom moet toch nog altijd alles zo in het einde van het jaar gepropt worden? Ik hoor iedereen druk zijn, terwijl het juist zo relaxed zou moeten gaan in deze donkere maanden. Dat betekent ook dat Kerst nu echt bijna voor de deur staat. Vandaag deel ik weer een mooi bijgerecht met je. Namelijk risotto alla Milanese, een prachtige romige risotto met een geweldige gele kleur! Hoe je dat voor mekaar krijgt, vertel ik je vandaag!
Het is alweer 3 jaar geleden dat ik in mijn eentje door de straten van Milaan slenterde en ik voor het eerst deze risotto alla Milanese at. Ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord en was ook heel benieuwd naar wat ik van dit typisch Milanese gerecht kon verwachten. Op een heel klein pleintje, ver weg van alle toeristische druktes, zat een klein restaurantje met houten tafeltjes en rode kleedjes erover heen. En het zat er bomvol met locals. Nou, dan weet je het wel, dan moét je daar dus eten!
Risotto alla Milanese
Ik vroeg aan de ober wat de specialiteit van het restaurant was en hij begon over risotto alla Milanese. Niet heel gek vond ik, zo heeft in Italië bijna elke stad wel een eigen signature dish… Natuurlijk kon ik het niet weerstaan om dit typische gerecht te proeven en ik at hier werkelijk 1 van de lekkerste risotto’s die ik ooit in Italië heb gegeten. Of dat nou aan dat schattige restaurantje lag, of aan mijn inmiddels megatrek, ik zat van elke hap te genieten.
Nu we richting de Kerst gaan en ik de afgelopen tijd druk bezig was het Kerstmenu voor te bereiden, schoot ineens die risotto alla Milanese weer door mijn hoofd! Soms kan ik heel krampachtig willen verzinnen wat ik op tafel zet en soms komt het antwoord daarop vanzelf. Dit was zo’n moment en deze risotto matcht heel goed met de varkenshaas met spek en witte wijnsaus. Oh, en waar die typische gele kleur vandaan komt? Dat is de saffraan die in dit gerecht meekookt. Prachtig he?!
Ingrediënten
- 200 gram risotto rijst (arborio rijst)
- 2 sjalotten
- 2 teentjes knoflook
- 4 plakken ontbijtspek
- 1 pluk saffraan
- 50 ml witte wijn
- 1 liter groentebouillon
- 2 theelepels gedroogde rozemarijn
- flinke klont boter
- Parmezaanse kaas
- olie om in te bakken
Bereiden
- Begin met het weken van de saffraan. Doe de pluk saffraan in een schaaltje of glas met een beetje water. Je kunt de saffraan al de avond van tevoren klaar zetten, dan wordt de kleur nog intenser. Heb je niet zoveel tijd dan is 30 minuten ook genoeg.
- Zet een grote pan op het vuur en maak hier de groentebouillon in klaar. Ik gebruik vaak maar 1 bouillonblokje op 1 liter water.
- Schil en snipper de sjalotten. Maak de knoflook schoon.
- Verwarm in een pan met dikke bodem een scheut olie en fruit hier de ui in aan. Bak de knoflook even kort mee.
- Voeg dan de rijst toe. Je ziet op de korrel een licht wit puntje, hoe langer je de rijst meebakt, hoe duidelijker dit puntje zichtbaar wordt. Dit betekent dat de rijstkorrel nu klaar is om het vocht op te gaan nemen.
- Blus de rijst af met een scheut witte wijn. Laat zo’n 5 minuten pruttelen.
- Voeg dan het water mét de saffraan toe en schep dan een lepel of 3 a 4 bouillon in de pan. Voeg ook de gedroogde rozemarijn toe. Zet het vuur laag. Breng de risotto rijst aan de kook.
- Zorg dat de rijst net onder water staat en laat de bouillon aan de kook komen. Roer regelmatig door en voeg steeds weer nieuwe bouillon toe, net zo lang tot dat de rijst beetgaar is en de bouillon grotendeels is opgenomen. Laat de rijst zeker niet te gaar worden!
- Zet de koekenpan op het vuur en voeg geen vet toe. Leg de plakken spek in de pan en bak ze krokant. Laat afkoelen en verkruimel tot knapperige spekkruimels.
- Wanneer de risotto alla Milanese gaar is, schep je nog een flinke klont boter in de pan. Roer deze door en maak de risotto af met de krokante spekkruimels en flink wat Parmezaanse kaas.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerMeer kerstrecepten vind je hier!
Voorbereiden:
- Je kunt de saffraan al de avond van tevoren te weken zetten in het water.
- Ook de bouillon kun je al een dag van tevoren klaar maken.
- De risotto alla Milanese maak je het liefst vlak voor het opdienen klaar. Risotto opwarmen kan uiteraard wel, maar de smaak en bite worden er niet beter op en dat zou zonde zijn!
Menu suggestie
**
Amuse vitello tonato op een grote schaal
***
Varkenshaas in spek met witte wijnsaus
Risotto alla Milanese
Italiaanse groenten uit de oven
***
Ga je aan de slag met dit recept voor risotto alla Milanese? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest | YouTube