Risi e bisi, een klassiek recept uit de Italiaanse keuken! Om precies te zijn, een traditioneel gerecht uit de regio van Venetië dat vooral erg veel weg heeft van een heerlijke romige risotto met doperwten en pancetta. Dit is wel weer ultiem comfort food hoor! Met dit recept voor de originele risi e bisi tover je zo het Italiaanse zonnetje op tafel.
Deze risi e bisi is een heerlijk gerecht voor de lente… Het houdt een beetje het midden tussen een stevige soep en een romige risotto en dit gerecht brengt vooral het voorjaar in huis. Zachte rijst met nog net een beetje bite, frisse jonge doperwten en een kleine ziltige touch van de pancetta. Natuurlijk maak je deze klassieker uit de Italiaanse keuken af met lekker wat Parmezaanse kaas!
Risi e bisi
Risi e bisi… dat betekent zoveel als rijst en doperwten… En dat is ook precies de makkelijke basis van dit originele Italiaanse recept. Als je wel eens in de buurt van Venetië bent geweest, dan heb je dit vast wel eens op de kaart zien staan. Dit is weer echt zo’n klassieker uit de Italiaanse keuken, en zoals je weet ben ik daar gek op!
Klassiekers zijn niet voor niets klassiekers en dat geldt ook zeker voor deze risi e bisi. Origineel is dit recept eigenlijk net geen risotto en net geen soep, maar ik heb besloten er wel een risotto van te maken. Lekker romig, met knapperige pancetta en uiteraard lekker veel Parmezaan.
Risotto met doperwten
Nu we langzaam richting het voorjaar gaan, begin ik weer wat te fantaseren over lichtere gerechten… We zeggen de stoofschotels en curry’s weer even gedag en ik ga me richten op frisse voorjaarsrecepten. Daar past een risotto met doperwten wat mij betreft helemaal bij. Risotto kan het hele jaar door wat mij betreft.
Deze makkelijke rijst met doperwten zet je ook weer binnen mum van tijd op tafel. Risotto maken is ook helemaal niet moeilijk, de rijst heel alleen wel wat liefde en aandacht nodig. Wanneer je op het juiste moment begint met het toevoegen van de bouillon, zul je een heerlijk zachte rijstkorrel krijgen. In het recept lees je mijn instructies!
Meer risotto recepten:
Krijg je net als ik niet genoeg van lekkere risotto recepten. Dan weet ik zeker dat je na dit recept voor risi e bisi meer wilt proeven. Ga dan zeker eens aan de slag met de volgende gerechten:
- Tomaten risotto met Parmezaanse kaas
- Risotto alla Milanese met krokante spek
- Risotto met spinazie en gerookte kip
- Risotto met asperges en gerookte zalm
- Risotto met kip en champignons
Nodig
- Maatbeker
Ingrediënten
- 300 gram risotto rijst (Arborio rijstkorrel)
- 400 gram doperwten (diepvries)
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 100 gram pancetta (of ontbijtspek)
- 1 ½ liter groentebouillon
- 50 ml witte wijn
- 25 gram boter
- Parmezaanse kaas
- olie om in te bakken
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon.
- Maak de groentebouillon klaar, zorg dat deze warm is maar niet kookt.
- Doe 150 gram doperwten in een hoge maatbeker en schenk hier wat bouillon bij, net genoeg zodat de doperwten 'onder water' staan. Laat even staan.
- Snij de pancetta in reepjes en verwarm de hapjespan op het vuur. Voeg de pancetta toe aan de pan en bak uit.
- Voeg eventueel een scheutje olie toe aan de pan met pancetta en fruit hier de ui in aan. Pers de knoflook uit boven de pan en voeg dan de rijst toe.
- Bak de rijst zo'n 3 minuten mee, let goed op de korrel, wanneer er een wit puntje zichtbaar wordt, betekent dit dat de rijst klaar is om vocht op te nemen, dan blus je de rijst af met witte wijn.
- Laat een minuut of 2 pruttelen en begin dan met het toevoegen van de bouillon. Schep steeds net zoveel bouillon in de pan dat de rijst 'onder water' staat.
- Giet de doperwten in de maatbeker af maar vang de bouillon op. Schep nu 1 a 2 eetlepels bouillon terug in de beker, voeg een eetlepel Parmezaanse kaas toe en blend met de staafmixer tot een gladde puree.
- Wanneer de risotto rijst bijna gaar is, voeg je ook de diepvries doperwten toe aan de pan.
- Is de rijstkorrel beetgaar dan mag je het vuur uitdraaien. Voeg direct een klontje boter toe en roer deze door de risotto.
- Hak de peterselie fijn en schep deze samen met de doperwtenpuree door de risotto.
- Serveer deze risi e bisi met lekker veel Parmezaanse kaas naar smaak.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor risi e bisi? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.