Ribollita, een heerlijke, gezonde stevige Toscaanse soep met brood, witte cannelinibonen en lekker veel groenten. De lekkerste smaken uit de Italiaanse keuken samen in deze goedgevulde maaltijdsoep. Geurige Italiaanse kruiden en nog wat extra Parmezaanse kaas on top… laat het maar gauw lekker fris worden buiten, want dan smaakt een kommetje van deze ribollita soep nog beter!
De herfst doet toch langzaamaan haar intrede en het wordt wat mij betreft tijd voor stevige maaltijdsoep recepten. Ik hou daarvan, alle ingrediënten in een pan en een goed gevulde kom soep. Zeker als het koud is buiten en je bijvoorbeeld een lange wandeling hebt gemaakt, smaakt deze Toscaanse soep met brood en bonen het allerlekkerst!
Ribollita
Ribollita is een Toscaanse soep met lekker veel groenten. Een echte stevige maaltijdsoep, een Italiaanse klassieker! Van oorsprong wordt de soep twee keer gekookt – ribollire is Italiaans voor opnieuw koken – en de basis is bouillon met groenten. Deze werd dan opnieuw opgewarmd en hier werd oud geworden brood aan toegevoegd. Zo had je een eenvoudige, voedzame maaltijd en werd er niets weg gegooid!
Ik ga in dit recept voor een snellere versie van de traditionele ribollita, want ik hou van makkelijke en snelle recepten… Bouillon zelf maken is natuurlijk heel leuk om eens te doen maar gemak dient mij toch vaak het meest. Daardoor staat deze Italiaanse maaltijdsoep binnen een half uurtje op tafel.
Zoals met zoveel klassieke gerechten wordt ook deze soep op verschillende manieren klaar gemaakt. Maar de basis is dus een klassieke minestrone soep, een bouillon met lekker veel groenten. Waar je trouwens ook nog weer allerlei lekkers zoals pasta en bonen aan toe kunt voegen… maar dat doe ik bij dit soepje anders.
Dit wordt eigenlijk een minestra di pane, oftewel een groentesoep met brood! En dat is dus zo typisch aan dit gerecht, je verwerkt er oud geworden brood in waardoor de soep extra stevig en goed vullend wordt. Een ander essentieel ingrediënt voor deze soep zijn de witte cannelinibonen. Mocht je ze niet kunnen vinden, vervang ze dan gerust door onze witte bonen.
Minestrone soep met brood
Zoals bij zoveel Italiaanse recepten is de basis van deze ribollita een sofritto. Bij een sofritto snij je ui, winterpeen en bleekselderij heel fijn en deze fruit je aan in goede olijfolie. Het blijft bijna magisch, maar als je deze groenten even zo’n 5 minuten zachtjes laat pruttelen, ontstaat er zo’n heerlijke basis vol smaak en geur. Ik hou ervan hoe zoiets simpels zo smaakvol kan zijn!
Verder gaan in een klassieke Toscaanse broodsoep nog veel meer groenten. Eigenlijk kun je helemaal los gaan met de restjes uit de koelkast en groente la, no waste wat dat betreft. Traditioneel gaat er cavalo nero in, een koolsoort die al in de Romeinse tijd werd gebruikt. Deze ‘zwarte kool’ wordt ook wel palmkool genoemd en is vergelijkbaar met onze boerenkool.
In dit recept voor ribollita gaan we helemaal voor geen verspilling! Heb je de korst van een stuk Parmezaanse kaas over? Niet weggooien! Deze voeg je toe aan de bouillon voor deze soep en dit geeft een heerlijke romige volle smaak af.
Geen zorgen, de korst smelt nooit helemaal, dus nadat je deze hebt laten mee pruttelen met de bouillon, vis je de korst er makkelijk weer uit. Maar die smaak,…. die verdwijnt niet hoor!
Meer maaltijdsoep recepten:
De herfst en de winter zijn natuurlijk bij uitstek de momenten waarop we van stevige goedgevulde maaltijdsoepen willen genieten! Nou kan een maaltijdsoep wat mij betreft het hele jaar door, maar toch… nu de dagen kouder en korter worden, zet ik een aantal van mijn favorieten voor je op een rijtje:
- Kerriesoep met rijst en ei
- Minestrone met pasta
- Goulash soep met paprika
- Hollandse erwtensoep
- Rode linzensoep met kikkererwten
- Tomatensoep met tortellini
- Kippensoep met witte bonen
Nodig
- Keukentouw
Ingrediënten
- 1 ui
- 1 winterpeen
- 2 stengels bleekselderij
- 2 teentjes knoflook
- 400 gram gepelde tomaten in blik
- 1 liter groentebouillon
- 150 gram Ciabatta brood (oud)
- 1 pot witte bonen (400 gram)
- 100 gram boerenkool / Cavalo nero
- 2 takjes verse rozemarijn
- 2 takjes verse tijm
- 2 takjes verse oregano
- 1 laurierblaadje
- 1 theelepel chilivlokken
- 10 blaadjes verse basilicum
- 50 gram Parmezaanse kaas
- olie om in te bakken
Optioneel:
- de korst van de Parmezaanse kaas
Bereiden
- Schil en snipper de ui. Schrap de winterpeen en snij in fijne plakjes. Verwijder de harde uiteinden van de bleekselderij en snij in fijne blokjes. Maak de knoflook schoon.
- Verwarm een scheut olijfolie in de soeppan en fruit hier de ui, winterpeen en bleekselderij in aan. Pers ook de knoflook uit en voeg de chilivlokken toe.
- Schenk dan de bouillon in de pan en voeg de gepelde tomaten + de tomatenpuree die in hetzelfde blik zit toe.
- Maak met een stukje keukentouw een bundeltje van de rozemarijn, tijm en oregano en voeg deze toe aan de soeppan. Doe ook het laurierblad - en als je hebt, de korst van een stuk Parmezaan - toe aan de pan en laat zo'n 10 minuten zachtjes pruttelen.
- Laat de witte bonen uitlekken en spoel ze even na. Voeg dan de bonen toe aan de pan. Laat 5 minuten zachtjes mee koken.
- Snij het oude ciabatta brood in blokjes en voeg ongeveer de helft toe aan de ribollita. Doe nu ook de boerenkool - of cavalo nero - toe. Kun je dit niet krijgen, dan kun je als alternatief verse bladspinazie gebruiken.
- Laat de ribollita nog zo'n 5 minuten zacht pruttelen tot het brood uit elkaar begint te vallen. Schep dan de korst van de Parmezaan, het bundeltje kruiden en het laurierblad uit de pan.
- Verdeel de soep over 4 kommen en maak af met verse basilicum, Parmezaanse kaas en het overgebleven ciabatta brood.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor ribollita? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door: Renske van Buren. Dit artikel kan affiliate links bevatten.