Bij stamppot denk je in eerste instantie aan boerenkool of hutspot, met een flink stuk rookworst erbij… Of niet? Stamppotten zijn een vast onderdeel van de winter, net als autoruiten krabben voor je naar je werk toe gaat en dikke sjaals en handschoenen aan. Als de zomer echt op zijn einde is, kan ik altijd wel weer stiekem verlangen naar die heerlijke warme stamppotten. Zonder worst weliswaar, maar je begrijpt wat ik bedoel! Waarom een half jaar wachten? Eigenlijk kun je in de lente ook gewoon stamppot eten, zeker als je frisse groenten uit het seizoen gebruikt. Voor mij is het een typische makkelijke maaltijd, als ik het even niet weet dan maak ik een stamppot. Wat helemaal niet betekent dat mijn stamppotjes saai zijn hoor, echt niet. Zo maakte ik laatst raapstelen stamppot en dat was een aangename verrassing!
Ik kondigde de stamppot al aan in een eerdere blog over raapstelen. Ik gebruikte de raapstelen om een smoothie van te maken en was toen al zo blij met de toch wat pittige smaak die de groene blaadjes geven. Dat beetje pit vind ik ook lekker in een warm gerecht, vandaar dat ik dit stamppotje onderweg vanaf de markt naar huis al bedacht. Super simpel, daar houden we van!
Ik koos in deze stamppot wel voor ‘gewone’ aardappelen, eigenlijk vooral omdat ik net hele lekkere aardappelen bij de boer gehaald had en ik die graag wilde gebruiken. Wij eten ook best nog wel aardappelen thuis, alles met mate zeg ik altijd, zorg dat er balans is. Aardappelen bevatten zetmeel en zetmeel wordt door het lichaam omgezet in glucose. Als je de aardappel keer op keer vervangt door de zoete aardappel, vanwege de zetmelen, dan hou je jezelf voor de gek. De zoete aardappel bevat wel meer vitaminen en mineralen, maar qua koolhydraten is deze zelfs nog wat voller dan zijn blanke zusje. Kies voor afwisseling, gebruik niet elke dag de gewone aardappel, maar varieer. Er zijn genoeg mogelijkheden!
Raapstelen stamppot:
- 4 flinke bossen raapstelen
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 5 a 6 champignons
- 750 gr. aardappelen
- 50 gram pecorino / geitenkaas
- 1 tl kurkuma
- snuf nootmuskaat
- snuf (Keltisch zee-)zout
- snuf peper
- kokosolie
- plantaardige melk
- klontje roomboter
Nodig; 1 pan om de aardappels in te koken, 1 hapjespan, aardappelstamper
Bereiden: Zet de aardappelen met ruim water op en breng aan de kook. Was de raapstelen goed schoon en snij de blaadjes net boven de steeltjes af. Snipper een ui en pers een teentje knoflook uit en fruit dit even aan in de kokosolie. Snij de champignons en bak mee tot ze wat glazig beginnen te zien. Voeg nu de raapstelen toe. Je zult zien dat ze zich net zo gedragen als spinazie; ze slinken al snel. Laat dus niet te lang mee bakken, je wilt er geen zeewier van maken. Als de aardappels gaar zijn, giet je ze af en stamp je ze tot puree. Voeg nog wat plantaardige melk en naar wens een klontje roomboter (of kokosolie) toe om de puree lekker smeuïg te maken. Schep de groenten door de puree heen, voeg de kruiden toe en als laatste de kaas. Schep nog een keer goed om en eet smakelijk!
Wil je mijn tips om bewust en gezond te eten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief (rechtsboven).
Volg Mind Your Feed op Twitter | Facebook |Bloglovin
6 reacties
Lijkt me heel lekker en wil ik zeker een keer proberen. Is dit voor 1 persoon of voor meer? Dat is me even niet duidelijk.
Hoi! Eigenlijk zijn al mijn gerechten voor 2 grote eters of een gezin met 2 kleine eters 😉
Ah ok, dank je wel 🙂
Oh.. raapstelen zijn zo lekker, jammer dat ze maar zo kort verkrijgbaar zijn. Ik denk dat wat zongedroogde tomaatjes erdoor ook lekker is. Heb een eigen variant die ook heerlijk smaakt, lijkt wat op de jouwe alleen doe ik er mosterd, gewone kaas en wat uitgebakken spek erdoor. De bataat heeft wel een ander voordeel die jij niet noemt, het laat je bloedsuiker minder pieken dan de gewone aardappel. Bedankt voor je recept Reny!
Ik heb geleerd dat kurkuma gebakken moet worden en niet “rauw”ergens in kan??
Daar weet ik niet van. Heb je een bron?