Quiche met spekjes en sperziebonen, een heerlijke hartige taart bomvol smaak! Hartige taarten zijn altijd goed als je het mij vraagt, maar nu de herfst voor de deur staat, vind ik het heerlijk om als makkelijke avondmaaltijd een lekkere quiche de oven in te schuiven. Deze quiche met spekjes en sperziebonen – die nu volop verkrijgbaar zijn – is dan ideaal!
Quiches kunnen wat mij betreft het hele jaar door maar nu de dagen korter worden, begin ik weer zin te krijgen in comfort food. En bij comfort food denk ik al heel gauw aan hartige taarten of quiches. What’s in a name! Een quiche met spekjes en spinazie deel ik vandaag met je, heerlijk als puntje bij de lunch of als avondmaaltijd met een makkelijke salade on the side.
Quiche met spekjes en sperziebonen
Een complete maaltijd in één hartige taart, zo zou ik deze quiche met spekjes en sperziebonen omschrijven. Ik gebruik het liefst vers hartige taartdeeg voor mijn quiches, dat vind ik lekkerder, maar uiteraard kun je aan de slag met plakjes deeg uit de diepvries. Ik heb deze ook standaard in huis, want quiches zijn ook een perfecte manier om restjes groenten op te maken.
Nu er volop sperziebonen verkrijgbaar zijn, spelen zij de hoofdrol in dit hartige taart recept. Ik kook de boontjes wel even voor, zo weet je zeker dat de boontjes gaar zijn als de taart klaar is. Wil je liever een andere groente gebruiken, kies dan bijvoorbeeld voor prei, om een Quiche Lorraine te maken. Of broccoli is ook erg lekker!
Hartige taart met sperziebonen
Hartige taart of quiche. What’s in a name zou je zeggen… Nou, ik heb het even opgezocht maar het is dus zo dat een quiche altijd een hartige taart is, maar een hartige taart niet per sé altijd een quiche. Snap je het nog? Een quiche heeft altijd een open bovenkant en wordt gemaakt met room en eieren. Een hartige taart kan elke taart zijn die hartig is….
Voor deze hartige taart met sperziebonen bak ik de spekjes eerst uit, samen met een ui en wat knoflook. Hiermee maak je al een ontzettend smaakvolle basis voor deze quiche. Door roomkaas te gebruiken wordt de vulling heerlijk romig en met met verse en gedroogde kruiden wordt dit gerecht echt comfort food! Ik zeg het niet gauw, maar kom maar door met die herfst!
Meer quiche recepten:
Quiche recepten, ik kan er zelf niet genoeg van krijgen. Ik blijf maar nieuwe variaties bedenken en het resultaat is dat er inmiddels al heel veel quiche recepten op de site te vinden zijn. Kun jij nog meer inspiratie gebruiken, probeer dan eens een van deze hartige taarten:
- Quiche met sperziebonen en gehakt
- Quiche met champignons en spinazie
- Quiche met broccoli en feta
- Quiche met spinazie en kip
- Quiche met prei en gehakt
- Quiche met zalm en rode biet
- Quiche met bacon en broccoli
- Quiche met pompoen en oude kaas
Ingrediënten
- 1 rol quiche deeg (vers)
- 200 gram spekreepjes
- 250 gram sperziebonen
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels kruiden roomkaas
- 4 eieren
- 75 gram Cheddar kaas
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder
- 1 theelepel komijn
- 2 takjes verse tijm
- snuf peper
- boter (om in te vetten)
- 2 eetlepels havermout
Bereiden
- Voor de quiche met spek en sperziebonen kook je de boontjes vooraf al even. Dop de bonen en snij deze in stukken van zo'n 3 cm. Breng een pan met water aan de kook, voeg de sperziebonen toe en kook in zo'n 8 minuten beetgaar. Giet af en zet even apart.
- Schil en snipper de ui. Maak de knoflook schoon. Ris de blaadjes tijm van de takjes.
- Verwarm een koekenpan op het vuur en bak hier de spekreepjes in uit. Voeg dan de ui toe en fruit deze aan, pers de knoflook uit boven en de pan en bak kort mee.
- Voeg de sperziebonen toe aan de koekenpan en breng de vulling van de quiche op smaak met de blaadjes verse tijm, het gerookt paprikapoeder, komijn en een snuf peper. Draai het vuur uit.
- Klop de eieren luchtig en voeg de roomkaas en ongeveer 50 gram Cheddar kaas toe. Kluts tot een glad mengsel.
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Vet de quichevorm in met een beetje boter en bekleed de vorm met het verse quichedeeg. Prik met een vork gaatjes in de bodem en strooi wat havermout over de bodem van de quiche.
- Schep de vulling in de vorm en verdeel deze over de bodem. Schenk daarna het ei - roomkaas mengsel over de vulling en zorg dat dit gelijk verdeeld is.
- Strooi tot slot nog wat Cheddar kaas over de quiche met spek en sperziebonen en schuif deze voor 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga jij aan de slag met dit recept voor quiche met spekjes en sperziebonen? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
Foto’s door Renske van Buren.
1 reactie
ziet er heerlijk uit ga ik zeker proberen en dan een portie voor 1 persoon. heb nog wat boontje over van een vorige maaltijd dus een klein schaaltje voor mij zelf .dan zijn de boontjes ook weer op.