Vandaag een feestelijk voorgerecht voor de feestdagen. Deze quiche met gekarameliseerde ui, luchtige mascarpone en zoete kersen. Deze smaken… echt, je weet niet wat je proeft!! Een heerlijk vegetarisch hartig taartje om het diner mee te beginnen! En die kleuren dan ook hè, dit roept toch Kerst!
Hier is het echt aftellen tot aan de Kerst hoor! Ik heb er helemaal zin in! Mooie gedekte tafels, gezelligheid en warmte van de kaarsjes, de liefste mensen om mij heen en natuurlijk lekker eten! Want om eerlijk te zijn, vind ik dat ook echt genieten!
Quiche met gekarameliseerde uien
De Sinterklaas recepten heb ik deze keer dan ook maar een beetje overgeslagen. Ik heb namelijk al zo’n zin in Kerst dat ik heel veel lekkere recepten heb bedacht… ik kom bijna dagen tekort om al die lekkere gerechten met je te delen…. dus we gaan gewoon lekker los richting de feestdagen!
Vandaag dus een klein hartig taartje – want dat is het nog steeds – met gekarameliseerde rode uien. Uien karameliseren is me toch een partij lekker! Ik doe het vaak als ik hamburgers bak, dan serveer ik er gekarameliseerde uien bij. Maar ze zijn dus ook heerlijk in deze mini quiches!
Gekarameliseerde uien
Goed, die gekarameliseerde uien dus… Je hebt er iets meer geduld voor nodig dan wanneer je gewoon een ui fruit, maar dan heb je ook zeker wat! Wat veel lekkerders dan een gewoon gebakken uitje. Door de ui zachtjes te laten stoven, wordt ie heerlijk zacht en zoet!
Dit kleine vegetarische voorgerechtje blijft toch nog steeds wel hartig hoor! Ook de kersen die ik in dit recept gebruik, maak het geheel niet te zoet. Dat komt door de kruiden en kaas die ik gebruik…
Vegetarisch voorgerecht
Je zou deze quiche met gekarameliseerde ui, mascarpone en kersen dus prima als voorgerecht met de Kerst kunnen serveren.. Ik vind dat altijd zo feestelijk staan, kleine quiches en op ieders bord een eigen quiche. Wil je nou toch liever een grote quiche maken, dan kan dat natuurlijk ook!
Je zou deze hartige taart dan zelfs ook als vegetarisch hoofdgerecht kunnen serveren! Al wil ik je dan deze vegetarische Wellington met champignons, spinazie en rode biet ook nog even tippen…. Dat is ook echt een showstopper!
Deze quiches met gekarameliseerde ui kun je trouwens al goed voorbereiden! Zeker het karameliseren van de ui is al handig om van tevoren te doen. Ik heb de uien zo’n 20 minuten gebakken, langer zou ook nog kunnen.
Laat daarna afkoelen en bewaar ze afgesloten. Dan kun je de taartjes op het laatste moment afmaken. Ik zou je sowieso aanraden om de quiches wel pas vlak voor het serveren de oven in te schuiven, dat blijft toch het lekkerst!
En ook de kersen maakte ik van tevoren al klaar. Ik had nog wat over van de kersen compote die ik voor het monchou toetje maakte en die pasten perfect bij de zoetigheid van de uien.
De compote maak je eenvoudig zelf klaar door de kersen even zachtjes te laten koken met wat water en suiker. Dit kan prima al een dag vooraf, al snap ik dat het lastig is om de compote dan niet weg te snoepen.
Ingrediënten
- 4 vellen bladerdeeg
- 200 gram uien
- 100 gram mascarpone
- 16 kersen (ongeveer)
- 3 eieren
- 2 takjes verse tijm
- 2 eetlepels balsamico azijn
- 50 gram oude kaas (geraspt)
- 4 theelepels havermout
- snuf zout
- snuf peper
- olie (om in te bakken)
- boter (om in te vetten)
Bereiden
- Schil de ui en snij hier fijne ringen van. Verwarm wat olie in de hapjespan en fruit hier de ui in aan. Voeg de blaadjes verse tijm toe, draai het vuur zacht en laat de uien heel langzaam karameliseren. Blijf omscheppen, dit duurt een minuut of 15.
- Verwarm de kersen in een steelpan met 2 eetlepels water en een klein beetje suiker. Laat ze zachtjes pruttelen totdat ze zacht worden.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Laat de vellen bladerdeeg ontdooien. Vet de kleine taartvormpjes in met wat boter.
- Doe de eieren in een mengkom en voeg hier de mascarpone aan toe. Mix tot een luchtig mengsel en voeg dan de oude kaas toe. Voeg ook een snuf peper en zout toe indien gewenst.
- Schenk de balsamico azijn bij de uien en laat de uien hier nog zo'n 5 minuten in pruttelen. Zet dan het vuur uit.
- Bekleed de taartvormpjes met het bladerdeeg en verwijder het deeg dat over de randjes valt. Prik gaatjes in de bodem en bestrooi met een theelepel havermout.
- Schep in elke quiche wat van het uienmengsel en ongeveer 4 kersen (zonder al te veel vocht).
- Schenk het mascarpone-ei mengsel over de 4 taartvormpjes en verdeel ook de oude kaas die wat onderin de mengkom is blijven hangen.
- Schuif de quiches met gekarameliseerde uien de voorverwarmde oven in en bak ze in 15-20 minuten goudbruin.
Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn.
Lees meer: disclaimerVolg jij mij al op Pinterest? Ik verzamel daar de lekkerste food foto’s die ik voorbij zie komen en natuurlijk vind je daar ook alle MYF gerechten. Wil je dit recept op Pinterest opslaan, dan kun je de foto hieronder pinnen. Zo kun je de recepten altijd terugvinden!
Ga je aan de slag met dit recept voor quiche met gekarameliseerde uien? Dan vind ik het leuk als je dit deelt op social media! Gebruik dan de #mindyourfeednl of tag mij (@MindYourFeedNL) in jouw bericht!
Wil je mijn recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.
Volg Mind Your Feed op Facebook | Twitter |Bloglovin | Instagram | Pinterest
4 reacties
Ziet enorm lekker uit, maar kan je ook diepvries kersen gebruiken
Ja, zeker, dat kan ook! Kersen kun je nu niet echt vers krijgen…
Wat is het nut van de havermout? Wij houden er niet van en om het nou te kopen voor die paar theelepeltjes zie ik niet zo zitten eigenlijk 🙂
Ziet er trouwens heerlijk uit en wil dit voor aankomende kerst gaan maken!
De havermout strooi je op de bodem van de quiche om het vocht uit de vulling op te nemen. Je kunt hier ook wat paneermeel voor gebruiken of een verkruimeld beschuitje. Zo zorg je ervoor dat de bodem van de quiche niet zacht en vochtig wordt!